Acasa » Iti place sportul?

Iti place sportul?

Trebuie sa stii ca in liceu mie nu-mi placea sportul! Eram olimpica la chimie, asa ca imi petreceam mare parte din timp studiind. Iar orele de sport erau un fel de tortura. Abia mai tarziu am descoperit ce bine ma pot simti experimentand diferite forme de miscare si studiind efectele sportului. Asta m-a facut sa revin la sport indiferent de situatie, inclusiv dupa nasterea copiilor, inclusiv dupa o interventie chirurgicala.

Si trebuie sa iti spun ca exista un singur lucru care iti poate schimba total corpul si destinul sanatatii tale. Suntem creati sa ne miscam, nu sa ne atrofiem pe scaun! Daca ar fi sa aleg o singura recomandare pentru sanatatea, aceasta ar fi: sa facem sport!

Am grupat efectele sportului in categorii. Nu vreau sa te sufoc cu date „tehnice” sau sa iti arat cate stiu eu, dar vreau sa intelegi aceste efecte.

Efecte fizice directe

Imediat circulatia si respiratia sunt stimulate si antrenate si depasesc parametrii de repaus, ceea ce aduce mai mult oxigen la toate tesuturile. Asta inseamna mai mult la creier, mai mult la inima, mai mult la muschi, mai mult la pielea fetei, mai mult in orice zona in refacere.

Oxigenul si energia sunt legate direct. In plus, metabolismul creste, caloriile se ard mai repede. Capacitatea respiratorie creste, capacitatea de efort creste si ea. Iar frumusetea e ca nu poti face atata efort fizic incat sa obosesti inima, muschii nu te lasa daca nu esti antrenat. Cu timpul si cu antrenamentul scade nivelul de risc cardiovascular si creste rezistenta si flexibilitatea articulatiilor.

Efectele mai subtile

Creste nivelul de endorfine in corp, adica te simti mai bine, imediat dupa efort! Esti mai relaxat, mai ales daca te concentrezi pe respiratie. Tonusul muscular crescut iti modifica modul in care te misti, cum arati, iti garantez ca vrei incepe sa primesti complimente. La asta se poate adauga distractia, daca alegi zumba sau kangoo jumps sau un sport de echipa. Sau se poate adauga satisfactia de a fi stapan pe corpul tau, in cazul alergarii sau flotarilor.

Vreau sa te mai gandesti la ceva: daca tii o dieta si slabesti 5 kg si nu faci sport in perioada dietei, apoi pui 5 kg la loc, atunci cel mai probabil ai slabit 5 kg de grasime si muschi, dar ai pus la loc 5 kg de grasime.

Initierea unui program tine cont de nivelul tau de antrenament si de obiectivele tale. Perioada e mai importanta ca intensitatea, asa ca nu te aventura sa faci de 3 ori si gata, mentine acelasi antrenament pentru 6 luni, altfel nu obtii rezultate. Poti gasi ceva sa ti se potriveasca. Porneste in cautare.

Strategia

Ca la orice inceput, ai nevoie de o strategie ca sa te mentii pe drumul bun. Asta include sa stii beneficiile si scopul tau (ex: sa pot intra in pantalonii de asta-vara, sa urc scarile fara sa gafai, sa fiu mandra/mandru de corpul meu).

Ai nevoie de un plan si un program clar (ex: luni, miercuri si vineri, de la ora 17, fac jumatate de ora de yoga, sau luni si joi merg la sala sau la fotbal).

Fii pregatit sa te descurci cu obstacolele ca febra musculara (care trece repede), reprogramarile, parerea celorlalti (cei care nu fac sport vor fi uimiti). Nu lasa nimic sa te opreasca si iti promit ca te vei simti mai bine peste 6 luni, indiferent ce greutate ai sau ce sport ai mai facut pana acum.

Sunt Dr. Simona Ros, medic de familie, pasionata de wellness si te invit sa descoperim pas cu pas drumul placerea de a trai intr-un corp frumos si sanatos. Astept intrebari si comentarii!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

  1. Stimată Doamnă Dr Simona Ros,

    M-am bucurat să parcurg articolul semnat de Dumneavoastră deoarece se referă la aceleași principii menționate de Dr Dominique Rueff atât în cărțile sale, de ex Imunoslăbirea, aparută la Editura Spandugino cât și în prezentările din conferințele care au avut loc în România acum câteva zile. Din punctul meu de vedere cel mai greu este să faci primul pas în procesul schimbării stilului de viață și este binevenit sprijinul din partea unui însoțitor pentru a descoperi noul drum. Mulțumind, Sabin Nicoară

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!