Acasa » Incetineste ritmul!

Incetineste ritmul!

Orice calatorie incepe cu… primul pas.

Iar calatoria in interiorul constiintei noastre are multe etape. Fiecare traditie spirituala are propriile metode – fie ca ele se numesc observare de sine, rugaciune, meditatie, practica energetica, plante invatator, compusi alchimici, calatorii astrale, intuneric si altele. Dar despre toate acestea, in viitor.

Simtirea

Primul pas, cel mai simplu, catre toate acestea, il reprezinta senzatiile corporale interioare. Si, privind din acest punct de vedere, abia acum putem intelege cat de importanta este sanatatea deplina a corpului fizic. In absenta ei avem parte de senzatii corporale de disconfort, de boala, in locul celor specifice “inceperii constientizarii”.

Corpul fizic este un adevarat portal catre niveluri superioare de constiinta. A-l neglija si a cultiva “spiritualitatea” in absenta lui e o cale catre iluzii ale mintii, ale propriului ego. Dimpotriva, sanatatea si vitalitatea radiante reprezinta deschiderea catre propriul sine extins, dincolo de ceea ce percepi ca experienta a acestei vieti, in acest corp.

Cum incepem sa simtim? Am fost un anti-talent desavarsit in aceasta privinta. Din momentul in care am luat contact cu practica energetica, mi-a trebuit mult timp sa inteleg, sa-mi linistesc mintea, sa pot “intra” in corp si sa simt. Si consider ca inca sunt la inceput…

E nevoie de incetinirea ritmului in care executi orice miscare – iar noi suntem “programati” catre stres, rapiditate, agitatie, inconstienta. Insa putem face ceva.

Cheile

Avem cateva chei cu care sa descuiem poarta catre acest prim nivel al simtirii.

Cele mai simple provin din Programarea Neuro-LingvisticaNLP – atentia pe vizual, auditiv, kinestezic, olfactiv, gustativ. Ele reprezinta mai mult modalitati de a te mentine atent, centrat, si genereaza o anumita „energie a prezentei” care in timp se simte, mai mult la nivel extern. Sunt chei foarte puternice. Insa, intrucat noi pierdem multa energie, vitalitate prin simturi, este intotdeauna binevenita o „economisire”.

Un pas mai departe il constituie cateva metode ce tin de practica energetica. Modalitati prin care generam energie, o „expansionam”, o stabilizam si conservam in interior.

E dificil sa simtim ceva cand corpul este blocat, inghetat – in sensul de imobilitate. Amintiti-va cum ne simtim de multe ori dimineata imediat dupa trezire – greoi, amortiti. Unora le trebuie cafea sa isi revina si sa isi incalzeasca trupul, sa puna energia in miscare. Mult mai indicate sunt insa o usoara alergare urmata de exercitii dinamice specifice (despre acestea am scris mai mult pe Diperia) – si apoi meditatia.

Meditatia in miscare consta in forme ce tin de Tai Chi (despre care am scris mai demult pe Empower). Este cea mai puternica metoda de a deprinde ritmul incet pe care il putem folosi apoi in timpul zilei. Ea constituie, de asemenea, o metoda mult mai rapida de simtire decat meditatia statica.

Miscam corpul unitar, relaxati, fiind atenti la simtirea corpului energetic. In timp, executand miscarile din ce in ce mai incet, subconstientul ajunge sa preia miscarea, mintea constienta odihnindu-se si urmarind energia in miscare. Senzatia de bine, de usurinta a corpului, de relaxare si pace interioara o luam apoi cu noi toata ziua si o mentinem treptat, miscandu-ne incet – acasa, pe strada, oriunde.

Daca vreti sa aflati mai multe despre relaxare si armonia miscarilor va invit la evenimentele din 22-24 octombrie.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

10 răspunsuri

  1. Am citit zilele trecute intr-o carte scrisa de samanul Mares Theun un concept interesant : cu cat este mai mare nivelul de constientizare, cu atat mai putin timp avem nevoie pentru a intelege sau a realiza o anumita actiune.
    Asta inseamna ca ritmul alert al societatii noastre „civilizate” denota o lipsa de constientizare a actiunilor noastrepe care le realizam.
    Iar acest lucru ne face sa fim reactivi, sa nu avem timp suficient ca sa facem ceea ce dorim, sa „dilatam” timpul.
    Corpul fizic este intradevar o cale de acces spre nivele superioare de constiinta.Iar atunci cand „incetinim” miscarile corpului constientizand senzatiile pe care le simtim realizam un aspect important : oprim fluxul mintii constiente, acel dialog interior continuu ce ne imprima ritmul rapid al vietii cotidiente.
    Desi abordarea mea este diferita de Tai Chi, efectul este similar : ridicare nivelului de constiinta al actiunilor noastre.
    Iar acest lucru inseamna o schimbare a modului in care percepem lucrurile din jurul nostru.
    De curand am lucrat cu o persoana extrem de analitica.In general persoanele analitice sunt „programate” sa treaca fiecare aspect al vietii lor prin filtrul gandirii si sa-si reprime emotiile, sentimentele, imaginatia…..adica resursele subconstientului.
    Prin folosirea tehnicilor de autohipnoza i-am oferit persoanei respective o metoda rapida de a se elibera de „lanturile ratiunii” si de a-si constientiza trairile si experientele fara a le distorsiona prin ratiune.
    In practica mea, mintea este vehicolul de accesare a starilor superioare de constiinta.Insa tot cu ajutorul mintii putem accesa componenta somatica, eliberand tensiunea din acele parti ale corpului ce ne produc discomfort.
    Felicitari pentru articol!

  2. Andrei – foarte bun comentariu. Cred ca toate metodele sunt bune – fie ca se numesc meditatii, hipnoza, Tai Chi, plante sacre, diverse tipuri de ritualuri sau respiratii etc – ne pun in contact cu o parte mai profunda din noi. Eu am scris despre nivele de inceput – si cum sa mentii aceasta constientizare pe parcursul zilei. Cred ca lumea are nevoie sa se miste mai incet…in ciuda ‘vijeliilor’ zilnice…

  3. Merci pentru aprecieri!Mi-a face placere sa citesc si alte articole ale tale despre nivelele mai „avansate ale constiintei”.Si cred ca nu sunt singurul care este interesat de acest lucru, insa firesc sa incepi cu „primul pas”,nu-i asa?
    Oamenii „au nevoie” sa se miste mai incet, asa este…insa cati dintre noi „constientizeaza” acest lucru?Cati dintre noi sunt pregatiti pentru schimbare?

  4. Un alt pas spre constientizare este minimizarea folosirii „pilotului automat”… in actiunile curente (mers spre servici, mancat, privit la TV) ne lasam in baza unor actiuni coordonate de sistemul nervos vegetativ (care nu are nevoie de atentia noastra… cum ar fi respiratia). Ar trebui aceste actiuni minimizate si luate sub controlul constiintei.

  5. Marius, excelent! Din nou. :)

    Radu, m-a surprins numele tau, am si eu un frate cu numele asta, pe care nu l-am mai vazut de cam 17 ani. Esti cumva fratele meu?

  6. Marius, mi-am amintit ce vroiam sa spun cu privire la articolul tau. M-ai facut sa zambesc cu „incetineste ritmul”. Crezi ca as putea sa-l incetinesc mai mult? :)) Mi se pare ca toata lumea se grabeste si totul se misca in jurul meu. Iar cand ma uit la cei din jur am impresia ca si pentru ei e la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!