Acasa » Ramit Sethi sau finante personale pentru americanul obisnuit

Ramit Sethi sau finante personale pentru americanul obisnuit

Acum aproape doi ani, cand am inceput sa scriu in Milionarul Mioritic, unul dintre blogurile pe care la urmaream era cel al lui Ramit Sethi.

Proaspat absolvent la Harvard, a avut o idee geniala cand si-a numit blogul I Will Teach You To Be Rich (Te voi invata sa devii bogat). Un titlu excelent, care m-a atras de la inceput. Dar dupa aproape o luna am incetat sa il mai citesc pentru ca informatiile nu ma satisfaceau: aproape nimic original, aceleasi idei pe care le intalnesti peste tot pe net.

I will teach you to be rich

Acum cateva zile m-am intalnit din nou cu Ramit, intr-o conjunctura interesanta: un interviu (mai bine zis o inregistrare video comuna) cu Tim Ferriss, un antreprenor (parerea mea) genial, a carui carte tocmai o citesc.

Inregistrarea a avut un subiect interesant, referindu-se la faptul ca un intreprinzator are o rata foarte mare de esecuri in planurile de afaceri, dar insistenta si faptul ca vine in permanenta cu idei noi ii asigura avantajul de a gasi, in final, cel putin cateva solutii care ii pot aduce milioane de dolari.

O strategie interesanta, pe care v-o recomand din experienta personala. Ca sa fiu mai exact, am in spate o groaza de proiecte care au esuat, multe dintre ele chiar inainte de a fi lansate. Pe de alta parte, din umbra multelor esecuri se ridica initiativele (pe care personal le consider) reusite.

Revenind la Ramit, de curiozitate am inceput sa caut sa vad ce mai face. Am observat ca are zeci de inregistrari video pe YouTube, blogul ii merge bine si tocmai i-a iesit cartea care are acelasi titlu ca si blogul. Care se vinde bine, din moment ce este pe lista de bestseller-uri in New York Times si The Wall Street Journal.

Intre timp Ramit a aparut la TV in retele de „mare rezonanta” ca ABC si CNBC.

M-am intrebat de unde vine succesul lui Ramit. Raspunsul pare sa fie destul de simplu:

  • se adreseaza americanului obisnuit;
  • cartea lui a aparut intr-un moment prielnic, in plina criza financiara.

Am aruncat un ochi peste ideile pe care le propaga si mi-am dat seama ca acesta este doar inceputul succesului, deoarece baza cititorilor lui este deosebit de larga:

  • se adreseaza indeosebi angajatilor;
  • insista pe economisire, tendinta care apare tot mai pregnant in statisticile financiare americane;
  • stimuleaza cresterea veniturilor prin gasirea unor slujbe mai bune sau negocierea unui salariu cat mai avantajos;
  • sugereaza sisteme de reducere a cheltuielilor (alt subiect foarte popular astazi);
  • aminteste de investitii dar nu insista, din moment ce bursa a inregistrat scaderi foarte mari in timpul crizei, deci este un subiect sensibil pentru americani.

In esenta ideile lui sunt valabile dar ma indoiesc ca ii va face bogati pe americanii care le aplica. Nu poti sa te imbogatesti economisind 1000 de dolari pe luna (Ramit are si o intrecere -challange- cu acest titlu). Poti, prin aceasta tehnica, sa aduni 12 x 1000 = 12.000 de dolari pe an adica 240 de mii de dolari in 20 de ani. Dar acesti bani vor insemna mai nimic dupa aceasta perioada de economisire, la viteza cu care se devalorizeaza dolarul.

Trebuie sa subliniez o mare calitate pe care o are Ramit: stie sa se marketeze. Desi ideile sale nu sunt originale, modul in care le ambaleaza este incitant si inedit.

Chiar si noul sau program de economisire, sub forma de newsletter platit, are un titlu la fel de inspirat ca si blogul: strategia lui Scrooge (vezi aici cine e Ebenezer Scrooge). Noi, bloggerii avem multe de invatat de la Ramit, iar unul dintre lucruri este faptul ca un titlu inspirat vinde bine marfa.

Sunt sigur ca Ramit va continua sa urce in preferintele americanilor pentru ca ofera solutii simple la o problema stringenta: cum sa scapi de povara financiara. Tehnicile lui, eficiente la nivel mic, vor produce rezultate imediate dar nu cred ca sunt in stare sa aduca bogatia pe care o promite titlul cartii.

Dar acest lucru nu ar trebui sa ma preocupe prea mult. In fond, daca informatiile lui ajuta americanul obisnuit (nu as indrazni sa spun „de rind”) sa aiba finante personale mai sanatoase, e un lucru bun si trebuie aplaudat.

Iar daca Ramit se imbogateste in cadrul acestui proces, cu atat mai bine! Noi toti vom avea un exemplu suplimentar pe care putem sa-l studiem, pentru a gasi acele ingrediente „secrete” care ne ajuta sa ne atingem independenta si, de ce nu, libertatea financiara.

:)

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!