Acasa » Greutatea ideala este cea sanatoasa

Greutatea ideala este cea sanatoasa

Cojocul este deja in cui de multa vreme, iar ce ramane in vazul lumii e tot ce ascundeam in restul anului sub el. Si cand vine vorba de kilograme, toata lumea stie – de la pustoaice de 12 ani pana la domni in pensie – ca „less is more”.

Greutatea ideala

Greutatea ideala este un concept foarte relativ. Pentru ca variaza de la un individ la altul. Iar pentru a fi determinata corect, trebuie tinut cont de mai multi factori decat centimetri si kilograme.

Se vehicula, la un moment dat, regula, conforma careia greutatea ideala se afla scazand 100 din inaltimea in centimetri. Astfel, o persoana de 185 cm ar fi trebuit sa cantareasca 85 kg. Apoi s-a adus imbunatatirea prin introducerea unui nou factor in ecuatie: sexul persoanei. Pentru barbati a ramas aceeasi regula, pentru femei se scadea 110.

Medicii au ajuns la concluzia ca valorile indicate nu reflecta nicidecum o realitate corespunzatoare, asa ca au venit cu solutia IMC. Indicele masei corporale se calculeaza impartind greutatea (exprimata in kg) la inaltimea (in m) la patrat.

Apoi au intocmit tabele cu intervale standard ale greutatii (subponderal, normoponderal, supraponderal, obezitate) pornind de la raportul statistic intre IMC si rata mortalitatii legata de complicatiile obezitatii. Aceste valori sunt recunoscute in mod oficial in cercurile stiintifice, unele precizand valori chiar in functie de sex si varsta.

Insa, e important sa intelegem ca aceste cifre sunt orientative. Pentru ca fiecare organism e diferit construit. Insa, tot asa, fiecare are o limita superioara dupa care trece in patologie. Obezitatea in sine, nu este o boala. Dar complicatiile ei pot fi letale. Si de putine ori apare neinsotita.

Revenind la greutatea ideala, un rol major il joaca osatura individului. Si oasele au parametrii lor. Au o marime si o greutate. Acest lucru este usor vizibil la incheietura mainii. Luati doua persoane de aceeasi inaltime, cu acelasi numar de kilograme, chiar de aceeasi varsta. Una pare mai grasuta, cealalta chiar subtire. Explicatia o gasiti la incheietura mainii. Si cati alti factori mai sunt – la femei, variatiile hormonale, iar la barbati gradul de dezvoltare musculara sau cantitatea de apa din organism la ambele sexe.

Asadar, singura comparatie corecta este aceea cu noi insine in puncte temporale departate intre ele. Caci toate cele 20 kg in plus nu au aparut peste noapte. Au aparut in timp, fiind bine hranite de catre purtatorii lor. E foarte important sa intelegem ca un tabel cu niste cifre nu ne poate dirija viata si dieta. Iar noi nu suntem sclavii cantarelor!

Obezitatea poate duce la moarte

Imaginati-va ce efort fantastic depune inima voastra cand mai are atat tesut in plus de hranit. Ca sa nu mai vorbesc de oase si muschi.

Indraznesc sa va propun un exercitiu. Umpleti doua sticle de doi litri cu apa si urcati cu ele trei etaje. Oare ati obosi? Dar organismul vostru care poarta uneori si zeci de kilograme in plus? Iar acestea nici in somn nu “se odihnesc”, caci toata greutatea apasa in continuare pe cord si aparatul locomotor.

Si imi amintesc de faimoasa Oprah care, dupa ce a slabit 40kg, a adus intr-una din emisiuni, o roaba plina cu 40 kg de grasime si a zis: Uitati, atat am slabit eu!

Cert este ca organismul uman functioneaza mai bine cu o greutate mai mica decat cu una prea mare. Iar noi, fiinte rationale cum ne dam, nu traim ca sa mancam, ci mancam ca sa traim. Restul sunt doar scuze jalnice.

Din partea mea, industria cantarelor de baie ar putea da faliment. Nu stiu cate kilograme am si nici nu ma intereseaza. Dar am un dulap intreg si o oglinda buna care imi arata ce am nevoie, dincolo de toate cantarele si tabelele lor.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

8 răspunsuri

  1. Extraordinar cum ai pus problema. Conteaza enorm osatura individului. Sunt incredibil de multi oameni care nu fac diferenta intre a fi slab si a fi suplu (slabimea tine de cata masa musculara sau tesut adipos ai pe tine iar supletea tine efectiv de constructia osoasa). Am auzit de sute de ori in viata mea pana acum: vai dar ce slaba esti! Trebuie sa-i corectez de fiecare data: sunt supla, nu slaba – e o diferenta :) Oricum e stupid sa incadrezi oamenii in cifre, indiferent ca e vorba de varsta cronologica sau de greutate corporala. Excelent articol!

  2. Felicitari pentru articol, Miruna! :-) Mai pus pe ganduri. Trebuie sa mai slabesc putin pt ca organismul meu sa se poata odihni in voie noaptea si sa nu stea sub presiunea diverselor mase de grasime! ” Mancam pentru a trai! Restul sunt doar scuze jalnice” :-)

  3. @ Vero, multi vad putini pricep. Si vezi, oamenii de multe ori nici nu stiu ce admira si nici ce isi doresc. Oricum, felicitari pentru suplete! :)

    @ Claudiu: te-am pus pe ganduri? good job!

  4. Felicitari Miruna!
    Sunt total de acord cu tine ca nu cantarul, ci oglinda este cea care trebuie consultata pentru a arata asa cum iti doresti.

    Si … da: mananc ca sa traiesc, nu traiesc ca sa mananc, asa cum am spus si in ebook-ul „Slabeste simplu si usor”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!