Acasa » Optimism, lectia 2: „Zambetul. Larg.”

Optimism, lectia 2: „Zambetul. Larg.”

Incepem brusc, cu un exercitiu de vizualizare: tu in clasa intai, aveai un singur metru si un dinte lipsa. Ai zambit. Teoretic, as putea sa inchei acest articol aici. Pentru ca vei mai zambi de cateva ori pana la final, nu am sa o fac.

Afirmam in primul articol despre optimism ca acesta se invata prin practica. Comporta-te intr-un mod optimist si vei fi optimist. Articolul asta e cu si despre zambet. Zambeste (mai mult) si vei fi optimist.

Zambetul e comunicarea, comunicarea e un instinct…

Zambetul este un instinct – a zambi nu presupune un efort pentru noi. Unii cercetatori se jura ca si fetusii zambesc cand aud vocea mamei iar bebelusii nascuti orbi incep sa reactioneze la vocea mamei prin zambet in jurul varstei de doua luni.

Zambetul este un instinct pentru ca a evoluat dintr-un alt instinct, acela al avertizarii dusmanului ca a intrat unde nu trebuia, adica pe teritoriul tau. Felinele, canidele si primatele isi avertizeaza dusmanii sa o ia la sanatoasa dezgolindu-si dintii. Probabil ca prin evolutia inspre bine si (mai) aratos a danturii, am inceput si noi sa zambim, inlocuind sensul de avertizare cu cel de chemare.

Zambetul este o parte grozav de importanta a comunicarii. Acest truism a fost pus aici special pentru tine, ca sa zambesti. Pe scari, in lift sau pe culoare, ii zambesti vecinului sau colegului inca de dinainte de a-l saluta. Prietenii sau membrii unei familii isi zambesc si, fara a schimba vreun cuvant, stiu in ce stare de spirit se afla celalalt. Zambetul poate inlocui pe termen scurt comunicarea verbala.

) si :) – doua tipuri de zambet.

Poti zambi de nevoie si pentru ca situatia o impune. Iti contracti muschii din jurul buzelor, un alt muschi iti va trage in sus colturile gurii si… gata. I se mai spune si zambet Pan Am (o companie aeriana americana). Este un semn de amabilitate si curtoazie sociala. Va fi repetat in exact aceeasi forma pentru inca o mie de persoane. Un zambet Pan Am se observa, se simte si nici nu da prea bine in poze.

Al doilea tip de zambet e zambetul Duchenne (numit astfel dupa neurologul francez din secolul al XIX-lea care a descoperit cum lucreaza muschii fetei pentru a-l forma) – miscarea de sus plus ochii semi-deschisi, pielea se increteste in jurul lor, colturile sprancenelor coboara putin. In cazuri de extrema incantare, capul se lasa putin pe spate.

Zambetul Duchenne

Este irezistibil. Nu poate fi dictat de creier, ca zambetul Pan Am, de aceea este o expresie a unei stari profunde si sincere de bine, de multumire, de fericire.

Este contagios. Foarte rar se intampla ca atunci cand zambesti unei persoane sa nu ti se raspunda cu un zambet cel putin la fel de larg. Explicatia e simpla: zambetul e un semn de acceptare si apreciere. Zambetul vine deci in intampinarea unor nevoi umane cruciale.

Se aude. Creierul nostru preia si prelucreaza mesaje subliminale din felul in care suna vocea cuiva. Tocmai pentru ca zambetul se simte in voce, secretarelor si agentilor care fac vanzari prin telefon li se recomanda sa zambeasca inainte sa ridice receptorul. Probabil stii pe cineva pe care parca il vezi zambind in timp ce vorbeste cu tine la telefon. Zambetul, ai observat, face vocea mai calda si creaza o senzatie de apropiere.

Nu poate fi ascuns. Daca incerci in mod constient sa-ti reprimi zambetul, inchizand gura, ochii te vor trada ca esti fericit in acea clipa.

