Nivelele hipnozei – care sunt acestea?
Hipnoza nu este o stare “constanta” ci este un proces ce trece prin mai multe etape succesive. Cu cat o persoana se afla la un nivel “mai adanc” al hipnozei, cu atat acea persoana devine mai sugestibila. Sugestibilitatea este capacitatea de a accepta informatii ocolind Factorul Critic al Mintii Constiente.
Tranzitia de la starea de constiinta normala catre cea mai “adanca” stare hipnotica este realizata trecand prin etape intermediare, cuantificate cu ajutorul unor scale hipnotice.
Cea mai folosita dintre acestea este scala Harry-Arons ce descrie nivelele hipnozei in 6 trepte:
1. Nivelul hipnoidal. Este caracterizat prin catalepsia unor grupe mici de muschi, de regula pleoapele. In acest context catalepsia reprezinta blocarea unor grupe de muschi produsa cu ajutorul sugestiei.
2. Nivelul usor al hipnozei. Este caracterizat prin catalepsia unor grupe mai mari de muschi, de regula catalepsia bratului produsa prin sugestie.
3. Nivelul mediu al hipnozei. Acesta este caracterizat prin catalepsia intregului corp. Aceste prime 3 nivele ale hipnozei sunt nivelele cataleptice caracterizate prin relaxare fizica. Urmatoarele 3 nivele reprezinta starile adanci de hipnoza necesare pentru realizarea transformarilor la nivelul subconstientului.
4. Nivelul de prag al somnambulismului. Este caracterizat prin amnezia (uitarea) unor informatii produsa prin sugestie. Testul clasic pentru amnezie este cel al amneziei numerelor – inclus in inductiile hipnotice tip Elman.
Este primul nivel de “relaxare” al mintii constiente in care pot fi produse schimbari perceptuale, cum ar fi analgezia. Analgezia in acest context inseamna eliminarea senzatiei de durere realizata cu ajutorul sugestiei.
5. Nivelul somnambulismului. Este un nivel in care pot fi produse schimbari perceptuale profunde, cum ar fi anestezia. Anestezia in acest context inseamna eliminarea oricarei senzatii tactile dintr-o anumita parte a corpului. De asemenea, in acest nivel de hipnoza pot fi produse halucinatii pozitive pentru oricare dintre cele 5 simturi (vizual, auditiv, tactil, gustativ sau olfactiv).
Halucinatia pozitiva este perceptia (prin sugestie) a unui anumit stimul ce nu exista in realitate, fie ca este vorba de o imagine, un sunet sau o senzatie.
6. Nivelul somnambulismului profund. In plus fata de nivelul precedent, in acest nivel pot fi experimentate halucinatiile negative. Halucinatia negativa este lipsa perceptiei (prin sugestie) a unui anumit stimul care exista in realitate.
Daca ar fi sa categorisim nivelele hipnozei si mai mult, putem vedea ca ultimele 3 nivele ale hipnozei reprezinta nivelul de transa necesar transformarilor profunde la nivelul Mintii Subconstiente. Pentru fiecare dintre acestea exista teste specifice, unele dintre ele fiind evidente pentru persoana ce experimenteaza hipnoza, iar altele ascunse, in care persoana respectiva nu “constientizeaza” ca este testata.
Semnele instalarii hipnozei
Exista cateva elemente care ne pot arata instalarea hipnozei. Aceste semne nu sunt specifice neaparat unui anumit nivel al transei, insa ne pot informa ca persoana respectiva se afla in hipnoza. Aceste semne ale instalarii hipnozei sunt foarte dificil de mimat de catre o persoana ce nu se afla in hipnoza pentru ca reprezinta reactii declansate de mintea subconstienta.
Acestea sunt:
- miscarea rapida a pleoapelor (Rapid Eye Movement – REM);
- cresterea temperaturii corpului;
- inrosirea ochilor si a pielii;
- lacrimarea.
Inductia hipnotica
Inductia hipnotica este un set de instructiuni sau de gesturi care ajuta o persoana sa obtina o stare hipnotica. Exista extrem de multe modalitati de a obtine hipnoza, de la cele clasice, in care hipnotistul misca celebrul pendul in fata persoanei respective, pana la inductiile extrem de rapide folosite in hipnoza de scena.
Eu prefer inductia Elman – o inductie de tip rapid ce permite obtinerea nivelului 4 de transa in 3-4 minute, insa de multe ori folosesc inductii instantanee, ce permit obtinerea transei… instantaneu.
P.S.: Pentru a completa acest articol va recomnd sa cititi seria Hipnoza intre mit si realitate (1, 2 si 3) si seria Tehnici de hipnoza: concepte fundamentale (1, 2, 3 si 4).
4 răspunsuri
Aaaa super…asteptam continuarea…si poate ne vedem joi la Connect…
Merci!
Continuarea va veni si cu un film demonstrativ ce completeaza articolul.
Ne vedem cu siguranta joi seara!
Un articol interesant, clar si concis, ca si celelalte din serie. Felicitari!
Merci pentru aprecieri! Cu atat mai mult cu cat vin din partea unui specialist.
Astept in continuare comentariile tale si pentru urmatoarele articole!