Acasa » Practica spirituala (II)

Practica spirituala (II)

Transformarea interioara

Data trecuta spuneam ca practica spirituala are ca rezultat, in timp, o stare mai buna de sanatate fizica, mentala si emotionala, vitalitate sporita, armonie interioara, intuitii despre drumul nostru in viata, chiar dezvoltarea unor capacitati deosebite.

Care este mecanismul prin care practica produce astfel de urmari benefice pentru noi? Haideti sa vedem.

Cele patru laturi

Am pomenit deseori de cele patru componente ale fiintei noastre: corpul, gandurile, emotiile si constiinta (spiritul). Ce nu am spus pana acum este ca ele se „grupeaza” doua cate doua pe afinitati. Gandurile cu emotiile, corpul cu spiritul.

Sunt mai multe abordari ale relatiei ganduri-emotii, „mijlocul” fiintei. Unii spun ca emotiile apar ca o influenta a gandurilor asupra trupului.

Altii spun ca gandurile apar din structura chimica a corpului pe masura ce emotiile ies la suprafata. E ca oul si gaina – ce a fost la inceput? E mai putin important – insa nu putem sa nu observam ca orice gand este insotit de o emotie, chiar daca noi nu o percepem sau oricat de mult am incerca sa controlam emisia acelui gand. In fundal, constient sau nu, intotdeauna o emotie este prezenta.

In mod asemanator, corpul si spiritul, „extremele” fiintei, sunt legate si ele. Toate capacitatile spiritului (acest principiu independent, non-material si non-energetic) se afla de fapt in corpul fizic, inscrise in ADN-ul din celule. Acolo se intrepatrund universul interior al spiritului cu universul exterior in care corpul fizic se manifesta.

Am putea spune, de fapt, ca noi suntem cu adevarat spiritul, constiinta – ce foloseste structuri de nivele de densitate diferite (ganduri-corp mental, emotii-corp astral, trup-corp fizic) pentru a se manifesta in dimensiuni diferite. Aceasta este insa doar o reprezentare a mintii noastre asupra a ceva ce este greu de definit in cuvinte, deci nu o luati ca pe un “adevar absolut”. Dupa cum nu luati ca un astfel de adevar nici o alta reprezentare asupra fiintei umane, de oriunde ar fi – toate sunt interpretari limitate ale mintii.

Rolul practicii

Definitiile de mai sus cu privire la componentele noastre ne sunt de folos intr-un anumit context. Si anume cel al intelesului lor pentru practica spirituala.

Vorbeam de capacitatile aflate in ADN. Evolutia presupune scoaterea lor de acolo – si de multe ori complexul gand-emotie blocheaza aceasta actiune. Practica spirituala intervine aici, avand doua roluri.

Pe de o parte, sa “linisteasca” acest complex si sa scoata din ADN cat mai multe informatii “parazit” ce exista acolo fie genetic fie preluate din mediu. Si sunt atat de multe… cam 90% din viata noastra se bazeaza pe astfel informatii ce seteaza un mod destul de limitat de a ne privi pe noi insine si viata in general.

Pe de alta parte, sa creeze automatisme benefice care in timp sa inlocuiasca informatiile “parazit” scoase. Deci obisnuinte ale caror rezultate sa ajunga in ADN si sa aiba o influenta calitativ pozitiva pentru viata noastra. Daca obisnuinta ramane doar la nivel mental-emotional, ea poate disparea la un moment dat. Ce ajunge automatism in corpul fizic e al nostru pentru toata viata.

Transformarea

Aceste doua functii ale practicii (scoaterea informatiilor “parazit” si crearea automatismelor benefice) elibereaza loc pentru exprimarea capacitatilor reprimate ale spiritului. Prin exercitii, meditatii de orice fel (statice, in miscare) acest proces se pune treptat in miscare, ducand la transformarea interioara reala.

Unde putem ajunge? Sunt maestri si practicanti ce au dezvoltat capacitati dincolo de cunoasterea obisnuita. Oare noi suntem “normali” sau ei? Dupa parerea mea, mai curand ei – noi am pierdut, de-a lungul mileniilor de programare de un anumit tip, cunoasterea reala despre cine suntem noi cu adevarat. Din fericire, in aceste vremuri de deschidere o putem recupera, pas cu pas, urmand modelul lor.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

19 răspunsuri

 1. Asteptam cu interes articolul tau,Marius! Ai dreptate am fost ani la rand niste ”robotei”, majoritatea oamenilor,habar nu au nici macar acum de lucrul asta. Si multi considera cautarea adevarului o prostie pentru ca n-au trait ceea ce traiesc ”paranormalii” nici macar o secunda. Dar cei care au aflat sunt din ce in ce mai multi !!! Si incet,incet,roboteii se vor trezi din ”Matrix-ul ” in care dorm. Meditatia e cel mai bun lucru pe care il putem face pentru constientizarea adevarului despre noi si natura noastra reala.

