3

O perspectiva spirituala asupra vitalitatii (I)

Dupa cum spuneam in articolul trecut despre spiritualitate si stres, avem nevoie sa cunoastem diferite modalitati prin care sa reducem cat mai mult efectele unor stari neplacute, aproape imposibil de evitat de-a lungul intregii vieti. Cele mai eficiente pe termen lung metode sunt cele ce se adreseaza cresterii gradului de vitalitate al sistemului nostru complex corp-ganduri-emotii-spirit. Sa vedem un punct de vedere practic, acceptat in general, si unul mai deosebit, ca „fundatie” a sa.

O definitie simpla a vitalitatii ar fi „capacitatea sistemului uman de a-si mentine echilibrul, de a se regenera si de a evita disfunctionalitatile si epuizarea”. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o rezerva de vitalitate ce se regenereaza zilnic pentru a functiona corespunzator in mediul nostru. Cand rezerva incepe sa scada si consumul zilnic se mareste, apar deficiente. Cand ne facem provizii pentru „zile negre” trecem mai usor peste provocari.

Practica vitalitatii

Am spus mai demult ca anumite organe din trupul nostru fizic sunt adevarate depozite de energii-emotii pozitive. Chinezii au observat natura si corespondenta unor elemente ale sale (metal, lemn, foc, pamant, apa) cu energii specifice unor organe interne (plamani, ficat, inima, splina, rinichi). Detoxifierea si intarirea fizica si energetica a acestor zone au, evident, ca rezultat, o vitalitate sporita.

Sunt de fapt patru mari aspecte ce trebuie echilibrate in practica vitalitatii:

  1. Nutritie. Energia vine partial din mancare si depinde de cantitatea si calitatea hranei (solida sau lichida), de respiratia, gandurile, emotiile si atentia constienta din timpul actului nutritional.
  2. Exercitii interne. Sunt practici: pentru trup, de respiratie, meditatie (statica sau in miscare). Este importanta atentia constienta in timpul acestora.
  3. Mediu. Aer curat, grad scazut de radiatii si poluare, compatibilitate mental-emotionala cat mai ridicata cu cei in mijlocul carora muncesti si traiesti.
  4. Spiritualitatea. Constientizarea unui scop inalt, impulsul, viziunea superioara catre dezvoltare, evolutie, implinirea potentialului nostru cel mai inalt.

Atentia constienta

Am amintit in doua randuri, mai sus, conceptul de atentie constienta. Cu totii intelegem ce este atentia. Partea constienta a atentiei se refera la „a fi prezent”, a face ceva si a-ti da seama, clipa de clipa, ca esti angrenat in acel lucru, a te observa constant pe tine si a-ti ajusta comportamentul. A-ti „seta” in interior o parte a propriei constiinte care sa observe gandurile, emotiile, actiunile si care sa decida calea de urmat in viata, zi de zi, clipa de clipa.

Importanta ideii de prezenta a fost subliniata de-a lungul intregii istorii cunoscute a omenirii, in toate traditiile si scolile, ca fiind cheia vitalitatii. Prezenta reprezinta modalitatea in care poti percepe energia infinita care ne inconjoara si in mijlocul careia existam.

Asa cum suntem acum, in general avem atentia concentrata pe anumite tipare de gandire si emotii pe care le numim „credinte, convingeri, valori” care ne definesc identitatea de „fiinte umane”. Acestea reprezinta de fapt tipare energetice prin care propria noastra energie nelimitata este tinuta in anumite granite (indeosebi datorita programarii celulare de care vorbeam mai demult).

Depasirea limitelor

Cum trecem de aceste granite si accesam vitalitate maxima?

Spuneam ca energia este peste tot insa, datorita programarii, noi nu ne dam voie noua insine sa o percepem pe deplin. Pentru a o face, avem nevoie sa inducem atentia constienta, energetica – lucru dificil de sustinut mult timp atunci cand nu esti obisnuit. Trebuie sa depunem eforturi pentru a depasi nivelul normal al constiintei, atentiei zilnice.

Insa efortul va fi rasplatit, intrucat nimic nu se pierde. Energia de care avem nevoie pentru a ne sustine atentia si care la inceput pare ca ne extenueaza se intoarce dupa un timp ca vitalitate. Se poate constata usor acest lucru dupa efortul depus pentru a realiza anumite practici energetice cand, dupa un timp, atentia si campul energetic se stabilizeaza la un nivel superior, ce se acumuleaza zi de zi si patrunde in toate aspectele vietii.

Nivelul nostru de constiinta creste, campul energetic propriu se mareste si devine un mediu cu efect transformator pentru noi insine si chiar pentru cei din jur. Acesta este de fapt inceputul vitalitatii.

Vom continua mai in profunzime cu relatia dintre vitalitate si propria constiinta.

Click Here to Leave a Comment Below 3 comments