Acest articol te invita la un pas esential in demararea oricarui program de coaching sau dezvoltarea personala – descoperirea misiunii TALE personale! Sunt convinsa ca iti va lua mult mai mult decat parcurgerea articolului, sunt persoane care spun ca iti va lua toata viata, dar cred ca efortul va merita!
Ce este misiunea personala?
Misiunea personala este o sintagma folosita atat in lumea de afaceri (in special datorita lui Steven Covey) cat si in literatura (Paulo Coehlo in al sau “Alchimistul” popularizand, probabil excesiv, ideea de legenda personala).
Etimologic, cuvantul misiune are origini latine – missio insemna initial a trimite. Astfel, punctul comun intre misionarul crestin si reprezentantul unei misiuni diplomatice este acela care sunt “trimisi”, reprezinta o instanta superioara (divina, su dupa caz, statala).
In acest sens, misiunea ta personala sintetizeaza rolul tau pe acest Pamant, modul in care iti poti folosi cel mai bine, cel mai eficient si cel mai creativ darurile tale unice pentru care ai fost “trimis”. Pe scurt, defineste cine esti si care este scopul tau in viata.
De ce este importanta descoperirea misiunii personale?
Identificarea misiunii personale este o ocazie de a te “conecta” cu tine. Pentru a-l cita pe Steven Covey in cartea sa 7 Habits of Highly Effective People: „A scrie sau a revizui misiunea ta personala te va schimba profund deoarece te forteaza sa te gandesti atent si indelung la prioritatile tale si sa iti aliniezi comportamentul la credintele tale”.
Misiunea ta personala este un rezumat la ceea ce este important pentru tine, prioritatile tale, ce iti doresti sa obtii si ce iti doresti sa devii. Este o cale de a-ti asuma destinul si de a-l trai astfel incat actiunile tale sa fie sprijinite de ceea ce crezi in interiorul tau.
Astfel, misiunea ta personala iti aduce: claritate, directie si implinire!
Ce cuprinde misiunea personala?
Misiunea personala cuprinde minim trei elemente, care nu este neaparat necesar sa fie explicite.
Primul element, care constituie si fundatia misiunii personale sunt valorile, ceea ce este important pentru tine. Daca doresti detalii pe aceasta tema, te invit sa citesti articolul meu de saptamana trecuta.
Totodata misiunea personala cuprinde si actiunea – ce eforturi (sau obiective) iti propui sa faci si iti asumi pentru a-ti atinge prioritatile.
Ultimul element reprezinta nevoile la care raspunzi, sau care este contributia ta.
Cum se formuleaza misiunea personala?
Desigur, misiunea personala este personala si astfel profund subiectiva. Dar te-ar putea ajuta urmatoarele trei sugestii:
- Exprim-o in termeni afirmativi. In loc sa spui ceea ce nu iti doresti sau ceea ce nu esti, spune ceea ce esti sau ceea ce vrei sa devii.
- Misiunea ta trebuie sa arate prioritatile tale in viata si ceea ce iti doresti. Gandeste-te la actiuni, comportamente, obiceiuri speicifice in aceasta parte a vietii in urmatorii 3-5 ani.
- Adauga emotie. O misiune personala cu emotie aduce pasiune si inspiratie.
In redactarea misiunii, iti propun un exercitiu. Putin lugubru, recunosc, dar care cred ca te va ajuta. Imagineaza-ti ca esti la sfarsitul vietii. Ai trait o viata frumoasa si implinita. Copiii si nepotii tai se pregatesc sa iti scrie piatra funerara. Si, de data aceasta o pot face in 3-5 fraze. Incepe asa: Aici odihneste un om care…”
Completarea iti apartine si iti poate aduce multe informatii despre viata pe care iti doresti sa o traiesti.
In concluzie, te intreb acum: “Care este misiunea TA personala?”
13 răspunsuri
Stii ce mi-as dori sa scrie pe piatra mea funerara ,Raluca?”Aici odihneste un inger de om!A trecut prin viata noastra ca o lumina si ne-a iubit nespus pe toti!” Doar atat .Care-i misiunea mea personala,Raluca? In tot ceea ce am facut si fac observ ca sunt un „helper” termen luat din eneagrama.Si asta ma face fericita.Daruiesc altora dragoste neconditionata,poate si datorita faptului ca n-am avut parte de asa ceva in copilarie.Numai bine Raluca!
