1

Motivatia: un element esential pentru succes

Motivatia

Motivatia este un concept fundamental in psihologie si in genere in stiintele despre om, exprimand faptul ca la baza conduitei umane se afla intotdeauna un ansamblu de mobiluri – trebuinte, tendinte, afecte, interese, intentii, idealuri – care sustin realizarea anumitor actiuni, fapte, atitudini.

Dintr-un punct de vedere strict teoretic, nu pare ceva prea complicat. De fapt, este vorba doar de a furniza cuiva un motiv suficient de puternic pentru ca individul respectiv sa actioneze in felul dorit. (Asta inseamna motivatie – un motiv de actiune).

Motivatia – un element esential pentru reusita in viata

Practic, stim foarte bine cat de greu este sa impingi pe cineva la actiune, mai ales daca trebuie sa folosesti numai puterea convingerii si nu ai instrumentele pentru a-l forta. Fiecare om actioneaza pentru motivele lui, nu pentru ale noastre. Oricum, nu vreau sa adaug vocea mea corului de experti americani. Puteti gasi totul despre acest subiect la orice taraba de carti.

Motivatia si randamentul profesional sunt in stransa legatura cu satisfactia pe care o are individul in legatura cu profesia aleasa si-l ajuta la accesarea resurselor interne si externe in indeplinirea scopului propus.

Persoanele cu o imagine de sine coerenta si pozitiva cred in sansa lor de reusita si, in general, se indreapta spre profesii care le valorifica la maxim potentialul. Cand sunt cooptati in realizarea unui proiect, se dedica trup si suflet, incurajandu-i si pe cei din jur prin atitudinea lor increzatoare.

Pentru ce facem lucrurile pe care le facem? Care este motivul pentru care dorim sa ne construim o cariera, sa intemeiem o familie sau sa acumulam bunuri? Poti si tu identifica raspunsurile la aceste intrebari si vei observa ca ele sunt prezente in multe din activitatile tale de zi cu zi sau in planurile tale pentru anii ce vor urma.

Mai mult de atat vei observa ca motivele tale – sanatate, relaxare, fericire, implinire – sunt vazute diferit de cei din jurul tau si ei folosesc cai diferite pentru a le castiga si mentine.

Motivatia si timpul: doua resurse personale

Toate visele par imposibile pana cand le indeplineste cineva.
– Barry Neil Kaufman

Timpul este un produs de lux. Avem vise care ne poarta cu gandul in cele mai indepartate colturi ale lumii, avem hobby-uri pe care le neglijam pana cand uitam ca le avem si ii invidiem pe cei care isi gasesc timpul pentru a se dedica telurilor personale.

Mediul de business poate ca a incetinit in ultima perioada, din cauza conditiilor economice. Cu toate acestea, exista oameni motivati, iar cei mai multi oameni de afaceri nu au agendele cu nimic mai libere decat acum doi sau trei ani.

Majoritatea cauta noi nise de piata ne-exploatate, analizeaza posibile oportunitati ale perioadei actuale sau cauta resurse pentru a dezvolta afacerile deja existente la un anumit nivel. In acest context timpul devine un produs de lux si motivatia o resursa, iar gestionarea lor, o actiune foarte riguroasa.

Pe tine ce te motiveaza?

 

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments