Acasa » Panouri solare pentru apă caldă și încălzirea locuinței

Panouri solare pentru apă caldă și încălzirea locuinței

Probabil ai auzit deja de panouri solare. Avem acces, din ce în ce mai mult, la  informații despre ele și modul cum funcționează. Dacă te interesează să afli mai multe infomații despre panourile solare termice, acest articol îți va fi de folos.

Probabil că prima dată ți-a zburat gândul la panouri solare în timp ce ai primit/plătit o factură consistentă la energia electrică sau factura cea de gaze cu o sumă mare. Te-ai gândit la întregul proces de încălzire a apei și, probabil, îți dorești o soluție mai puțin costisitoare, pe termen lung, pentru asigurarea locuinței cu cele necesare. Te-ai gândit cum ar fi bine dacă ai reuși cât de cât să transformi energia solară în ceva tangibil, nu-i așa?!

O mulțime de oameni deja își asigură energia și căldura în locuințele lor prin panourile solare. Se întâlnește în gospodării mai ales sub formă de căldură și nu de electricitate, cum suntem obișnuiți să auzim.

Cu toate acestea, panourile solare electrice (numite și celulele solare sau celulele fotovoltaice) care transformă lumina soarelui în electricitate nu sunt încă utilizate pe scară largă. Mai des sunt întâlnite panouri solare termice, cele care utilizează razele soarelui pentru a produce apă caldă. Conform informațiilor de pe internet, chiar și în regiunile îndepărtate de noi, reci, nordice, sistemele solare de apă caldă reduc considerabil facturile de plată ale oamenilor.

Chiar dacă inițial este o investiție considerabilă, panourile solare îți pot recupera investiția în 10-15 ani.

Dacă sunteți o familie numeroasă, probabil, investiția va fi recuperată mult mai rapid. Ținând cont că acest panou solar generează undeva de la 10-90% din apa fierbinte necesară unei gospodării, sigur vei face o economie considerabilă pentru întraga familie.

Dacă ești la prima căutare a informațiilor pe internet despre cum funcționează panourile solare termice, probabil ai găsit o mulțime de informații care sigur te-a făcut și mai confuz decât erai.

Iată o explicație despre cum funcționează panourile solare:                       Diagrama care arată modul în care un panou solar produce apă caldă pe acoperișul casei.

  1. În cele mai simple panouri, soarele încălzește apa care curge într-un circuit prin colector (panoul de pe acoperiș).
  2. Apa care părăsește colectorul este mai fierbinte decât apa care intră în el și își transmite căldura către rezervorul de apă caldă.
  3. De fapt, apa nu intră în rezervor și nu o umple. În schimb, acesta curge într-o conductă pe o parte a rezervorului și dintr-o altă conductă pe cealaltă parte, trecând printr-o bobină de țevi de cupru (schimbătorul de căldură) din interiorul rezervorului și renunțând pe drum la căldura sa.
  4. Puteți să eliminați oricând apa caldă din rezervor, fără a afecta funcționarea panoului. Deoarece panoul nu va face căldură tot timpul, rezervorul dvs. va avea nevoie și de o altă sursă de încălzire – de obicei, fie un cazan pe gaz, fie un încălzitor cu imersie electrică.
  5. Apa rece din schimbătorul de căldură revine la panou pentru a capta mai multă căldură.
  6. O pompă electrică (alimentată de sursa obișnuită de energie electrică sau de o celulă fotovoltaică) pe acoperiș menține apa în circuitul dintre colector și rezervorul de apă.

Desigur, întregul proces este mult mai complicat decât ce ai citit mai sus! panouri solare

Ce ne facem dacă este iarnă și nu avem razele solare puternice care să ne ajute să încălzim apa? Cred că nu vă doriți să vă pompeze sistemul apă rece în casă, nu-și are rostul, nu-i așa? Și dacă e frig, aveți nevoie de apă caldă!

Cred ca nu este o variantă bună pentru voi să vă tot opriți panoul solar pe durata anotimpului rece. Vă doriți o maximă eficiență de la investiția dumneavoastră. De aceea, un sistem solar mult mai complex se găsește și el în piață – cu două circuite de apă interconectate, inventat să rezolve această provocare. Unul care va pompa apa printr-un panou solar într-un rezervor din interiorul casei. Acesta va fi conectat la un al doilea circuit cu un rezervor pentru apă caldă care poate fi încălzit de electricitate, cuptor cu gaz natural sau altă formă de încălzire standard.

Panourile solare de încălzire a apei îți oferă totodată și o independență în ceea ce privește furnizarea energiei electrice necesare pentru încălzirea locuinței. Nu vei fi nevoit să stai în frig dacă depinzi de căldura care vine din oraș. Pe lângă faptul că ne oferă câteva beneficii financiare pe termen lung legat de facturile mai mici, reprezintă totuși și o modalitate excelentă de a reduce poluarea atmosferei. În loc ca tot procesul de încălzire să se bazeze pe combustibili fosili și să polueze atmosfera, uite că avem și o altă opțiune și anume utilizarea energiei solare.

Dacă vă doriți să investiți în aceste panouri solare, puteți afla aici mai multe informații despre instalare și beneficii.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!