 2. Multumesc !

  Ovidiu : Spiritul (constiinta) este o stare dincolo de materie si energie. Ea le creaza practic, creaza universul exterior observabil prin simturi si universul interior ce poate fi simtit sau cunoscut prin extra-simturi. Este ceea ce oamenii numesc Dumnezeu (Tatal, Creatorul – pt universul observabil, Divinitatea launtrica pt cel interior – dar e acelasi lucru). Pentru mintea noastra poate fi greu de inteles, dar in meditatie profunda poti simti o stare unificata dincolo de orice separare a fizicului si energeticului – plus constienta sa. De aici, prin ‘fragmentarea’ mintii apare energia, fizicul etc. In fine, e complicat de explicat – cel mai bine este de simtit. Pe Lumea Reala e o categorie ‘Constiinta’ cu 4 articole care descriu mai pe larg.

  Elena – da, asa e, suntem inca robotei, facem eforturi sa ne deconditionam si, din fericire, sunt din ce in ce mai multi cei ce pornesc pe acest drum. ‘Matrixul’ e real, e creat de anumite forte ce au avut interes sa ne tina acolo (poate spre binele nostru, cine stie…poate nu eram pregatiti sa infruntam lumea reala…)Dar acum ne putem conecta la o alta matrice, cea a iubirii.
  http://www.lumeareala.ro/2008/06/16/matricea-iubirii/

 3. Ce se intampla, Marius, daca traiesc de ceva timp dupa aceste „noi” legi si aceasta mi-a adus sanatate, pace si bucurie? Cum pot ajuta pe altii si in ce mod? Intreb pt.ca eu nu prea am contact cu oamenii. Si mi s-a transmis sa predau asta in timp ce o invat chiar eu. Stii cum se spune „invatand pe altii, ne invatam pe noi”.
  Multumesc.

 4. Acest comentariu nu este legat neaparat de articolul de faţă, ci este rezultatul a ceva ce mi se întâmplă real şi încă nu pot să-mi explic, să-mi înţeleg…..
  Începutul poveştii.
  Prolog. Nu mai ştiu cum am dat de succesul personal. ro. şi empower.ro dar azi, am tras o concluzie: aşa trebuia sa fie, aşa era scris în „programul meu”.
  Captivant. Din articol în articol, din site în site, am descoperit o nouă lume, o lume care există dar pe care nu o explorăm, am descoperit alţi oameni, care gândesc altfel decât cei pe care îi cunosc personal, fizic.
  Interesant. Înainte de a descoperii – succesul personal – lumea reală – empower.ro – blogurile unor oameni interesanţi – , am descoperit (cu mult timp înainte, 8-9 luni), probabil tot datorită „programului”, lumea cristalelor. În primul rând am dat peste un site despre cristale şi pietre semipreţioase, apoi peste un magazin on-line de cristale şi geme (de unde am cumpărat câteva), apoi peste o carte despre amulete, talismane, obiecte magice şi pietre preţioase (pe care am „savurat-o” în trei zile). Se spune despre cristale că au diverse însuşiri, proprietăţi calităţi deosebite şi aduc numai beneficii celor care le poartă. Să fie oare adevărat? Cele 2 pietre pe care le port asupra mea tot timpul să fi deschis calea aceasta, calea spre cunoaştere!. Cred că cristaloterapia pe care o practic, conştient sau inconştient, metodologic şi nu prea, după carte şi nu prea, cu consecvenţă şi nu prea…., are totuşi o influenţă asupra mea, şi de aici cred că vine şi această deschidere, aceste „întâmplări care parcă se leagă”, aceste „trăiri diferite”, evenimente noi şi deosebite, această schimbare pe care o simt în legătură cu mine. Spectaculos! Un vis real după care parcă cândva am tânjit.