Doamne, Elena! Ce frumos!! Ce fericita sunt ca te-am cunoscut!!!
Chiar am scris si eu un articol zilele trecute, referitor la acest subiect. Si bineinteles ca mi se pare ca nu este niciodata spus cat ar fi nevoie… Subiect vast si cu multiple implicatii, mai ales la nivelul uman. Dar nu numai !!!
Asemenea,Cristiana!
Elena,
Imi place foarte mult expresia „inger de om” :-)
Multumesc!
Cristiana,
Am citit post-ul tau si mi-a placut (mi-ar fi placut sa il citesc inainte sa public acest articol, as fi fost mai inspirata :-)
Foarte frumos!
Ceea ce mi se pare de adaugat, din perspectiva unor indelungi discutii cu multi oameni pe aceasta tema, este intelegerea notiunilor de ‘autentic’ si ‘purtator’. Oamenii inteleg diferit sau nu inteleg de loc astfel de notiuni. A aduce ceva nou sau a purta in lume notiunile aduse de altii. In general se considera ca purtatorii nu au o misiune, ceea ce mie mi se pare eronat. Este o misiune aceea de purtator?? Este necesar sa consideram ca fiind misiune doar cel ce aduce precizari, sau noutati, sau remodelari de intelegeri in aceasta lume??
De multe ori o viata ‘obisnuita’ este luata drept ceva anost, nemultumitor, comparativ cu viata unor alti oameni care par ca ‘fac’ ceva… Acest ‘ceva’ care aduce sau nu omul in fata lumii, mai devreme sau mai tarziu… Incerc sa modelez gandirea acestor oameni catre intelegerea imbogatirii vietii prin aportul emotional, cultural, spiritual, intelectual. Sa inteleaga omul ca nu traieste doar asa, in sir, in lant, palid si anost, ci ca poate face ceva DEOSEBIT pentru sine insusi… Grea… misiune, dar de multe ori reusesc!!..
P.S. Nu stiu ce o sa scrie pe mormantul meu (cu siguranta pur si simplu, ortodox, un nume si data nasterii/decesului !!) dar mi-ar place sa raman in inima oamenilor din jurul meu cu ideea ca am pus si eu o piatra la temelia desfiintarii notiunii de ‘pacat’ in lume. Caci mult din ceea ce scriu conduce sigur la aceasta idee: ca nu exista pacat, ci numai neputinta. Oricum nu stiu ce preot mi-ar mai face slujba de inmormantare!!! Dar nu cred ca trebuie sa imi pese prea mult. Doamne iarta-ma.
Multumesc, Raluca! Of! te-am mai incarcat si cu asta… Ma pierd in cuvinte…
Raluca, legat de misiunea personala, planul de dezvoltare personala si planul de cariera, precum si de Stephen R. Covey, adaug si eu o resursa care ar putea sa fie utila celor interesati: http://www.octavdafinoiu.ro/2008/04/20/plan-de-dezvoltare-personala-model/
Buna Octav,
Multumesc pt o resursa foarte utila, care intr-adevar te face sa „castigi” ani din viata!
Foarte bun articol. Existential.
Se spune ca viata este ca o plimbare cu un taxi: daca nu stii unde vrei sa mergi, la final vei constata ca ai ajuns unde vor altii si cat de mult costa.
A incepe cu finalul in minte este ca traind, tot ceea ce facem reprezinta valoare pusa pe drumul ales constient. Astfel putem face corectii de timp si efort.
Respect,
Andrei.
Buna Andrei,
Multumesc pt comentariu si pt comparatia cu taxi-ul; foarte expresiva :-)
Fiecare om ar trebui sa descopere care este misiunea sa, e atat de important sa stim raspunsul. Eu il stiu dintotdeauna, inca din copilarie ca misiunea mea e sa creez pentru o lume mai frumoasa, mi-am dorit mereu sa schimb lumea prin idei si prin arta, de fapt, prin creatie, sa deschid noi drumuri, sa inovez, sa ajut cumva la progresul universal.
Ce frumos ai spus Elena, „inger de om”…sublim! Ma bucur ca ai reusit sa treci peste o copilarie probabil mai nefericita purtand in tine atata iubire si frumusete in prezent…este extraordinar.
Excelent articol, Raluca, ai pus punctul pe i. :)
CA DIN CARTE.FELICITARI