Acasa » Iesind din zona de confort

Iesind din zona de confort

Am fost invatati sa credem ca emotiile negative duc la aparitia anumitor comportamente distructive, insa gandirea orientata pe solutii spune ca initierea unor noi actiuni poate crea emotii noi pozitive si implicit si un alt mod de a ne comporta.

Setul mental fix

Ne invatam cu anumite lucruri si in virtutea inertiei integram atat de bine acel obicei in viata noastra incat creierul nostru nu mai raspunde atat de bine la stimuli diferiti. Acesta este setul mental fix in care:

  • este totul foarte bine cunoscut si se desfasoara dupa o rutina bine integrata;
  • ne este confortabil pentru ca evitam provocarile;
  • renuntam usor;
  • efotul dezarmeaza;
  • feedbackul negativ este ignorat sau respins;
  • nimic nu se intampla si daca se intampla nu reactionam;
  • spunem ca ne plictisim sau nu ne convine, dar nu facem nimic diferit;
  • ne simtim amenintati de catre cei care au succes.

Setul mental de crestere

Prin opozitie setul mental de crestere presupune:

  • discofort si efort;
  • cautarea provocarilor;
  • dorinta de a descoperi;
  • confruntarea si persistenta in fata neplacerile care apar;
  • invatarea din critica si aprecierea persoanelor care au succes;
  • abordarea efortului ca fiind calea catre dezvoltare si perfectionare.

In care dintre ele te recunosti? Sau tu pe care-l preferi?

Daca pentru moment te regasesti mai degraba in primul set mental prezentat, te anunt ca orice poate fi exersat si invatat. Chiar si iesitul din zona de confort.

Pentru a face acest lucru intr-un mod potrivit tie iti propun sa-ti gasesti propriul ritm si sa identifici cea mai buna varianta pentru tine de a modifica ceva. Mai mult as vrea sa-ti amintesti ca o calatorie lunga incepe cu primul pas. Daca te tenteaza sa-ti exersezi setul mental de crestere te invit sa gasesti un timp pentru a reflecta la urmatoarele intrebari si situatii.

Completeaza acolo unde gasesti raspunsuri sau iti vin idei.

Pasul 1. Ti s-a intamplat vreodata sa gresesti si sa nu-ti fie teama, sa fii criticat si sa inveti ceva din asta? Ai experimentat vreodata curajul de a fi imperfect?

Pasul 2. Daca da, iti propun sa readuci in memorie cat mai clar acea situatie si sa afli cum ai facut atunci. Si daca nu ti s-a intamplat sa experimentezi situatia de mai sus, te-as intreba daca ai cunoscut vreo persoana care greseste, primeste feedbackul negativ si invata din asta. Cum crezi ca reuseste sa faca asta si ce o ajuta?

Pasul 3. Daca ai radiografiat bine situatia, vezi ce poti prelua si aplica din acea strategie de a reactiona si in alte situatii in care apare frica si ai tendinta sa ignori un feedback negativ care poate fi folositor.

Pasul 4. Afla ce iti doresti cu adevarat si care este scopul pe care vrei sa-l atingi.

Pasul 5. Exista ceva ce ai vrea sa schimbi in modul in care reactionezi la situatii neasteptate?

Pasul 6. Si daca ar fi ca prin minune sa poti transforma lucrurile astfel incat sa fie asa cum iti doresti, cum ar arata ele?

Pasul 7. Pe tine ce te ajuta de obicei sa actioneazi?

Pasul 8. Care sunt contextele in care te simti mai indemnat sa actionezi si in preajma caror oameni ai mai multa incredere sa treci la fapte? Si daca ai explorat ce iti doresti, ce te ajuta si cum ai facut in alte situatii astfel incat sa-ti iasa actiunile?

Fa-ti un obicei din a te scoate din zona de confort

Stabileste-ti in fiecare zi noi forme de a te provoca pe tine, fa lucruri simple pe care in mod obisnuit din diverse temeri nu le-ai face. De exemplu: ia masa singur in oras, fa cunostinta cu cineva, mergi intr-un loc pe care-l tot eviti, ia legatura cu o persoana cu care n-ai mai vorbit de mult etc.

Invata-te sa fii pregatit(a) pentru oportunitatile care vin catre tine.

Confort never produced greatness.
– Scott Friedman

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

8 răspunsuri

  1. Apropo de greseli: exista o vorba:
    – cine invata din greselile altora, este un om intelept,
    – cine invata din greselile lui este un om normal,
    – cine nu invata nici din greselile lui, este un om mort!
    Am cunoscut o sumedenie de oameni morti! :) :)

  2. …Sunt in zona de …disconfort, din cauza comoditatii multora din jurul meu … Incercat si ratat modificare !! :)
    Mai incerc, indiferent de stare!! :)

  3. O abordare interesanta si utila a realitatii cotidiene – „rolul pozitiv al emotiilor negative” prin iesirea din zona de confort – intr-adevar, o provocare!

  4. Este extraordinar,
    eu am iesit din zona de confort si va spun ca este extraordinar , te simti ca existi ,ca esti viu ,ca esti activ,ai o senzatie de nemasurata forta de a infrunta orice situatie noua.

  5. Emoțiile negative duc la boală fizică sau psihică. Din păcate există unii care-și spun terapeuți și sunt din păcate psihologi sau medici.
    Aceștia induc hipnoza unor persoane trecând în cel mai penibil mod peste liberul arbitru.
    Ulterior prin sugestiile date le creează celor deveniți fără voia lor ,,pacienți” un stress continuu inutil pe parcursul mai multor ani.
    Aceștia NU POT FI OPRIȚI ÎN NICI UN FEL DE CĂTRE NIMENI?

  6. Am întâlnit un om simplu, autodidact, cu o dorință permanentă de cunoaștere care când greșește spune ,,Altădată voi ști!” Se întâmplă să greșească din nou, într-o altă conjunctură și folosește din nou ,,Altădață voi ști!” Persoana respectivă provoacă râsul prin faptul că de câte ori greșește spune aceleași cuvinte. Unii îi spun ,,Daaa vei ști desigur data viitoare dar niciodată la momentul potrivit!”
    Persoana respectivă a reușit să-și asume responsabilitatea pentru greșeala făcută, a învățat cum să o evite în viitor și chiar îi determină pe cei din jur să nu greșească la fel.
    Un om poate fi distrus dacă ani la rând se experimentează pe el stări de depresie, anxietate, schizofrenie, mergând până la un pas de suicid. Dar ce gunoaie umane sunt cei care fac asta?
    Din cele două seturi din articolul de mai sus desigur cel mai bun pentru orice persoană e setul mental de creștere.

  7. ieșind din zona de confort, orice persoană care alege setul mental de creștere își poate schimba viața în bine apelând la hipnoză cu un profesionist
    https://empower.ro/autori/andrei-loiso/
    Pare a fi o reclamă dar nu este. Sincer, chiar cred asta după cum sunt la fel de convinsă că există și reversul medaliei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!