Ghidul tău pentru jante auto

Jantele auto, pentru foarte mulți șoferi reprezintă un element estetic foarte important, când vine vorba de automobilul personal. Foarte mulți șoferi investesc mult în schimbarea, întreținerea sau îmbunătățirea aspectului jantelor auto, întrucât acestea oferă un aer total diferit autoturismului.

Dacă te gândești să îți îmbunătățești aspectul automobilului tău prin schimbarea jantelor, iată câteva detalii pe care ar trebui să le știi.

 1. Detaliile contează

De la diametrul perfect, până la montarea corectă, totul trebuie să fie în perfectă armonie. Caracteristicile eronate, diametrul greșit sau o montare defectuoasă pot afecta ireversibil jantele și chiar automobilul în sine.

Jantele reprezintă suportul metalic cilindric pe care este prins cauciucul roților. Acestea suportă toată greutatea automobilului și îi oferă grade diferite de anduranță. Așadar este suficient ca un singur pas din procesul de alegere și înlocuire al jantelor să fie făcut greșit pentru a afecta întregul automobil.

 1. Jantele de oțel și de aliaj

Cu siguranță ai auzit despre jantele de aliaj. Aceste sunt cele mai râvnite de pasionații de automobile, însă și cele mai scumpe.

Jantele de oțel sunt jantele „clasice”. Acestea sunt mai ieftine, sunt de regulă disponibile în două culori (negru și argintiu) și au un aspect estetic mai puțin plăcut. Acest ultim „dezavantaj” este adesea îmbunătățit prin acoperirea jantelor cu capace de protecție.

Jantele de aliaj marca Anzio, de exemplu, după cum am menționat deja, sunt cele mai râvnite întrucât ele oferă un aspect estetic mult mai plăcut automobilului. Deși considerabil mai scumpe decât jantele de oțel, acestea sunt mai ușoare. Acest lucru se face simțit când vine vorba de accelerare și de manevrarea automobilului, greutatea scăzută a jantelor având un impact pozitiv. Nu în ultimul rând, jantele de aliaj sunt mai rezistente decât cele de oțel. Așadar dacă știi că ocolirea gropilor nu este punctul tău forte, poți alege jante de aliaj pentru a preveni îndoirea acestora.

 1. Jantele originale sau jantele aftermarket

Orice automobil vine în dotare cu o pereche de jante de la producător. Acestea sunt adesea cunoscute și sub denumirea de jante originale.

Jantele aftermarket nu sunt produse de producătorul de automobile, ci de producători individuali, ce produc jante pentru a fi folosite drept piese de schimb. Aceste jante sunt mai ieftine ca preț decât jantele originale.

Adesea este considerat că jantele aftermarket sunt inferioare celor originale. Acest lucru nu este însă adevărat. Jantele aftermarket pot fi produse de companii terțe ce colaborează cu anumiți producători de automobile pentru a furniza jantele originale. Așadar dacă jantele sunt produse din materiale de calitate, prin procese la fel de calitative, nu trebuie să-ți faci griji.

 1. Caracteristicile unei jante auto

Dacă dorești să-ți schimbi jantele auto, trebuie să cunoști atât caracteristicile automobilului tău, cât și caracteristicile generale ale jantelor.

Iată principalele caracteristici ale unei jante auto:

 • Lățimea interioară a jantei: se exprimă în inch și se măsoară între marginile jantei
 • Diametrul jantei: se exprimă în inch și se măsoară pe suprafața jantei, trecând prin mijlocul acesteia
 • Profilul jantei: reprezintă suprafața pe care montează anvelopa. Profilul pentru turisme este adesea J
 • Număr prizoane: reprezintă numărul de găuri al jantei. Acest număr trebuie să fie identic cu cel al butucului roții, altfel janta nu este compatibilă și nu poate fi prinsă de butuc
 • Cocoașa jantei: reprezintă un cod ce indică numărul și tipul cocoașelor de pe profilul jantei
 1. Caracteristicile automobilului

După cum am menționat anterior, este necesar să cunoști câteva date despre automobilul tău atunci când vrei să-i schimbi jantele. Cu siguranța cunoști deja o bună parte din aceste caracteristici, dar nu strică să le notezi atunci când dorești să achiziționezi jante noi.

Producătorii de jante fabrică jantele conform diferitelor standarde ale automobilelor care pot fi diferite în funcție de marcă, model sau anul de fabricație.

Iată de caracteristici ale automobilului trebuie să știi pentru a putea alege jantele corecte:

 • Marca automobilului
 • Modelul automobilului
 • Anul de fabricație
 • Versiune vehicul (Euro4, Euro5, etc.)
 • Diametrul roților

Sperăm că acest ghid rapid în ceea ce privește alegerea jantelor potrivite pentru automobilul tău îți va fi de folos. Totodată, nu uita că poți apela la ajutorul unui service specializat care să îți ofere sugestii de jante sau caracteristicile recomandate pentru tipul de automobil pe care îl conduci.

Click Here to Leave a Comment Below 0 comments