Acasa » O fotografie face uneori cat o mie de cuvinte!

O fotografie face uneori cat o mie de cuvinte!

Politicienii sunt judecati dupa aspectul lor fizic la fel de mult ca dupa politica pe care o duc. Lucruri marunte, ca de exemplu felul in care zambesc sau merg, pot avea un impact mai mare asupra felului in care sunt perceputi si tinuti minte decat toate realizarile sau esecurile lor politice.

Personajul pe care vreau sa vi-l aduc astazi in atentie este Barack Obama – candidatul democrat la Presedintia SUA. Am sa incerc sa-l analizez din perspectiva celor 93 de procente despre care am vorbit in puterea infatisarii, care desi nu comunica in locul nostru ne inlesnesc comunicarea.

Barack Obama

Voi incepe cu cele 55 de procente care revin infatisarii: inaltime, imbracaminte, culori.

In lumea noastra exista o puternica legatura intre inaltime si putere, care dateaza din vremea cand armatele care ocupau pozitii pe inaltimi aveau un avantaj strategic fata de cele situate pe pozitii joase. Treptat inaltimea a devenit un ideal durabil la barbati si devine rapid un ideal si la femei.

Statisticile arata ca oamenii mai inalti au mai mult succes decat cei scunzi, ca sunt mai sanatosi, mai inteligenti si tind sa traiasca mai mult. Am ramas surprinsa cand am aflat ca pe Wall Street, agentii care depasesc inaltimea normala cu 2,5 cm, primesc 600 de dolari in plus pe luna, iar in universitatile americane, unde se presupune ca personalul este numit numai pe baza calitatilor academice, profesorii asistenti au cu 4 cm peste media nationala de inaltime, profesorii asociati cu 5 cm si profesorii titulari cu 6 cm mai mult decat o persoana normala de aceeasi varsta si sex. Evaluat in termenii dominatiei, Barack Obama cu cei 1.85 cm inaltime se poate considera norocos.

Daca faci parte din categoria celor mai putin norocosi din acest punct de vedere, un mod de a parea mai dominant este cresterea inaltimii aparente, incercand sa te postezi deasupra altor persoane sau sa stai drept.

Psihologii au descoperit ca oamenii care adopta o postura cu coloana vertebrala dreapta tind sa fie mai dominanti decat cei care stau cocosati sau cu umerii cazuti, iar cei care sunt obisnuiti sa stea drepti au mai multa incredere in ei si sunt mai optimisti decat cei care continua sa stea asa cum s-au obisnuit.

In ceea ce priveste vestimentatia, personajul nostru nu lasa nimic la intamplare. In lookul sau totul este studiat, hainele lui in stilul anilor ’60 sunt special alese sa aminteasca imaginea lui J. F. Kennedy pe care Barack Obama incearca sa-l egaleze.

Fiind un barbat inalt si slab a ales sa poarte un costum uni, nu foarte cambrat pe talie, care ii „rotunjeste” silueta. Un alt element important este gulerul camasii, mai precis distanta dintre colturile gulerului. Pentru ca este slab, cu fata ingusta, a ales corect sa poarte o camasa cu colturile gulerului departate.

Cravata de obicei este declaratia de personalitate a purtatorului, avand rol pur estetic. Este aleasa corect, cu latimea comparabila cu cea a reverelor de la sacou si nodul ei ii acopera bine spatiul dintre colturile gulerului.

Costumul este bleumarin – albastru inchis, culoare traditionala in mediu profesional, care poate fi purtata fara probleme pe parcursul intregii zile si care si-a demonstrat influenta benefica asupra metabolismului purtatorului: ritm cardiac si respirator optim.

Daca gasiti exagerata aceasta precizare, prima data cand veti imbraca un costum bleumarin incercati sa constientizati cum va simtiti, cu siguranta, va fi o stare de bine. Bleumarinul transmite autoritate si il face sa arate ca o persoana loiala, pe care ceilalti se pot baza.

Cu riscul de a ma repeata: culorile pe care le alegeti sa le purtati va influenteaza mai intai pe voi si abia apoi pe ceilalti!

Scopul tinutei din mediu profesional este sa atraga atentia asupra fetei. Deoarece costumul este inchis la culoare, a ales varianta cea mai conservatoare dar potrivita in orice situatie, camasa alba, care va directiona privirile celor din jur spre zona mai luminoasa, din apropierea fetei.

Cravata gri este in ton cu costumul, griul fiind o culoare neutra, mesajul pe care il transmite cu ajutorul ei este unul de negociere si de compromis. Acest mesaj este intarit si de faptul ca s-a deshis la nasturii costumului, traducerea gestului fiind „ma simt in largul meu, sunt deschis colaborarii”.

In ceea ce priveste cele 38 de procente care reflecta maniera de prezentare, primul lucru pe care il remarc este zambetul sau „cu toata gura”, foarte asemanator cu rasul, care ii da un aer neamenintator si ii face pe cei care il vad sa se simta la randul lor neamenintati.

Pozitia cu genunchii departati transmite semnale clare ca se simte dominant. In final dar nu in ultimul rand risipeste orice sentiment de neicredere, folosindu-se de una din regulile de baza din comunicarea nonverbala, mainile la vedere. Intreaga sa postura simetrica sugereaza ca desi este preocupat de un posibil atac ar putea sa-i faca fata cu usurinta daca ar fi nevoie.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. Obama are nevoie de toate „armele” din arsenal. el se lupta mai ales cu problemele rasiale americane care se rasfring asupra pozitiei sale (originea sa rasiala) in aceasta (prima) campanie. pe de alta parte doamna Clinton la rindul ei se infruntat „mostenirea” sotului ei (de la cea politica la cea legata de scandalurile sexuale)

    iar la americani este foarte importanta imaginea!

  2. Luca, uiti ca americanilor le plac provocarile si schimbarea. Au schimbarea in sange, ca natiune. Este unul din motivele pentru care dezvoltarea personala s-a „nascut” in State. Eu cred ca Obama are sanse reale si nu m-as mira daca ar castiga lupta pentru presedintie.

    PS: Luminita intr-adevar face o treaba foarte buna!

  3. Da, şi mie îmi plac articolele Luminiţei. Legat de înălţime, există măsurătoarea feng shui a unor obiecte dar şi a oamenilor, ca modalitate de indentificare a obiectelor faste sau nefaste, iar la oameni, înălţimea le poate aduce noroc sau nu. Pentru cei care nu se încadrează în categoriile norocoase, din punct de vedere al înălţimii, există câteva modalităţi de a remedia situaţia, cum ar fi, o încălţăminte sau coafură mai înaltă.
    Înălţimea, în feng shui, mai este importantă pentru cei care deţin o funcţie superioară sau care doresc să avanseze în carieră. Mărimea şi înălţimea biroului şi a scaunului influenţează ascensiunea, dar mai sunt şi alte elemente ce-şi aduc aportul la bunăstarea, echilibrul şi norocul omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!