  Fascinant. Au mai trecut câteva zile. Mi s-au mai întâmplat alte evenimente pe care le pot cataloga încă stranii. În articolele citite am găsit referiri la metodele Reiki. Mi-am amintit că în urmă cu 17-18 ani am găsit o broşură (pe care cred că am citit-o de câteva ori în anii aceştia şi o am şi acum) în care era un capitol referitor la aceste metode. Uneori pentru eliminarea unor dureri de cap sau a unor stări de oboseală mai aplicam câteva „poziţii” pentru relaxare (cap şi torace- faţă). Am luat broşura şi am recitit cu plăcere. Unde este straniul? Alaltăieri în drumul dintre un spital din Cluj Napoca (unde era internată soţia) şi căminul unde eram eu cazat am fost atras de vitrina unei librării. Am intrat fără un scop. Am privit, am răsfoit şi în final „tragerea de urechi că este ora închiderii -Five o clock- a doamnei vânzătoare” mă găseşte în mână cu cartea „Reiki- manual de iniţieire, de Walter Lubeck”. Am fost întrebat: „Cumpăraţi ceva? Ştiţi, e ora închiderii!”. Surprins am răspuns sec: „Da”. Cu cartea din mână am mers la casă, am plătit, mi-am cerut scuze, am mulţumit şi am plecat. La ora 23.30 în aceiaşi seară cartea era complet savurată (eu spun „a savura” acţiunii de a răsfoi şi citii părţile foarte interesante). A doua zi, adică ieri, mă întorc, împreună cu soţia, acasă în orăşelul meu cuminte. Nevoit merg până la un prieten să îi duc ceva, unde printre discuţii de genul cum se simte soţia, aflu că mama soacră a prietenului meu are gradul II de practică Reiki.
  Pot să-mi explic aceste relaţionări, aceste legături, evenimente? Ce va urma?
  1001 de întrebări. Sunt acestea semne ale schimbării? Tot ceea ce mi se întâmplă – în bine -în ultimul timp, ce semnificaţii, ce conotaţii reprezintă? Sunt căi de urmat? Fac parte din practica zilnică a unei dezvoltări personale?…?…?…?…? şi mai sunt atâtea întrebări…

 5. Ooooo…Avram…super-felicitari ! Ai intrat in ‘fluxul semnelor’.
  Lucruri de-astea mi se intampla si mie de vreo 7 ani…si o sa vezi ca ti se vor intampla din ce in ce mai des…ceea ce arata ca incepi sa pricepi drumul tau.

  Da, sunt cai de urmat, fac parte din dezvoltarea ta personala – tot ce ai de facut este sa te lasi in voia lor, sa le urmezi, sa le dai ce interpretari iti vin (simtite)..si vezi unde te duc. O sa vezi ce chestii interesante apar….Succes !

 6. Este drept, multi oameni nu exploreaza si alte disponibilitati – unii pt. ca nu stiu ca exista – inca!! – altii pentru ca au ajuns superficial sa creada ca este ceva nerealist, nenormal. Dar este o forma de cunoastere puternic explorata de multi oameni, din zi in zi primesc semnale de acest fel de pretutindeni. Si ceea ce mi se pare extraordinar este faptul ca sunt straini care afla despre noi de pe aceste site uri si care vin in Romania pentru ca simt aceasta spiritualitate puternica de aici – nelegata de religie, dar puternic legata de credinta in Divinitate…

  Si eu am trait toata viata, de la 4 ani incepand, astfel de ‘semne’ si de aceea incurajez oamenii cat pot de mult, caci pe mine nu a avut cine sa ma incurajeze pana in 1991.

  Citeste si cartile lui DAEL despre cristale, care te vor lamuri si din alte puncte de vedere… Esti puternic, vei reusi sa intelegi si sa patrunzi multe.

  Marius, vreau sa inaintez o problema: cineva mi-a spus ieri: ‘Vreau sa fii perfecta!’ iar eu am spus: ‘Bine, dar eu nu vreau sa fiu perfecta!..’ Cred ca una este sa tind catre a face tot ce-mi sta mie in putere, iar acesta sa fie idealul meu – si alta este sa vreau sa fiu perfecta, caci idealul perfectiunii cred ca se percepe modificat pe masura ce inaintam, si devine obositor sa doresc sa fiu ceva ce nu mai ajung niciodata.. Ma oboseste chiar si dicutia, care nu este de loc noua, si nu discut despre oamenii CARE SE CRED PERFECTI (chiar daca ei mai cred ca numai Dumnezeu este perfect, dar pentru noi, pamantenii – da!) si devin obsedati de faptul ca nimeni nu face acelasi lucru.

