Acasa » Gastroterapia: cum ne hranim psihic sanatos (I)

Gastroterapia: cum ne hranim psihic sanatos (I)

Gastroterapia – sau cum putem fi sanatosi si psihic mancand – este poate printre cele mai recente descoperiri ale psihoterapeutilor din alte tari membre ale Uniunii Europene. Cum si noi facem parte din aceasta, ar trebui sa adoptam si un lucru benefic si datator de sanatate.

Oamenii in general mananca pentru a trai si mai rar isi aduc aminte ca traiesc pentru a manca. Si cu atat mai putini cunosc faptul ca acum exista si o terapie care se foloseste de calitatile gastronomice ale unei persoane pentru a o reintegra in societate, pentru a intari relatiile de familie, de prietenie, si chiar pentru a reda sensul vietii.

Ati auzit cu siguranta despre semnificatia etimologica a cuvantului „gastronomie” – care reprezinta arta de a prepara mancaruri alese sau insusirea de a le aprecia calitatea, gustul. In tari cum ar fi Italia, Spania, Franta, Portugalia, Anglia, Germania si multe altele, gastroterapia este material introdus in reviste, exista programe TV pe aceasta tema, precum si o puternica informare a populatiei prin diverse mijloace, si prin contactul fie direct sau indirect cu un psiholog-psihoterapeut.

Despre gastroterapie, ca subiect mediatizat in tara noastra nu se poate vorbi prea mult, desi unii oameni poate nici nu au auzit de aceasta metoda de tratament a psihicului. Insa despre gastronomia romaneasca se spune adesea ca este foarte eficienta si foarte buna, iar pentru aceasta este cunoscuta in intreaga lume.

Este posibil ca atunci cand il intrebam pe un turist strain daca stie ceva sau daca a auzit spunandu-se despre Romania, mai repede isi aminteste de “sarmalutele cu mamaliguta” decat de capitala, Bucuresti, pe care adesea o confunda cu Budapesta. Nu uita niciodata dupa ce au trecut pe aceste meleaguri de bucataria traditionala romanesca si poate pentru faptul ca le-a facut bine si pentru ca au stiut sa aprecieze lectia de gastroterapie aplicata.

Dragostea trece prin stomac

De cate ori nu am auzit folosit acest sfat intre doua prietene? Asa si este, mancarea in care este presarat un “strop” de dragoste, conduce catre o mai buna comunicare, la intarirea relatiei de cuplu. Astfel gastroterapia poate fi o modalitate de remediere a relatiei.

Dezvoltarea creativitatii copiilor

Vorbim aici de folosirea gastroterapiei in jocul cu copiii prin serile petrecute in familie pentru pregatirea unui fel de mancare favorit si pentru folosirea si dezvoltarea spiritului creativ al copilului, prin solicitarea ajutorului in decorarea preparatelor.

Cati dintre noi nu-si amintesc poate orele de gastronomie desfasurate in cadrul scolii? Aceasta materie ar trebui reintrodusa in programa scolara, astfel realizandu-se o mai buna educare a copiilor pentru viata. Ar desavarsi spiritul competitional intr-un mod creativ si ar duce la o buna dezvoltare a psihicului.

Reechilibrarea propriului psihic

Echilibrul propriului psihic ar putea fi adoptat prin remediul oferit de gastroterapie, adica prin pregatirea salatelor si mancarurilor intr-un mod estetic si relaxant. Astfel cel care ar pregati un fel preferat, s-ar bucura si de placerea de a manca ceva cu adevarat special, cu o aroma aparte, stiind sa pretuiasca si sa aprecieze ceea ce ne hraneste si spiritual cu adevarat.

Mancarea preparata acasa vs. mancarea de restaurant

Aici putem mentiona gastroterapia ca o terapie de grup, unde grupul este insasi familia. Astfel este sprijinita comunicarea, dezvoltarea spiritului de echipa. Caminul ofera o “caldura” aparte preparatelor, iar dragostea transmisa de “gospodina” familiei este considerata o energie pozitiva transmisa direct din suflet celor care se delecteaza cu roadele muncii sale.

La restaurant nu ne putem bucura de niciunul dintre aceste beneficii pentru ca toti bucatarii de cele mai multe ori fac acest lucru doar pentru satisfactia financiara, nu pentru sentimentul celor care mananca acel preparat.

Cu dragoste transmis peste veacuri ca mostenire de la bunica si mama pentru “micuta gospodina”, ritualul poate deveni cu timpul un giuvaier de nepretuit. „Caietul cu retete al bunicii” se transmite din generatie in generatie, fara a se cunoaste si faptul ca este si o metoda de terapie benefica pentru psihicul fiecaruia.

Ajutor in curele de slabire

Gastroterapia ajuta si la curele de slabire prin stabilirea unui bioritm benefic pierderii in greutate. O traditie de veacuri a devenit acum o punte spre sanatatea fizica si psihica si pentru realizarea unui vis acum posibil cu ajutorul salatelor asortate consumate des si la intervale orare potrivite ca timp, in functie de nevoile fiecaruia.

Consumate in cantitati variabile, legumele si fructele, in special cele in forma naturala si cat mai proaspete, (chiar din gradina proprie daca este posibil, pentru ca astfel este asigurata calitatea si prospetimea) pot fi adevarate remedii in tratarea psihicului si a fizicului.

Cromoterapia in gastronomie

Gastroterapia prin folosirea culorii preparatelor care ne hranesc zilnic cu tot ceea ce organismele noastre au nevoie, pot imbina planul natural cu cel creat de om. Alternarea cromatica a legumelor si ingredientelor naturale folosite intr-un preparat, poate asigura starea de bine atat a celui care gateste cat si a celui care o mananca.

Cateva trucuri:

  • Luati cat mai multe mese in familie, alaturi de copii. Faceti-i sa simta ca in familie este cel mai sigur loc din lume si cei mai sinceri prieteni sunt chiar parintii, fratii si surorile.
  • Consolidati-va relatia cu persoana iubita preparand si cinand macar o data pe saptamana impreuma intr-un cadru intim.
  • Stimulati creativitatea si imaginatia copiilor implicand-i in mod direct la prepararea mancarurilor si incercand sa imbinati cat mai multe culori si forme.
  • Nu neglijati momentele in care sunteti singuri si profitati din plin de acestea prin prepararea felului de mancare preferat si meditand la propriile nevoi si dorinte.

In articolul viitor va invit sa cititi continuarea!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. Scuze!
    Ideea „Dragostea trece prin stomac”, mi-a adus aminte de o poanta:
    A fost odata un evreu intelept.
    Si zicea el ca totul se poate reduce la ce ai in cap. Il chema Solomon.
    Dupa el, a venit un alt evreu intelept.
    Si zicea el ca totul se poate reduce la ce ai in inima. Il chema Isus.
    Dupa el, a venit un al treilea evreu intelept.
    Si zicea el ca totul se poate reduce la ce ai in stomac. Il chema Marx.
    Dupa el, a venit un al patrulea evreu intelept.
    Si a zis ca totul se poate reduce la ce ai intre picioare. Il chema Freud.
    La sfarsit, a venit un alt evreu, mai intelept decat toti si a zis:
    Totul e relativ. Il chema Einstein. :) :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!