Acasa » OUG 50: povestea continua…

Despre OUG 50 am mai scris. In esenta, aceasta ordonanta de urgenta a guvernului dorea sa corecteze anumite practici bancare care au fost caracterizate drept „abuzive”. La vremea la care ele au fost in functionare, cel care dorea sa ia un credit trebuia sa le accepte pentru ca ofertele bancare prezente pe piata erau extrem de asemanatoare.

Cu alte cuvinte, trebuia sa accepti conditiile puse de banca sau sa nu iei creditul.

OUG 50 dorea sa corecteze aspectele de acest gen

Clientii au reactionat pozitiv, inundand ANPC-ul cu sesizari si reclamatii si organizandu-se pentru a declansa procese de grup, contra bancilor.

Marul discordiei a fost reprezentat de faptul ca OUG 50 se refera si la creditele deja in derulare, initiativa care este cu doua taisuri. In principiu e pozitiv sa indepartezi o greseala, dar pe de alta parte, un contract in derulare nu ar trebui sa fie modificat prin interventia unui tert, mai puternic. Aceasta este regula, cel putin in teorie.

Evident, bancile au reactionat

A inceput un lobby puternic cu amenintari mai mult sau mai putin voalate, care au vorbit chiar de retragerea de pe piata romaneasca a unor puternice banci straine. In plus, s-a vorbit „pe la colturi” ca unul dintre acordurile secrete, la acordarea banilor de catre FMI, a fost cel prin care guvernul sa renunte la aplicarea retroactiva a OUG 50.

Pentru modificarea Ordonantei s-au realizat dezbateri in Comisia de Buget-Finante. Interesant de remarcat este faptul ca, la un moment dat, aceasta comisie era sub controlul opozitiei. Pentru ca PDL sa se asigure ca va obtine trecerea legii „asa cum trebuie”, au suplimentat numarul membrilor cu 4, din care 3 au fost ai PDL, aducand majoritatea puterii in acest organism.

Evident, modificarile au trecut in forma dorita de banci, mai intai in Comisia Buget-Finante. Urmeaza dezbaterea in plenul Camerei Deputatilor, dar nu se intrevad schimbari ale votului.

Reactia analistilor economici, pe blogurile personale, a fost prompta

Cristian Dogaru este transant contra bancilor iar Dan Diaconu abordeaza o linie de echilibru intre cererile clientilor si pozitia bancilor.

Adevarul este undeva la mijloc, ca de obicei

Daca legea va trece in forma actuala, se va renunta la aplicarea retroactiva, ceea ce nemultumeste mii de clienti care sperau sa-si reduca ratele si sa elimine comisioanele abuzive prezente in creditele lor. Pe de alta parte, in noua formula au fost introduse si elemente cerute de grupurile de clienti, plus alte cateva reglementari in favoarea acestora (detalii aici).

Evident, clientii si reprezentantii lor legali au declarat ca vor ataca decizia la Curtea Constitutionala. Cu alte cuvinte, batalia continua, dar parerea mea este ca „meciurile sunt facute”.

Echitatea ramane un concept care se decide la masa tratativelor, iar cei mai puternici, ca de obicei, isi vor impune conditiile.

Surse

Parlamentarii dau lovitura de gratie debitorilor, OUG 50 va fi in favoarea bancilor. Ce puteti face.

Fara partinire despre OUG 50.

ANPC: Avem mii de reclamatii importriva bancilor.

2-3 banci ameninta ca se retrag din Romania daca OUG 50 se aplica la creditele in derulare.

OUG 50: Plus 4 membri in Comisie. Grupul PDL (pro-banci) devine majoritar.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Greşeşti, cum au făcut-o şi deputaţii din Comisia BFB, la un capitol. Nu, OUG 50 aplicată creditelor în derulare NU înseamnă aplicare retroactivă. Efectele OUG ar intra în rol doar de acum înainte pentru creditele respective, clienţii nu vor avea dreptul de a cere daune pentru trecut. Deci, repet, NU are caracter retroactiv, aşa cum au vrut unii să înţeleagă pentru ca această aplicare să fie văzută ca un cuţit aruncat în inima băncilor.

  2. Mircea

    ordonanta aplicata creditelor in sold e evident retroactiva!
    eu ca banca atunci cand am dat creditul am facut-o pentru ca urma sa castig sa zicem 100 de lei; pana la ordonanta am castigat 10 lei si pana la scadenta creditului mai urmeaza sa castig 90 de lei … ordonanta aplicata in viziunea clientilor ma va mai lasa sa castig 80 de lei … pai in situatia asta vreau banii inapoi azi! caci la cei 90 de lei am dreptul printr-un contract EXTREM de legal la momentul incheierii lui.

    pe doare fix in paispe de problemele de moralitate pe care le-ai putea ridica referitor la lacomia bancilor sau la faptul ca si 80 e mult dapai 90 de lei …
    in concluzie: eu vreau cei 90 de lei sau banii inapoi
    clar mestere??

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!