Toata situatia asta din articolul anterior m-a dus cu gandul la urechile de sacal si cu cata usurinta le “purtam”.
Urechile de sacal (ale ei) aud in aceasta situatie invinovatire, teama etc. Urechile lui aud “ura”, “parasire”, “abandon”. Nimeni nu aude compasiune, nu este nicio girafa in jur care ar putea auzi cam asa:
Ea: “Cred ca el a vazut ca plicul nu a fost dus (observatia), a simtit multa frustrare (sentimentul) pentru ca avea nevoie ca acel plic sa fie trimis exact in acea zi (nevoia) si ar fi avut nevoie din partea mea sa il duc (cererea)”.
El: “Atunci cand vad ca nu ai dus plicul asta la posta (observatie fara a judeca), simt multa frustrare/ma simt suparat (sentimentul) pentru ca aveam nevoie urgenta de un raspuns la acel mesaj (nevoia) si as fi avut nevoie sa ma anunti din timp daca ai vazut ca nu reusesti sa-l duci (cererea).
Dar repet – cred ca o mare problema a noastra este ca nu ne place sa fim / sa parem vulnerabili.
Ce putem face in schimb?
Daca ne luam urechile de girafa, urechile care aud nevoile si sentimentele celui care ne raneste, incepem sa exprimam cum ne simtim (a doua componenta a comunicarii non-violente; prima era sa observi fara sa evaluezi, fara sa judeci sau sa critici).
Repertoriul nostru de cuvinte la adresa altora este adesea considerabil mai mare fata de vocabularul de cuvinte cu care ne putem descrie starile emotionale. Dar, daca ne exprimam sentimentele ne putem rezolva conflictele.
O confuzie uzuala, generata de limba romana la fel ca si de limba engleza este felul in care folosim cuvantul „simt” fara sa exprimam de fapt un sentiment. De exemplu, in propozitia “Simt ca nu am stabilit niste lucruri clare”, cuvintul “simt” ar putea fi inlocuit mai degraba cu “cred”.
In general, nu ne exprimam corect sentimentele deoarece:
- nu le distingem de gandurile noastre: “ma simt ca o epava”, “simt ca e inutil”;
- nu distingem intre ceea ce simtim si cum credem ca suntem: “ma simt un prost”.
Atunci cand ai urechi de sacal vei spune lucruri de genul: “Sunt suparat pentru ca tu…”, “Ea ma face fericit”, “El ma enerveaza”.
Ganduri deghizate in sentimente
Cand purtam urechi de girafa sentimentele reprezinta o componenta vitala; cand le folosim pe cele de sacal ele sunt aproape absente. In urmatoarele exemple de expresii „sacal” observati ca, desi se foloseste cuvantul “simt”, noi nu stim ce simte cu adevarat vorbitorul: “simt ca esti rau”, “simt ca nu-mi pasa”, “simt ca nu este corect”.
In fiecare dintre afirmatiile de mai sus ar fi mult mai potrivit sa inlocuim cuvantul “simt” cu “cred”.
Cum poate ajuta o relatie sau chiar pe individ marturisirea sentimentelor?
Nu am un raspuns, deoarece cred ca sentimentele pot fi exprimate in mod diferit, asa cum am observat mai sus. Cu siguranta, cand sunt exprimate sentimentele reale, intr-un limbaj non-agresiv, relatia va avea doar de castigat.
Oricum, unul dintre cele mai… “ciudate” lucruri legate de impartasirea sentimentelor cu alte persoane este sa incepi sa le exprimi.