Auzi in jur, oriunde te-ai duce, oameni plangandu-se: „Ce stresat sunt!”. Sau, dimpotriva, sfaturi de genul: „Nu te stresa! Ia-o mai usor!”. Dar cum sa faci asta?
Ar fi iluzoriu sa ne inchipuim ca am putea evita in totalitate stresul de-a lungul intregii noastre vieti. Tot ceea ce ne ramane de facut este sa cunoastem unele modalitati eficiente prin care putem reduce la minimum efectele sale vatamatoare. Sa ne concentram insa pe cauze esentiale ale stresului, putin aduse in discutie.
Programarea trecutului
Lasand la o parte binecunoscutele cauze exterioare (probleme de munca, familie, unele evenimente etc), in interior stresul este provocat de stari prelungite datorate in primul rand emotiilor negative intretinute. O caracteristica a acestui tip de emotii este exprimarea lor inconstienta, repetitiva, ca un cerc vicios. Si este extrem de dificil sa scapi de ele, sa recapeti controlul in lipsa unei detoxifieri a corpului fizic.
Trupul nostru poarta in el efectele „programarii” celulare inca din momentul conceptiei. Pana in adolescenta, cand incepem sa capatam oarece discernamant, trupul nostru acumuleaza foarte mult stres – toxine fizice si emotionale – din mediul dimprejur.
Apoi, incet-incet, ne dam seama de ele, incepem sa le sortam, sa facem constient alegeri benefice pentru noi. In ciuda tuturor eforturilor noastre insa, putem spune, in mod realist, ca programarea acumulata inconstient este mult prea puternica. Iar a scapa definitiv de ea, a te „recrea” conform celor mai inalte idei despre tine insuti este destul de dificil, implicand o munca de-o viata.
Programarea celulara este deci cauza esentiala ale stresului din punctul meu de vedere. Celelalte cauze (interioare – emotiile negative si exterioare – mediul) reprezentand, conform Legii Atractiei si Legii Rezonantei, doar efecte ale sale.
Curatenia celulara
Detoxifierea corpului fizic este unul din primele nivele ale de-programarii. Oricat de multa terapie individuala prin psihologie, NLP, coaching sau alte metode ai face, pana nu realizezi o curatenie in corpul fizic, efectele schimbarii de mentalitate si atitudine nu rezista pe termen lung – fapt dovedit in nenumarate cazuri.
De ce? Intrucat, am spus-o si in articolul trecut, orice „practica” trebuie sa „ajunga” in ADN pentru a fi integrata pe deplin, pentru a fi „a ta” pentru totdeauna. Altfel, poti obtine acea abilitate (inclusiv eliberarea de stres) temporar, in urma unei transformari mental-emotionale, insa fara implicarea si sustinerea corpului fizic si a spiritualului ea nu este permanentizata, nu este unificata in complexul fiintei tale.
Corpul fizic adaposteste stresul la nivel celular. In timp, celulele isi pierd capacitatea de asimilare a nutrientilor, a apei, a oxigenului adus de sistemul sanguin, capacitatea de prelucrare a tuturor substantelor si asigurare a unui metabolism eficient, capacitatea de eliminare a deseurilor. Ele devin un mediu acid favorabil agentilor patogeni, precum si buni conductori ai energiei joase a emotiilor negative.
Curatenia la nivelul celulei, repararea ei, readucerea in buna stare de functionare conduce la inlaturarea treptata a stresului celular, la cresterea capacitatii de stocare a emotiilor pozitive, la crearea conditiilor pentru ca „spiritul sa coboare in materie” (vom vorbi despre aceasta mai pe larg in viitor).
