Acasa » Am cariera, deci exist!

Am cariera, deci exist!

In principiu

Conform Oxford English Dictionary, cariera este definita ca “an individual’s course or progress through life (or a distinct portion of life)”. „A distinct portion of life” poate fi usor asociata vietii profesionale. Care se pare (statistic vorbind) ca ne ocupa aproape o treime din viata.

Toti avem cariere

De la femeia de serviciu pana la presedintele de stat. Acest lucru corespunde cu siguranta primului aspect subliniat in cadrul definitiei si anume cursul individual. Intr-un mod mai metaforic, fiecare isi deseneaza propria viata profesionala in functie de posibilitatile si ambitiile sale.

Unii avem doar cariere

Fie ca ne dorim bani sau doar afirmare. Aceste doua diferente de mentalitate nu pot fi insa usor asociate ideii de progres. Pentru ca progresul nu inseamna numai bani. Si nici numai diplome si CV-uri.

Lectia 1 – “Principiul” borcanului

Un profesor de filozofie statea in fata studentilor sai avand cateva obiecte pe catedra.

Cand a inceput ora, fara sa spuna un cuvant, a luat un borcan mare si a inceput sa-l umple cu pietre avand diametrul de aproximativ 5 cm. Apoi i-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin. Toti studentii au fost de acord ca borcanul este plin.

Apoi, a luat o cutie cu pietricele si le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Desigur, acestea s-au rostogolit printre pietrele mari si au umplut spatiile ramase libere. I-a intrebat din nou pe studenti daca borcanul este plin. Au fost din nou de acord ca este plin, si au ras.

Profesorul a luat o cutie cu nisip pe care l-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Desigur, nisipul a umplut spatiul ramas liber. Acum, spuse profesorul aratand spre borcan, vreau sa recunoasteti ca aceasta este viata voastra.

Pietrele mari sunt lucrurile importante: familia, sanatatea si prietenii vostri, lucruri care, chiar daca totul este pierdut, si numai ele au ramas, viata voastra tot ar fi completa. Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza: slujba, casa si masina. Nisipul reprezinta lucrurile mici, care completeaza restul.

Daca puneti in borcan mai intai nisipul, nu mai ramane loc pentru pietrele mari si pentru pietricele. La fel se desfasoara si viata voastra: daca va consumati timpul si energia cu lucrurile mici, nu veti avea niciodata spatiu pentru lucrurile importante.

Fiti atenti la lucrurile care sunt esentiale pentru fericirea voastra. Jucati-va cu copiii vostri, faceti-va timp pentru controale medicale, duceti-va partenerul la dans. Va ramane mereu destul timp sa mergeti la serviciu, sa faceti curat in casa, sa dati o petrecere sau sa duceti gunoiul. Aveti grija de pietrele mari in primul rand, de lucrurile care intr-adevar conteaza.

Stabiliti-va prioritatile! Restul… este doar nisip.

De ce e importanta cariera

Putem sa invatam sa facem ceea ce ne dorim. Ceea ce ne place. Ceea ce ni se potriveste. Putem sa ne descoperim pe noi insine. Si apoi sa ne redescoperim.

Cariera poate reprezenta ocazia de a sta intre oameni. Ocazia de a cunoaste oameni. Si apoi de a-i cunoaste bine. Bineinteles, reprezinta ocazia de a cunoaste un domeniu de activitate. Sau mai multe. Poate reprezenta ocazia de a cunoaste lumea. Sau macar o parte din ea. Putem evolua fantastic de mult. Pentru ca poate da un sens consistent vietii noastre.

Exist pentru ca am cariera?

Este o singura conditie in ceea ce priveste cariera: sa nu existe doar cariera in viata noastra. Este necesar sa ne zbatem, sa muncim, sa progresam. Sa studiem, sa ne implicam. Dar trebuie sa avem si alte satisfactii. Ca sa fim completi.

In concluzie

Consider ca esenta, dincolo de cliseul „stabileste-ti prioritatile in viata”, consta in a ne feri de iluzii. In a ne opri inainte sa incepem vanatoarea de diplome si job-uri si a ne gandi putin la noi. Doar la noi. Ce ne lipseste cu adevarat? Ce ne dorim cu adevarat? Si ce sa facem? In functie de raspunsurile la aceste intrebari, unii se vor gasi la un moment dat singuri in fata vreunei catedre pline de nisip. Degeaba va fi atunci borcanul mare.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Excelent!acest articol a venit „la fix” ca sa dea glas propriilor mele ganduri si framantari interioare.
    Mi-am dat seama de curand ca o data cu inaintarea in varsta, se schimba prioritatile, incep sa vad si sa pretuiesc tot mai mult „pietrele”, lucrurile mari si care conteaza cu adevarat pentru implinirea mea personala. Restul, intr-adevar, este doar nisip.:)

  2. Un articol „revelatie” pentru cei ce au nevoie. Cred ca o sa-l printez si o sa-l tin pe birou la noul meu job ca sa nu mai repet greselile de cariera anterioare, care m-au dus inapoi de unde am pornit, adica „start over”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!