(Doar) cateva utilizari ale zambetului

  • Binedispune. Pe tine si pe cei din jur. Am aratat mai sus de ce.
  • Gandesti mai bine. Psihologul Paul Ekman a descoperit legatura dintre zambetul Duchenne si o activitate sporita a lobilor cortexului prefrontal, resedinta memoriei functionale. Adica o sa gandesti mai clar si mai creativ, gasind tot felul de solutii.
  • Scurtcircuitezi starile de tristete si ingrijorare. Practic, te inveselesti singur. Explicatia este ca zambetul si fratele mai mare, rasul, stimuleaza zone ale creierului care elibereaza endorfine. Incearca sa te gandesti la lucruri triste in timp ce zambesti, daca nu crezi. O sa vezi, e imposibil.
  • Atrage. Prieteni, si-mai-mult-decat-prieteni… Cand zambesti esti mult mai atragator decat cu o expresie serioasa. Ti se modifica trasaturile, pari mai abordabil si apare stralucirea aceea in ochi…
  • Obtii timp de gandire. Pana calculeaza interlocutorul sinusul si cotangenta motivelor pentru care ai putea zambi…

De cate ori ai zambit citind acest articol? Stii ce face un liliac intr-un cuptor cu microunde? Ei bine, surprinzator, dar asculta muzica.

Iar optimistii zambesc de cel putin sapte ori pe zi. (Lectia urmatoare este tehnica microscopului.)

PS: Stii sa recunosti zambetele false? Iti recomand sa faci acest test si sa afli.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

19 răspunsuri

  1. Imi place articolul! Felicitari ! Am facut si testul de recunoastere a zimbetelor
    Results
    You got 15 out of 20 correct
    Pacat ca nu stiu asa de bine engleza pentru a descifra ceea ce se spune in interpretarea testului. (Am sa cer ajutorul unui profesor de engleza) ex
    * Fake smiles can be performed at will, because the brain signals that create them come from the conscious part of the brain and prompt the zygomaticus major muscles in the cheeks to contract. These are the muscles that pull the corners of the mouth outwards.*
    Succes pe mai departe si multumesc!

  2. Maria, ma bucur ca iti place articolul. Ba chiar zambesc Duchenne :D
    Pasajul ala care nu iti e tie clar zice cam asa: ” zambetele false apar voluntar deoarece semnalele care le produc provin din partea constienta a creierului si semnalizeaza muschiului zigomatic (muschiul obrajilor) sa se contracte. Acesta este muschiul care trage colturile gurii in sus.”
    Te mai asteptam :)

    Alexandru, si eu :)

    Ovidiu, s-ar putea sa existe o mica dificultate in procesul de omologare a zambetului „Ovidiu Miron”: din motive de anatomie faciala, acest zambet nu poate fi decat in cascada. Sunt convinsa ca e doar un detaliu :)
    Si cum adica zambetul poate inlocui comunicarea pe termen mediu? Nu-i cam mult? Cu vorbele ce facem, atunci?

  3. Multumesc de raspuns! Am mai descoperit o calitate exceptionala a autoarei . Felicitari! In meseria mea, zilnic am parte de zambete Pan Am si zambete Duchenne.
    ( nu stiam ca se numesc asa.) Voi fi mai atenta la aceste zambete, pentru a cunoaste indivizii mai bine!

  4. Maria, e bine ca te-ai hotarat sa fii atenta la zambetele celorlalti. Spun atat de multe…

    Smilla, you’re good! Ca sa mai zambesti multe capete si multe cozi de acum incolo, sa mai vii :)

  5. Chiar aveam mare nevoie sa zambesc :), sa-mi regasesc zambetul dupa pierderea avuta. Felicitari! Foarte bun articolul, foarte bun blogul! Succes pe mai departe!

  6. ZambetZen, multumim frumos de incurajari si laude :) Laudele si zambetele, si astea sunt miracole doar daca iti ingadui sa iti dai seama de asta ;) Sa mai vii sa ne zambesti zen :)

  7. Daniela, multumesc pentru vizita, eu sigur voi continua sa va citesc cu placere si interes. Imi cer scuze ca nu-mi asezonez comentariile cu emoticoane, dar nu stiu cum sa le postez….va si vad zambind pentru nestiinta mea si ma bucur daca asa am reusit sa va fac sa zambiti….

  8. Articolul nu a reusit sa ma incrunte. Asadar, e si pe limba mea. :)

    Privind testul, intuitia a zis 19 din 20. :)

  9. Iulia Ana, daca nu te-ai incruntat, e de bine :D Te-ai descurcat grozav de bine la test, ma intreb daca si pe tine te-a indus in eroare tot tanti aia chinezoaica…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!