  Si ma lupt cu asemenea oameni de ani de zile… Poate ca doresc sa cunosc si alte opinii in ideea ca voi gasi incurajare pe partea sensului meu – dar sa nu vorbesti in acest sens. Chiar daca este comoda incurajarea, vreau discutii libere. Si eu sunt puternica ! Poate de aceea nici nu imi pun macar problema perfectiunii, ci doresc doar sa fiu o scanteie printre alte multe care aprind focul si se pierd in valtoarea flacarilor fara ca cineva sa se mai gandeasca la ele. Cred ca numai asa pot merge nestingherita mai departe pe calea mea.

  Am plans… M-am simtit cumva nedemna de incredere tocmai pentru ca eu nu gandesc asa. Nu era vorba sa vreau sa fiu om perfect – ci sa urmaresc acest lucru. Nu sunt dezorientata, ci doar trista, acum… Am imbatranit si nu am cautat asta vreodata… Cu siguranta imi va trece tristetea, dar intrebarea ramane, si cautarea sa aflu noi opinii – la fel. Sau poate ma voi lecui.

 7. Multumesc, Cristiana. Da, semnele chiar functioneaza cand inveti cum sa le vezi in jur, in viata ta.

  Nu-ti fa probleme ca nu esti perfecta -nimeni nu este, intrucat perfectiunea absoluta nu poate fi definita. Ea este in continua ‘perfectare’, sa zic asa – iar pe planeta noastra, nici o sansa sa fim perfecti – si nici nu trebuie. Cei care au senzatia ca sunt perfecti au ‘cristalizat’ intr-o forma bolnava de orgoliu…si sunt demni de mila.

  Tu doar fii tu insati in fiecare moment, continua sa te dezvolti, sa imbunatatesti in tine ceea ce poti – si lasa ‘perfectiunea’ (inexistenta) celor orgoliosi. Cause the proud cannot be taught…only the humble shall perceive the truth.

 8. Multumesc, Marius! din tot sufletul meu.. Nimeni nu m-a sfatuit pana acum atat de frumos..’Tu doar fii tu insati in fiecare moment’… plus cele ce urmeaza..

 9. Nu numai ca am primit un sfat bun, dar acum am si bucuria sa primesc un gand din partea ta, Daniela!..
  Nu numai o stea…un soare… ci o intreaga galaxie a rasarit acum pentru mine ! Multumesc, oameni dragi !

 10. Cristiana,fiecare e o particica din univers! Noi nu santem”insule”.Ma bucur pentru tine ,pentru ceea ce simti citind ”Empower”.Nu-i asa ca-i minunat?

 11. Da, Elena, sa stii ca asa simt si eu – nu neaparat numai pt. ca am fost si inainte, sunt si acum incurajata de voi, ci pentru ca se dezbat aici subiecte diverse, de la lucrari legate de spiritualitate – la lucrari contemporane pe care nu le gasesc pe alte site uri. Specializarea altora este foarte ingusta. Aici – nu. De multe ori imi rup timp din zile foarte dificile pentru un cuvant, o idee; ii spuneam Danielei ca nu imi mai pot permite sa ma las antrenata in discutii, pentru o mai lunga perioada de timp, dar nu am ‘rezistat’ tentatiei ! Si nu ma suspectez de inconsecventa.. ci am doar de bucuria de a comunica cu oameni care se deschid tuturor posibilitatilor. Ma scol dimineata la 5 si rezolv probleme de casa, apoi intru putin pe net si mai scriu ceva, plec la serv., cand am o fereastra mai scriu ceva, mai adaug apoi un cuvant..

  Ma simt aproape de voi toti.. Particip si la alte forumuri, dar nu am avut deschiderea sa-mi povestesc acolo visele, indoielile, desi sunt oameni buni si acolo, buni ca painea calda !!! Initial am intrat pe forumuri ca sa ma obisnuiesc cu discutiile, dar dupa obisnuire, incepi sa ai preferinte, increderi, deschideri…

  Sa va mearga din plin la toti, dragii mei !

 12. Eu cred ca pentru unele discutii merita sa te rupi de alte activitati, Cristiana. Exista un concept de „Gold Time”: timp in care faci lucruri deloc urgente, care nu preseaza si din care inveti, cresti. Poate ca timpul petrecut pe Empower e Gold Time :D Pentru ca asa il facem noi toti, interactionand prin comentarii.

 13. Da, da! De la prima data cand ai folosit expresia ‘Gold time’ mi-am zis ceea ce si tu ai scris mai jos – timpul petrecut aici pentru mine este Gold time, si uite! si pentru ceilalti, Elena a susurat acelasi lucru de fapt in mesajul ei !! De fapt, daca tot suntem aici, sa spunem ca este o adevarata PRACTICA SPIRITUALA. De inalta calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!