8

La prima intalnire ca la interviu. Sau invers.

Ai observat cat de mult se aseamana o prima intalnire cu un interviu? Si in general un job cu un loc liber langa tine, atunci cand cauti sa ai o relatie? O fisa a postului cu o lista a calitatilor pe care le pretinzi de la celalalt? O concediere cu o despartire?

Nivelul de stres e uneori acelasi, pregatirea dinainte, felul in care te aranjezi, dorinta de a cuceri, de a fi apreciat, toate se aseamana. Iar miza, este uneori la fel de importanta – sa iti implinesti viata profesionala sau pe cea personala.

Sfaturi despre cum sa te prezinti la interviu sunt foarte multe, pe site-urile de angajari sau pe cele de business. Oare am putea aplica acele criterii si la prima intalnire? Poate ai spune ca nu poti aplica niste lucruri invatate atunci cand ai o prima intalnire cu o persoana pe care o placi, care ar putea sa-ti devina viitoare iubire. Insa uneori este la fel de important sa te duci pregatit, cum te duci si la un interviu. Nu o sa te prezinti la o companie fara sa stii nimic despre ea, fara sa stii ce vrea de la tine sau fara sa rememorezi ceea ce esti pentru a fi relaxat cand vorbesti despre tine, nu-i asa?

Cea mai mare greseala pe care o fac oamenii cand merg la un interviu este sa creada ca numai experienta lor de pana atunci si comportamentul lor profesional conteaza. Foarte gresit. Cei care tin interviul iau decizii deopotriva pe baza criteriilor profesionale cat si cele personale.

Sunt subiectivi pana la urma si, mai mult decat atat, in general trebuie sa fii si o prezenta placuta in colectiv, nu doar un bun specialist. De aceea va conta atat CV-ul cat si modul in care dai mana atunci cand saluti, modul in care pastrezi contactul vizual sau tonul vocii (entuziast, plictisit, superior, umil, disperat sau bine-voitor).

La ce ne ajuta sa stim ca aceste doua situatii, de la interviu si de la o intalnire, sunt intr-un fel foarte asemanatoare? Personalizand un pic interviul si profesionalizand un pic intalnirea vom avea mai mult succes la amandoua.

Personalizand interviul

Asa cum spuneam mai sus, pentru cel care tine interviul sunt foarte importante calitatile umane ale celui pe care doreste sa il angajeze. Cat este de sigur pe el, cum se motiveaza, cat este de pasionat de domeniu, cum s-ar descurca intr-o echipa, cat de multa initiativa ar avea, etc. Lucruri ce tin de psihologie la locul de munca.

Chiar insa si atunci cand nu sta de vorba la interviu cu cineva de la resurse umane, ci cu managerul, subconstient si acesta va lua decizia tot pe aceleasi criterii, personale in mare masura. De aceea este bine sa ne cunoastem cat mai bine, sa cunoastem si firma, sa fim relaxati si siguri pe noi si vom trece cu siguranta de orice interviu.

Profesionalizand intalnirea

Cred ca am fost de multe ori in situatia in care am cucerit pe cineva sau am fost invidiosi pe cineva care a reusit asta. De fiecare data cel care a cucerit a avut intr-un fel sau altul un plan. Si-a propus un obiectiv si a urmat apoi cativa pasi care stia din experienta ca trebuie facuti intr-un anumit fel, intr-o anumita ordine si cu o pauza intre in care sa nu sune prea mult.

Stia ca daca va da totul prea repede nu va fi bine si nici daca va manifesta indiferenta prea mult timp. Totul poate fi construit la inceput in functie de o strategie, de un tipar care nu are cum sa greseasca. Poate suna ciudat, insa primii pasi intr-o relatie ce ajunge sa fie de lunga durata sunt aceeasi. Puteti vedea in jurul vostru.

Oricum, ideea ar fi sa ajungem la un echilibru intre ratiune si simtire, atat in domeniu profesional, cat si personal. Daca aveti si alte exemple decat cele pe care le-am dat, sa le impartasim, sa devenim mai buni! :)

Click Here to Leave a Comment Below 8 comments