Acasa » Regenerarea creierului (I)

Regenerarea creierului (I)

In prezentarea sa, Dr. Daniel Amen face o demonstratie puternica a faptului ca sanatatea e o destinatie si obiceiurile, comportamentul si deciziile ne pot duce in directia buna.

Si ce loc mai potrivit sa incepi discutia decat cu creierul, centrul de comanda. Creierul este organul cel mai complex al corpului, cel care utilizeaza foarte multa energie si care este in acelasi timp atat de sensibil la agresori. Stim deja ca pierdem zilnic din celulele nervoase, stim deja ca il folosim intr-o proportie foarte mica. (Asta in sine e un fapt uluitor, pentru ca natura nu prea face risipa de material.)

Va invit sa urmariti acest video care ne face sa luam in serios creierul, iar ideile principale merita o discutie detaliata, atat de detaliata incat va avea doua parti.

Daca nu vezi in RSS si/sau email clipul de mai sus, da click aici pentru a intra pe site!

Structura

Prima data vorbim de nivelul de structura al creierului, adica neuronii si circulatia. Circulatia e cea care aduce energie (glucoza si oxigen in principal) si microelementele necesare neuronilor. Circulatia are o imensa importanta si trebuie sa te gandesti la circulatie ca la o structura de tevi cu diametru tot mai mic prin care trece curentul sanguin. Daca tevile se infunda e dezastru, nu-i asa? Si se intampla destul de des sa se ingusteze aceste tevi.

Alimentatia contribuie in mai multe feluri. Daca mananci o ciocolata, nivelul de glucoza creste repede, apoi brusc scade, asa ca dintr-o data te simti plin de energie si apoi iar dintr-o data scade nivelul de energie. Si asta poate fi bine sau nu, dupa cum ai nevoie. Inainte de examen sau inainte de un efort puternic ciocolata e perfecta.

Daca mananci un mar (sau o banana sau cateva capsuni), glucidele din fruct vor fi absorbite mai incet, fructul are fibre care incetinesc absobtia, nivelul de glucoza e mai stabil. Apa din fruct e si ea importanta, la fel mineralele si vitaminele cu care intreg corpul functioneaza mai bine.

Daca mananci un gratar, grasimea va circula prin sange si va ajunge si la creier unde se va depune pe peretii vaselor. Daca mananci un gratar cu cartofi prajiti, efectul grasimilor se acumuleaza. Nu spun sa nu mai mananci gratar cu cartofi prajiti, trebuie doar sa stii ce se intampla. E de mirare ca dupa o masa copioasa te prinde somnul? Dupa o serie de zile de saarbatoare petrecute in mod traditional, cu multa mancare gustoasa, te simti mai odihnit sau mai molesit? Exista o legatura directa intre ceea ce mananci si cum te simti si cum functionezi!

Alcoolul are efect toxic asupra celulelor nervoase, o spun direct. Poate inima ta are nevoie de un pahar de vin, dar nici ficatul nici creierul nu au nevoie si nu se simt bine daca vei consuma alcool in fiecare zi. Fumatul are un efect intens de a creste depunerile pe vasele de sange si scade si nivelul de oxigen.

Toate conditiile care degradeaza circulatia, cum ar fi tensiunea arteriala necontrolata sau diabetul zaharat au efecte de acelasi tip asupra celulei nervoase. Stresul indelungat produce si el modificari pe circulatie. Efectele sunt cumulative, adica se aduna si efectul lor apare cu timpul. Sunt date care ne spun ca este necesara o ingustare cu 80% a vaselor de sange ca sa apara simptomele de boala cerebro-vasculara, dar atunci nu mai e cale de intoarcere.

Sindromul dinozaurului

Sindromul dinozaurului e metafora perfecta pentru ce se intampla cu corpul daca iti permiti sa lasi kilogramele in plus sa se adune. Iti creste burtica si scade creierul, mai intens in lobul frontal, care e sediul primar al proceselor gandirii. Pe langa faptul ca te misti mai greu, gandesti mai incet.

La deteriorarea circulatiei prin mecanismele de mai sus, se mai adauga cateva probleme, cum ar fi scaderea hormonilor necesari functionarii optime. O imagine atat de clara e cea mai buna tehnica de motivare ca sa rezisti tentatiilor de tot felul, sa iei in serios sanatatea, vitalitatea si greutatea ta.

Vestea buna e ca mecanismul invers e la fel de adevarat, adica stimularea circulatiei prin miscare si respiratia profunda, alimentatia cu multe fructe si legume si putine mancaruri grase, combinatiile alimentare inteligente si sanatoase, toate imbunatatesc circulatia. Studiile dovedesc cu imagini ca dupa numai doua luni se inregistreaza imbunanatirea functiei creierului.

Va astept cu partea a doua a discutiei, care e si mai interesanta. Sunt Dr. Simona Ros si te invit sa descoperi, pas cu pas, placerea de a locui intr-un corp frumos si sanatos.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!