Acasa » Gestionarea impozitarii

Gestionarea impozitarii

Impozitarea este un subiect deosebit de generos si in acelasi timp iritant pentru multa lume. Din variatele aspecte care ar putea fi discutate despre acest subiect vast ma voi opri la unul important care ne poate produce probleme daca nu suntem atenti: cum gestionam fondurile pe care le datoram statului ca impozit.

Aceasta discutie pare neimportanta pentru multi dintre voi care sunteti angajati. Daca ati ramane la acest stadiu toata viata, probabil ca problema gestionarii fondurilor destinate achitarii impozitelor nu va exista niciodata.

Din moment ce vizitati acest site sunt sanse mari sa doriti sa va imbunatatiti situatia financiara, iar acest lucru inseamna explorarea altor surse de venit decat cele salariale. Ca urmare, va veti intalni cu problema impozitarii indiferent de modul in care veti face bani.

Voi imparti problema fondurilor destinate impozitelor in functie de categoria de venituri.

Venituri salariale

Practic, aceasta problema, a gasirii banilor care vor fi virati catre stat pentru a achita impozitul pe veniturile salariale este lasata in seama angajatorului. Acesta, la angajare, iti va spune salariul brut, pentru ca sa para mai mare. Va trebui sa intrebi, de fiecare data, salariul net si sa intrebi cum se face achitarea impozitului. Raspunsul ar trebui sa fie: ne ocupam noi de asta.

Ca atare, daca singurul tau venit este din salarii, angajatorul trebuie sa achite impozitul pe care il datorezi statului, dar este important sa verifici daca o si face!

Venituri din investitii imobiliare

Poate parea ciudat ca a doua categorie de venituri pe care o abordez o reprezinta veniturile din investitiile imobiliare, dar ea are o legatura stransa cu procedura legata de veniturile salariale, si anume, din punct de vedere legal, altcineva trebuie sa se ocupe de ele.

Cand vinzi o proprietate pe care ai cumparat-o in scop de investitie, la realizarea contractului de vanzare-cumparare, notarul are datoria sa-ti opreasca la plata comisionului si impozitul pe care il datorezi statului pentru realizarea tranzactiei.

Este important sa tii seama de prezenta acestuit impozit, pentru ca notarul ti-l va retine oricum. De aceea e bine sa il incluzi in pretul de vanzare pentru a nu intra in pierdere in timpul investitiei.

Veniturile din tranzactionarea la bursele din Romania

Ca sa tranzactionezi la bursa ai nevoie de un broker. Conform legii, in timpul derularii tranzactiei care incheie investitia (de exemplu dupa ce vinzi in profit niste actiuni pe care le-ai cumparat mai devreme), brokerul trebuie sa-ti retina automat o suma reprezentand impozitul aferent profitului realizat.

Iarasi e bine sa te interesezi daca brokerul o face si, in plus, daca vireaza acesti bani catre stat.

Veniturile realizate din dobanzi

In functie de legile in vigoare, care se schimba in timp, dobanzile la depozitele bancare se pot impozita sau nu. De obicei banca are datoria de a vira catre stat acest impozit. Intreaba la banca daca legea prevede asemenea impozite si daca banca o face din oficiu.

Alte tipuri de venituri

Aici intervine problema gestionarii fondurilor. Aceste alte venituri sunt foarte diferite dar le-am grupat pentru ca au o mare latura comuna: trebuie calculate si virate de catre tine personal. Aici se incadreaza:

  • impozitele realizate in firma ta (le calculeaza contabilul dar trebuie sa decizi tu virarea banilor);
  • impozitele din castigurile bursiere la operatii realizate in strainatate (trebuie mentionate intr-o fisa speciala din declaratia globala a veniturilor si se plateste de tine, la administratia financiara; detalii in acest articol);
  • impozitele din drepturile de autor (trebuie mentionate intr-o fisa speciala din declaratia globala de venituri si se platesc la administratia financiara);
  • alte venituri din strainatate, de exemplu daca ai un blog si primesti bani din AdSense (trebuie mentionate intr-o fisa speciala din declaratia globala de venituri si se platesc la administratia financiara);
  • alte venituri asemanatoare, care nu se incadreaza in cazurile de mai sus (intreaba inspectorul financiar de care apartii).

Cea mai mare greseala pe care o fac incepatorii, despre care vreau sa va vorbesc, este de a nu fi atent cand incasezi banii din acest tip de castiguri, mai ales daca e vorba de o suma mai mare de bani. Majoritatea dintre cei care nu s-au gandit la acest aspect s-ar putea sa fie tentati sa cheltuie acei bani sau pur si simplu sa-i investeasca mai departe, lasand problema impozitului pentru mai tarziu, la momentul in care ea devine actuala.

Aceasta este o greseala. Ei nu iau in considerare faptul ca, pana la timpul in care vor trebui sa plateasca la stat impozitul datorat pentru profitul pe care tocmai l-au obtinut, situatia lor financiara se poate inrautati. Ca urmare, in momentul in care a venit scadenta la impozitare (mai ales daca au facut un profit mare), si daca afacerea sau veniturile au inregistrat scaderi importante, nu vor mai avea bani pentru a plati impozitul. Iar statul nu te iarta de impozit.

Solutia mea

Aceasta solutie vine din experienta si este determinata de faptul ca tradingul (una din modalitatile preferate in care investesc) nu realizeaza castiguri constante. Poti avea ani deosebit de buni, in care dai lovitura dar urmatorul an poti iesi pe minus. De aceea am imaginat o metoda care sa nu-mi produca probleme la achitarea impozitelor (care se realizeaza la un an dupa aparitia profitului).

In momentul in care imi retrag profiturile din trading, de la broker si imi aduc banii in tara (pentru ca nu investesc decat la bursele din strainatate, iar daca vrei sa stii de ce citeste acest articol), automat voi pune deoparte suma necesara impozitarii plus o marja de siguranta pentru a ma proteja de pierderile ce pot sa apara in urma modificarilor de curs valutar, deoarece am profit in dolari SUA si platesc impozit in RON.

Acesti bani ii depun la banca intr-un depozit pentru ca pana la anul, cand trebuie sa platesc darile catre stat, mai este timp. Prin dobanda la depozite am o masura suplimentara contra erodarii prin inflatie sau modificarile de curs valutar. Personal folosesc o metoda suplimentara de protectie: pentru ca tranzactionez preferential la Forex (bursa valutelor), voi face depozitele in valuta care anticipez ca o sa se aprecieze in viitoarea perioada de timp pana la scadenta impozitului.

In principiu, aceste trei metode de protectie ar trebui nu numai sa imi pazeasca sumele puse de o parte pentru impozit dar sa le si inmulteasca. In conditii normale, cand va trebui sa platesc impozitul, din cauza acestor artificii financiare, s-ar putea sa raman cu bani in plus!

In acest fel, chiar daca anul viitor voi fi pe minus cu tradingul, eu am asigurate sumele necesare platirii impozitului.

Aceasta metoda poate fi folosita la orice surse de venit care nu prezinta constanta. In investitii in general, nimic nu e constant, deci merita sa luati in consideratie aceste idei.

Asemenea metode se incadreaza in ceea ce eu numesc inginerii financiare – carora le-am dedicat o serie de articole in Milionarul Mioritic.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. In Romania zilelor noastre (criza, impozite, facturi, etc…) ar avea succes un program (pentru calculator) care sa gestioneze bugetul personal? Adica, sa introduci veniturile si cheltuielile zilnice. Unii oameni fac acest lucru mental, altii se ajuta de un caiet special… ce succes ar avea un program?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!