1

Mecanisme-model pentru stimularea inovatiei

Daca intrebi orice persoana care a trecut printr-o scoala de afaceri (fie manager, fie student, fie profesor) care sunt companiile cele mai vizionare, precis iti va mentiona printre ele si 3M.

Cu ceva timp in urma, rasfoind o carte despre cele mai bune 100 de decizii de management din istorie, gasisem si decizia managerilor de la 3M de a acorda angajatilor 10-15% din timpul de munca pentru dezvoltarea proiectelor personale.

Chiar mi s-a parut ceva deosebit” o decizie foarte inspirata, strategica. Sa stimulezi experimentele pentru ca, mai apoi, sa pastrezi ceea ce se dovedeste a fi o inovatie deosebita este cel mai bun lucru pe care il poate hotari un manager in ceea ce priveste mai buna valorificare a potentialului resurselor umane. In plus, decizia respectiva permite ca atat angajatii cat si insasi compania sa se dezvolte simultan, fara tensiuni sau rupturi intre cele doua parti.

Dar ceea ce am aflat in “Afaceri cladite sa dureze” despre 3M intrece orice asteptari pe care le-as fi putut avea, desi stiam ca face parte dintre companiile cele mai vizionare! “Regula 15%” nu este singurul mecanism care stimuleaza progresul la 3M. Mai sunt alte… 13!

Iata-le mentionate in continuare:

 1. Pentru stimularea dezvoltarii de noi produse s-a instituit regula ca 25% din vanzarile fiecarei divizii sa provina din produse/servicii introduse in ultimii 5 ani.
 2. Pentru stimularea intraprenoriatului a luat nastere premiul “Pasul de Aur”. Cei care isi asuma riscuri si reusesc sa puna pe picioare cele mai bune idei noi de afaceri vor primi acest premiu.
 3. Tot pentru stimularea intraprenoriatului s-a infiintat o bursa. Valoare ei maxima este de 50.000 de dolari.
 4. Pentru stimularea comunicarii ideilor in interiorul companiei se acorda periodic premii de participare la tehnologie acelor manageri care implementeaza fluxuri noi de productie in alte divizii.
 5. Angajatii care isi aduc o contributie semnificativa la nivelul tehnicii sunt alesi ca membri onorifici in Societatea Carlton.
 6. Angajatilor care au conceput un nou produs li se permite sa-l implementeze si sa conduca proiectul respectiv in interiorul 3M ca si cum ar fi departamentul lor sau divizia lor.
 7. Un sistem original de ierarhie permite profesionistilor sa avanseze catre top management fara sa puna in pericol cercetarile, experimentele, activitatile pe linie strict profesionala.
 8. Periodic, membrii diviziilor se intalnesc pentru a vorbi despre cele mai noi produse/servicii sau proiecte pe care le dezvolta fiecare dintre ele.
 9. Comunicari stiintifice si tehnice in care se fac schimburi de idei si de descoperiri.
 10. Pentru identificarea si mai buna gestionare a problemelor intampinate de clienti, precum si pentru folosirea datelor in procesele interne cu scopul de a genera noi solutii, echipe de cativa membri sunt trimise la sediile/domiciliile clientilor.
 11. Prioritizare la nivel de proiecte/produse prin alegerea la nivelul fiecarei divizii a uneia pana la trei directii (proiecte) cu obiective specificate clar.
 12. Autonomie si descentralizare: 42 de fabrici in 40 de state, majoritatea situate in orase mici.
 13. Folosirea unor scheme prin care participarea la profit este extinsa la aproape toti angajatii.

Cu asemenea rotite strategice, care merg ca unse, cum sa nu intri in topul celor mai vizionare companii din lume?! Suntem liberi sa le aplicam si noi, chiar daca ale noastre sunt asemanatoare sau doar derivate din cele amintite!

Mai mult, aceste idei pot fi aplicate nu doar in ce priveste activitatea din companii de diferite marimi ci pot fi extinse (prin analogie) si la viata fiecaruia dintre noi. Rezultatele notabile pot sa apara chiar imediat sau, cel tarziu, pe termen mediu.

Click Here to Leave a Comment Below 1 comments