Acasa » Managementul cheltuielilor nu este suficient (II)

Managementul cheltuielilor nu este suficient (II)

In articolul trecut ti-am promis un plan. Planul in cinci puncte care iti permite sa fructifici rezultatul pozitiv obtinut printr-un bun management al cheltuielilor este urmatorul:

Bugeteaza

Daca nu iti controlezi banii, ei te vor controla pe tine. Probabil ai auzit aceasta fraza de multe ori pana acum. Este cat se poate de adevarata. Iar una dintre cele mai puternice modalitati de control al banilor este bugetul.

Cuvant care ii deranjeaza pe multi, bugetul este doar o notiune care defineste cantitatea de bani necesara pentru realizarea unui scop (supravietuirea financiara a unei tari, intreprinderi, familii sau persoane) si modul in care sunt alocati acesti bani.

Inainte de a-ti stabili bugetul, trebuie sa pornesti de la doua elemente esentiale:

  1. fondurile disponibile – in traducere cat castigi pe an (pentru ca bugetarea o vom face anual, din ratiuni legate de simplitate);
  2. standardul de viata dorit.

Degeaba vreti sa traiti ca un seic daca nu castigati cat un seic. Trebuie sa va stabiliti standardul de viata in functie de actuala situatie financiara.

Instinctul va va spune sa alocati toti banii pe care ii obtineti (prin salariu sau din alte surse: este important sa contabilizati TOATE sursele de venit) pentru bugetul de cheltuieli. Se poate si asa. Personal va recomand sa folositi doar 90 sau 95% din banii disponibili, iar restul sa ii puneti, momentan, deoparte (voi vorbi ulterior despre destinatia lor).

Sa spunem ca ati calculat suma disponibila pentru buget. Urmeaza alocarea banilor in functie de necesitati:

  1. pentru necesitati de baza (cazare, mancare, sanatate);
  2. pentru necesitati aditionale (vacante, transport, comunicatii etc);
  3. restul (distractii, hobby etc).

Urmeaza alocarea banilor pe luni. Sunt luni in care bugetul va fi mai generos. Un exemplu sunt lunile de concediu cand, pe langa cheltuielile zilnice trebuie sa alocati bani pentru plecarea in vacanta, iar alte luni sunt mai putin solicitante (cum traditional este luna februarie pentru ca are mai putine zile).

In momentul in care stiti cati bani are bugetul fiecarei luni, ati terminat bugetarea.

Gestioneaza

Gestioneaza-ti fondurile bugetare cu atentie. Aplica inventiv principiile managementului cheltuielilor. Cauta sa gasesti pentru fiecare zona de cheltuieli in parte solutii care iti vor permite sa obtii aceleasi rezultate sau rezultate comparabile folosind cat mai putini bani sau chiar fara sa utilizezi banii (prin servicii pe care le prestezi altora, prin schimbul de marfuri sau produse pe care le ai in exces… este un domeniu in sine pe care o sa-l abordez alta data).

Iti spun din experienta: totul depinde de imaginatia si determinarea ta. Daca vrei sa gasesti o solutie, ea se va ivi. Poate nu imediat, poate nu anul acesta. Dar daca tot timpul mintea ta are de „prelucrat” aceasta problema (reducerea cheltuielilor fara a pierde din beneficii), vei descoperi fericit, intr-o zi, ca exista o rezolvare.

Recompenseaza

Este o etapa esentiala peste care multi vor fi tentati sa sara. Nu cadeti prada acestui impuls. Pentru ca veti deveni ceea ce sunt multi dintre cei care isi gestioneaza atent banii: niste zgarciti.

Calculati cu atentie, pentru fiecare luna, cati bani ati salvat de la cheltuieli. Daca veti continua sa va ganditi continuu la metode de reducere a cheltuielilor, fara pierderea beneficiilor, veti vedea ca sunt solutii multiple, unele mai eficiente decat altele. Pe masura ce trece timpul, veti reusi sa disponibilizati tot mai multi bani, gata de a fi folositi in urmatoarele etape.

Ati calculat banii salvati. Din ei, alocati 30% pentru recompensa.

Ce inseamna recompensa? Orice lucru care va face placere: un hobby, o mica excursie (chiar daca pentru asta trebuie sa strangeti cei 30% obtinuti in mai multe luni), un gadget pe care vi-l doriti, o cina romantica in oras. Orice va produce un sentiment de bunastare.

Iar in momentul in care acest sentiment va invaluie, legati-l de actul care a dus la realizarea sa: managementul cheltuielilor. Faceti asta de fiecare data si se va produce ceea ce Pavlov numea „reflex conditionat”: de fiecare data cand va veti gandi cum sa gestionati mai bine cheltuielile, veti simti un sentiment de satisfactie, anticiparea clipelor in care va veti „administra” o recompensa. Nu-i asa ca e pacat sa sariti peste acest pas?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Luca,

    Articolul tau este interesant. Recomand 2 carti foarte bune in acest sens: Cel mai bogat om din Babilon si Tata bogat Tata sarac. Sunt aproape convins ca ati auzit cel putin de cea de-a doua. Eu aplic ceea ce am citit in aceste carti si economisesc cel putin 10% din banii pe care ii produc in fiecare luna. Sunt de parere ca oricat de mult / putini bani faci, 10% inseamna acelasi lucru pentru standardul de viata. Daca ai un salariu de 1,000 Ron, atunci poti sa iti mentii standardul de viata pe care il ai cu 900 Ron. La fel cum daca ai un salariu de 10,000 Ron, poti sa iti mentii standardul de viata cu 9,000 Ron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!