Stresul suprem
Programarea celulara este responsabila de ideile joase pe care le avem despre noi insine, despre viata si univers. Ne vedem pe noi ca fiind oameni cu o singura viata, singuri in galaxie, traind intr-un singur univers fizic, cu mintea plina de filozofii sociale, religioase si spirituale din care punem in aplicare cateva. Nu e de mirare stresul pe care il traim la nivel inconstient – mereu cautand sa fim mai buni ca altii, luptand pentru a ne indeplini dorinte marunte, alergand peste tot pentru a obtine tot felul de lucruri care speram noi ca ne vor face fericiti…
In realitate e vorba de un singur stres – acela ca vom disparea fara a sti cine suntem cu adevarat. Si nici macar ca vom disparea NOI, ci corpul cu care ne identificam eul. Stresul disparitiei trupului fizic, incapacitatea de a ne confrunta cu moartea este stresul suprem pe care, inconstient, il traieste orice fiinta umana, indiferent ca neaga sau constientizeaza acest lucru.
Separarea pe care o simtim fata de toate aspectele existentei, identificarea cu ego-ul, cu viziunea noastra limitata despre noi insine si viata, teama ca el va disparea la un moment dat este, cu adevarat, stresul suprem.
Dintr-o perspectiva mai inalta, insasi „locuirea” in corpul fizic este un alt „stres suprem” pentru cine suntem noi cu adevarat (spiritul, constiinta) – stresul „existentei incarnate”. Se produce practic o scindare intre constiinta cea mai inalta din noi si nivelul obisnuit al constiintei de zi cu zi. Avem astfel tendinta fie de a ne dez-radacina, punand accent pe experiente psihice, fie de a deveni extrem de preocupati fata de sine in incercarea de a elimina factorii de stres. Doua extreme periculoase, care ne indeparteaza de calea de mijloc a acceptarii si deschiderii cu bucurie in fata vietii.
Viziunea inalta
Deci, cum evitam stresul? De orice forma ar fi, la orice nivel?
Principala conditie ar fi modificarea viziunii noastre despre despre intreaga existenta. A ne vedea pe noi insine una cu totul, a ne pune in slujba vietii, indeosebi in aceste vremuri de transformare a constiintei.
Atunci cand ideile noastre despre cine suntem noi cu adevarat, ce este viata, universul, ce este Divinitatea vor fi cele mai inalte, cand vom vedea in mod realist unde ne aflam momentan pe aceasta planeta si care sunt perspectivele dezvoltarii si evolutiei noastre, individual si colectiv – atunci vom reusi cu adevarat sa transformam orice forma de stres in cea mai puternica vitalitate. Vom vorbi in articolul viitor despre acest lucru.
9 răspunsuri
Excelent, articol! :)
Marius, ce parere ai de oamenii pe care stresul ii motiveaza si le arata adevaratele capacitati de lideri?
Curatenia celulara cum se realizeaza mai exact? Te referi la slabit sau la crescut in greutate? :)
Mersi, chief !
Despre curatenie celulara am scris putin pe Diperia :
http://www.diperia.ro/2008/07/18/oxigenarea-celulara/
si mai mult pe Succesul Personal la Sanatate – Intinerirea.
O sa scriu si mai mult in viitor. Nu are legatura cu greutatea.
Cu stresul si liderii…e complicat. Parerea mea este ca un adevarat lider este cel ce are numai 2 calitati – restul sunt chestii de manager, pe care oricine le poate avea.
Cele 2 calitati : 1. sa ai capacitatea de a propune o viziune cat mai inalta si sa te asiguri ca ea este pusa in practica – si chiar sa fie pusa ! 2. sa iubesti oamenii
Nu exista nimeni in tara cu aceste 2 calitati – cel putin la nivel macro, sa fi auzit de el. E nevoie de un nivel urias de energie, ceea ce inseamna un nivel urias de constiinta – ceea ce nu e cazul pe aici.
Stresul nu are nici o legatura cu cele 2 calitati. Cand el apare, liderul e de fapt altceva. Parerea mea.
