Acasa » Fericirea, pion intre vis si realitate

De multe ori aud diferite persoane spunand „ce fericit as fi daca” si nu stiu de ce. Uneori ma identific cu acele persoane si zambesc imbucurator ca nu sunt singura care gandeste asa dar, de asemenea, nu de putine ori ma deranjeaza sa-i aud exprimand asa ceva si parca as vrea sa le demonstrez ca nu este astfel, ca fericirea poate face parte din noi in acest moment, fara a fi dependenti de anumite lucruri.

Cand spunem „fericire” ne gandim la o stare greu de atins pentru care trebuie sa lupti si sa faci nenumarate lucruri. Dar de fapt, ce este fericirea? Ce se intelege prin acest cuvant magic?

Ce este, de fapt, fericirea?

Desi sunt nenumarate definitii dedicate fericirii, m-am gandit sa o prezint pe cea care ii apartine psihosociologului Jacques Salomé si care mi-a mers direct la inima. Incerc sa o pastrez ca pe un talisman si sa-l iau zilnic cu mine indiferent unde merg si ce fac.

Dupa cum spune el,

Fericirea este ca o lumina in cel mai intunecat colt al fiintei noastre. Flacara mica si fidela, rabdatoare si neschimbata, pe care este bine sa o insufletim in fiecare zi, sa o adapostim de furtuna, sa o aparam de urgiile supararilor sau de ploaia disperarii. O luminita pe care fiecare dintre noi avem datoria sa o protejam fata de reavointa, de gandurile negative, de otrava resentimentelor, de obiceiurile stricte.

Fericirea este o cucerire permanenta asupra lasitatii, a descurajarii sau a blocajelor.

Fericirea este ca o mica flacara stralucitoare, curajoasa, pretioasa, magica si misterioasa, existand in inima fiecaruia.

Bun, pana aici cred ca totul este clar. Tine de noi sa aprindem aceasta lumina si sa o folosim cand avem nevoie, dar cu toate acestea poate nu reusim atat cat am vrea.

Factorii fericirii

Eu cred ca fericirea este mult mai complexa, in sensul ca este compusa din mai multi factori care impreuna formeaza produsul final. Pentru a fi fericit este nevoie sa te accepti asa cum esti, asta insemnand sa iti cunosti atat punctele tari, cat si pe cele slabe si sa iti imbunatatesti in permanenta stilul de viata, modul de gandire si felul cum interpretezi anumite situatii.

De asemenea, un gram de optimism nu strica niciodata, ba chiar este impulsul care iti da curaj sa mergi mai departe si sa crezi in Bine. Nu in ultimul rand, factorul care are o mare greutate in dobandirea fericirii este faptul de a trai in mod obiectiv, de a privi inauntrul propriei persoane pentru a intelege anumite lucruri si nu in exterior, spre celelalte persoane, pentru ca astfel riscam sa ramanem intr-o continua asteptare.

Cred ca aceste componente fac diferenta intre o persoana care doar spera la a fi fericita si una care este cu adevarat. Pentru a fi, trebuie lucrat, actionat la un nivel ridicat si mai mult decat atat sa te bucuri cu adevarat de tot ce te inconjoara, de lucrurile marunte care te implinesc si te emotioneaza.

Asteptand minuni…

Pana nu acum mult timp faceam parte din categoria de persoane care astepta sa se intample ceva, dar nu imi era clar ce anume, pentru a fi fericita. Asteptam minuni, bunavointa din partea celorlalti pentru a trai aceasta stare mult dorita. Si ce credeti? Am ramas in stand-by si ma enervam ca nu ajung la niciun rezultat.

Eram nervoasa, frustrata si nu puteam intelege ce se intampla. Ma plangeam permanent, cautam „vinovati” pentru acestea si ma consideram o persoana lipsita de noroc, anormala si trista. Faceam totul mecanic, fara a ma implica emotional si fara a realiza ca de fapt eu chiar nu „vedeam” lucrurile minunate din jurul meu. Toate acestea s-au intamplat pana intr-o zi cand am decis ca trebuie sa pun punct suferintei, sa fac ceva. Desigur, fericirea nu este o stare care, o data ce o traiesti, ramane permanent la tine, ea trebuie hranita, incurajata si ar fi bine sa i se deschida in fiecare moment cand bate la usa.

Pe scurt, fericirea este realizarea de sine: implinire si iubire pentru propria fiinta.

La ce nivel te regasesti?

Cand se vorbeste despre fericire se au in vedere mai multe niveluri. Robert Spitzer, psiholog si profesor de psihiatrie, a vorbit despre patru tipuri si anume:

  1. LAETUS (satisfacut, vesel) – acest tip se bazeaza pe aspecte exterioare care nu tin de sine si este de scurta durata;
  2. FELIX (fericire, prosperitate) – acest tip rezulta din comparare, din competitia cu ceilalti (in acest caz fericirea nu este una stabila, ba chiar transmite un sentiment de lipsa de valoare);
  3. BEATITUDO (beatitudine, incantare, extaz) – se refera la fericirea ce provine din faptul de a vedea binele in celelalte persoane si a face bine pentru ele;
  4. SUBLIME BEATITUDO (inaltator) – transmite ideea de plenitudine, perfectiune a fericirii, descrisa prin bunatate, frumusete, adevar si iubire.

Sa atingem fericirea!

Desi sunt multe modalitati, haideti sa incercam sa integram macar cateva dintre ele si astfel primii pasi sunt facuti.

  • sa fim recunoscatori pentru toate lucrurile bune si frumoase din viata noastra, sa fim echilibrati din punct de vedere psihic, fizic si spiritual si sa gasim solutia optima pentru a ne simti multumiti de rezultate;
  • sa apelam la umor pentru a evalua experientele intr-un mod flexibil, sa fim veseli si optimisti la orice provocare care intervine;
  • sa ne facem micile placeri care ne bucura de fiecare data;
  • sa traim o stare de flux.

Dupa cum sustinea Mihaly Csikszentmihalyi, starea de flux este o experienta optimala, o activitate cu scopuri clare si provocatoare pe masura aptitudinilor unei persoane, in care feedbackul este imediat si se stie cand scopul a fost indeplinit. Cand o persoana este in flux, nu mai este constienta de ea insasi, este implicata profund intr-o activitate, dar tocmai acest lucru implica evolutia, dezvoltarea ca persoana.

Fericirea nu se cumpara, este o cucerire care se construieste zi de zi.
– Jacques Salomé

Cum ar fi sa traim intr-o lume a fericirii?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. Fericirea este o necesitate. Care este cea mai mare fericire? Aceea de a stii sa fii fericit! Nu este un sofism, ci realitate – cand nu avem fericire, o cautam, iar cand am gasit-o, incepem sa ne gandim la ziua urmatoare, din care s-ar putea ca fericirea sa lipseasca. Iar asta se intampla si numai ca am dat voie unui gand sa-i ia locul (fericirii).
    Ar trebui ca oamenii sa vorbeasca mai des despre fericire ca sa o simta – de multe ori nu ne dam seama cate motive de fericire avem, chiar daca exista si destule probleme de rezolvat si poate ca unele vor ramane nesolutionate, si chiar daca nu este totul asa cum vrem
    noi, totusi putem gasi motive de fericire in vietile noastre. Daca pierdem din vedere motivele de fericire, apare riscul de a pierde chiar fericirea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!