Acasa » Iluzie si realitate (I)

Iluzie si realitate (I)

De ce oare inteleptii din vechime proclamau “irealitatea” lumii fizice in care traim, exprimand conceptul “maya” – a vedea lumea ca pe o iluzie, perceptia universului in mod eronat? (Eronat in sensul de identificare a ceea ce percepem prin simturi cu “unica realitate posibila” si respingerea a ceea ce nu se incadreaza in aceasta schema).

Oare descoperisera ei ceva ce ne scapa (aproape) tuturor acum? Cu siguranta – si nu intamplator, fizica cuantica valideaza acum conceptia straveche despre modul in care functioneza viata si universul. Cum se face insa ca intreaga omenire aplica un alt model, unul depasit?

Setarea implicita

Setarea implicita pe care creierul o suporta inca inainte de nastere este cea “inventata” de Newton, Darwin si Descartes. Teoriile lor au fost deja dovedite ca fiind incomplete (in cel mai bun caz), insa acest lucru nu a ajuns la urechea (adica “in creierul” tuturor). De fapt, a ajuns efectiv, la modul practic, la extrem de putini – un numar inca insuficient pentru ca o transformare pe scara larga sa aiba loc.

Newton vedea fiinta umana ca pe o “masina” biologica iar universul ca pe o adevarata “masinarie” complexa formata din obiecte materiale. Darwin ne-a vazut ca pe fiinte separate programate genetic sa se lupte pentru supravietuire. Iar Descartes a proclamat suprematia gandirii rationale ca “dovada” a existentei. Si iata cum magia Creatiei a fost redusa la o formula cel putin “insipida”.

Dar una care, in mod neintamplator, continua sa ne tina in inchisoare, desi in ultimele decenii stiinta a facut progrese considerabile in descoperirea unui nou model al universului.

Conexiunea eterna

In lumea cuantica nu functioneaza legile fizicii “normale” stabilite de Newton intrucat nu exista o particula fizica primara. Dincolo de ultima granita a fizicului incepe un univers fascinant, ce reprezinta cauza esentiala a ceea ce noi consideram a fi lumea noastra.

Din acest punct de vedere corpul nostru fizic nu exista asa cum am fost invatati sa ne raportam la el – este o “iluzie”. Nu in sens relativ. Daca ne ranim sau ne imbolnavim, simtim imediat asta. Dar cauza nu este “solida”, problemele cu care ne confruntam nu au natura fizica ci mai degaba energetica – iar solutiile, la randul sau, isi au originea in acelasi univers interior infinit.

La acest nivel cuantic nimic nu e independent de altceva. Universul exista ca o retea interconectata de relatii invizibile si nimic nu are un inteles-scop prin el insusi – e ca o suma nesfarsita de sincronicitati si “eteric” precum un vis. Nimic nu e solid sau real, exista doar un camp de energie si potential. Iar intentia, actul de a “observa” al mintii materializeaza o varianta din infinitul potential etern. (Ceva pe larg si foarte bun despre toate acesta aici.)

Creatorul din noi

Daca tot ce ne inconjoara este energie in diferite stari de vibratie, materia fiind doar energie condensata in forma vizibila, atunci noi, cu ajutorul mintii, o putem “organiza”. Mintea noastra, imaginatia cu ajutorul careia intram in domeniul cuantic, eteric, reprezinta doar o mica fractiune din imensa Constiinta cosmica.

Iar scopul materiei (lumina ce se misca mai incet decat viteza luminii) este sa “incetineasca” viteza infinita a mintii, oferindu-i o “inertie” prin care sa ia nastere spatiul, timpul, intregul univers fizic observabil. Constiinta infinita realizeaza Creatia – iar noi, in acelasi mod, suntem creatori ai propriei existente in forma.

Acum putem intelege de ce, asa cum spuneam mai sus, Newton, Darwin si Descartes au redus magia Creatiei la o formula insipida. Universul poseda “calitati” ce nu pot fi masurate – ganduri, suflet, visuri, emotii, inspiratii – poate mai reale decat elementele fizice observabile.

Traindu-le, integrandu-le, avem ocazia sa privim realitatea cu alti ochi si sa o aranjam, construim in moduri benefice pentru noi, pentru oameni si pentru universul insusi.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

8 răspunsuri

 1. Iata un articol pe care il astept de ceva vreme pe Empower. Era inevitabil sa apara si eram convinsa ca Marius il va scrie.
  Astept urmatoarele parti ( sper ca vei scrie mai multe si nu te vei opri doar la 2), si poate cateva comentarii de la cititori.
  Cine stie? Poate se va ajunge la „tipping point” in ceea ce priveste REALITATEA.

  Felicitari!

 2. Evident natura realitatii inca ne scapa, dar de aici si pana la a afirma ca teoriile lui Newton si Darwin erau cel mult incomplete e cale lunga. Sunt intr-adevar incomplete, dar suficient de compelte incat sa nu prea mai avem dubii ca suntem niste masinarii. Pe vremea lui Newton puteam organiza materia cu ajutorul mintii la fel de bine pe cat o putem organiza si acuma :P. Si chiar daca am putea sa o facem, asta nu ar inseamna altceva decat ca suntem niste masinarii care pot organiza materia :).
  Idealizarea si eufemizarea lucrurilor e mai mult nociva decat benefica si asta pentru ca de multe ori te pune itnr-un raport eronat cu realitatea, ceea ce evident nu poate fi bine.

 3. Poate ca suntem mult mai mult decat masinarii – entitati care pot organiza atat materia cat si energia si mai ales constiinta – lucru ce scapa pe vremea lui Darwin si Newton…

 4. Depinde ce se intelege prin „a organiza”. Cu sigurnta suntem niste entitati care datorita creierului complex pot manipula intr-o anumita masura natura si legile fizicii. Da’ ma gandesc ca nu la asta te referi.
  Ideea ca experimentul cu fanta dubla din fizica cunatica demonstreaza ca constiinta poate modifica realitatea este o speculatie ce s-a invartit in randul oamneilor de stiinta doar prin anii 50-60. Desi nu mai are de zeci de ani suportul stiintei, din pacate ideea asta se mai pastreaza in ezoterism si parca infloreste din ce inc e mai mult.

 5. Pai infloreste tocmai pentru ca e sustinuta de oameni ce au avut astfel de experiente practice in timp ce stiinta ‘oficiala’ e un pic inapoi (neoficial insa…Stargate e mic copil pe langa ce au astia :))

 6. Si crestinii sustin ca au o relatie personala cu Yahve :D. Adevaratele experiente practice sunt facute de stiinta oficiala, restul sunt de cele mai multe ori speculatii sau chiar mai rau, gandire dezirabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!