Am scris un articol despre asta (aproximativ – ceva cu lideri din companii, dar mai degraba adevaratul lider apare altundeva):
http://www.lumeareala.ro/2008/07/16/valorile-corporatiste-si-grija-pentru-oameni/
Zambetul interior despre care ai scris, este o metoda de curatire&reparare a celulelor sau ceva „paleativ”? (si ma mai gandeam sa intreb si unde se gasesc suplimente cu oxigen biologic…) :)
Pai,daca „programarea celulara incepe inca din momentul conceptiei „,daca pana la adolescenta (in cazurile cele mai fericite) tot acumulam stresul inconstient ,nu pare logica tendinta unora de a incepe cu „dez-radacinarea”? Pentru ca altfel nu poate avea loc detoxifierea despre care vorbesti (in niciun caz intr-o singura viata).
In orice caz,articolul este deosebit de interesant ,si pentru asta:”Jos palaria!”
Nu ma abtin,totusi,sa nu observ ca expui problema foarte sigur,foarte precis ca intr-o lectie predata elevilor.Sa vina aceasta atitudine numai din informare ,sau si dintr-o cunoastere proprie?
Metode de curatare a celulelor am prezentat in articolele ‘Detoxifierea emotionala’ si ‘Terapia secolului’. Surasul interior e mai mult de ‘incarcare’. Cu practica indelungata incepi sa simti, la inceput poate parea ‘paleativ’…
Dez-radacinarea, asa cum o vad eu, este lipsa prezentei, a atentiei constiente, a ‘locuirii’ propriului corp. Noi nu suntem atenti aproape niciodata, mereu mintea ne e prinsa in diverse aspecte ale vietii – astfel nu ai cum sa scapi de programare. Poti face asta doar prin prezenta intensa, prin constienta – asa se acumuleaza energia necesara reprogramarii, detoxifierii. O sa scriu in viitor despre asta.
Si cunoastere, practica, experienta proprie si informare. Ma dau cu capul de chestii din astea de mult, lucrand cu mine…
Intr-adevar prieteni, stresul provocat de incapacitatea de a accepta disparitia corpului fizic este extrem. Am trait bucuria si revelatia depasirii (macar partial) acestui stres si va asigur ca ma simt extraordinar, de parca de abia de atunci traiesc cu adevarat. Stiu ca mai sunt pasi de facut pana la „coborarea spiritului in materie” dar , ma simt pe drum :)
Marius, sunt ochi, urechi… si spirit … sa mai inteleg, sa ma ajuti, sa ma ajut , sa ma aflu :)
Multumesc
am si eu o intrebare am vazut ca inscrierea se face gratuit insa ca sa primesc articolele tr sa platesc ceva abonament sau ceva de genul acesta?
Roxana, nu trebuie sa platesti nimic. Toate articolele care apar pe Empower.ro sunt gratuite. Inscrie-te pe RSS sau, mai bine, pe email si primesti in fiecare dimineata, direct in email, articolul (sau articolele) aparute pe Empower.ro cu o zi inainte.
Stress-ul dupa „parintele” lui, Hans Selye urmeaza urmeaza un model general:semnalul de alarma patrunde prin baza creierului, la hipofiza-marele cartier general la reactiilor hormonale-;totodata, pe calea nenumaratelor ramificatii ale sistemului nervos, el actioneaza asupra tuturor organelor din corp. Cand procesul se desfasoara pe calea nervilor, stressorul produce adrenalina si acetilcolina.Acestea pot influenta in mod selectiv mecanismul sindromului general de adaptare Aceaste este cheia teoriei lui Selye:teoria sindromului general de adaptare.Deficienta de adaptare joaca un rol decisiv in evolutia unei boli. Un stress prea puternic(expunerea prelungita la foame, ingrijorare, extenuare sau frig) poate determina prabusirea mecanismelor de aparare ale organismului…etc. Pentru a rezolva frica de moarte si de necunoscut iti recomand sa descifrezi, daca ai ocazia, cartea de tarot „Arcana fara nume” E un exercitiu simbolistic extraordinar care prezinta ambele fete ale monedei si, cel putin pentru mine, a fost un moment de trezire (um moment in mecanismul de adaptare, cum spune Selye)