Acasa » Relatiile si job-urile

Relatiile si job-urile

Fiindca s-a vorbit despre asemanarile dintre prima intalnire si interviul de angajare, trasandu-se o paralela intre viata personala si viata profesionala, vreau sa duc mai departe aceasta idee sustinand-o.

Incep cu o scurta povestioara

Ai cautat o groaza de timp locul de munca perfect, unde sa te trezesti dimineata sa te duci, insa cu drag, fara sa simti vreo obligatie. Sa faci totul din placere, cu o creativitate si o productivitate care sa-i faca si pe cei mai buni din domeniu sa se teama pentru scaunul lor. Si culmea, ai gasit ceea ce iti doreai. Sau cel putin asa credeai tu.

Ai trecut cu brio de interviu si ai fost angajat. De atunci au trecut 2 ani in care tu nu ai progresat deloc. Ai ramas acelasi ilustru necunoscut, de la etajul 2 al unei cladiri aflate printre blocuri comuniste, undeva departe de centrul orasului, intr-un birou mic, luminat artificial si plin tot timpul de acte.

Agenda e plina mai tot timpul, seful nu mai e tipul ala simpatic cu care credeai la inceput ca o sa te intelegi de milioane, ci s-a transformat intr-un tiran care iti impune termene limita din ce in ce mai restrictive, facand din timpul tau liber un vis frumos. Totusi, la sfarsitul lunii, gasesti o suma mare pe extrasul de cont, care iti permite sa-ti iti duci o data pe luna iubita simandicoasa la cel mai luxos restaurant din oras.

Cam neplacut scenariul, nu-i asa? Ti-ai dorit mereu sa lucrezi pentru numele mari din industrie, sa creezi, sa progresezi, insa de doi ani de zile, faci aceleasi lucruri in fiecare zi, vezi aceiasi oameni si deja incepi sa iti pierzi interesul. Ti-ai pus intrebarea ce-o sa faci daca la un moment dat n-o sa mai ai slujba asta? Dupa o perioada prea lunga de plafonare, nu-i chiar asa usor sa te intorci la forma initiala. Mai ales daca pe biroul tau s-au perindat multe calendare, fiecare insemnat cu alt an.

Ai mai multe sanse: fie iti cauti de lucru in alta parte, fie iti incepi propria afacere. Dar intre timp, n-o sa mai ai siguranta pe care o aveai pana acum, iar la sfarsitul lunii n-o sa mai vezi suma aia pe extrasul de cont, care sa iti permita placerile de pana acum. N-o sa iti mai permiti sa te duci impreuna cu prietena ta la shopping de Craciun, in Viena, si nici n-o sa-i mai poti oferi credit pentru a-si cumpara rochia aia super frumoasa care i-ar pune in evidenta formele.

Realitatea din viata de cuplu

Dar tu esti convins ca te iubeste, si-o sa fie alaturi de tine, insa in ultimii doi ani de cate ori ti-ai luat o zi libera ca sa i-o dedici ei? Sa stati pur si simplu in pat toata ziua, de dimineata pana seara, sa leneviti si sa va bucurati unul de altul, ca doar va iubiti?

Nu, ai fost prea ocupat, telefonul a sunat de fiecare data in momente nepotrivite. Mai stii acum cateva luni, cand intr-un weekend pe care ti l-ai luat liber, te-a sunat seful si ti-a zis ca nu i-ai predat un raport, fiind nevoit s-o lasi in parc, cu prietenii tai? Iar tu ai plecat acasa, pentru a te achita de datorii. Si toate astea, ca sa primesti acelasi salariu, niciun bonus, nicio apreciere, nici macar o bataie pe umar din partea celor carora le-ai stat la dispozitie mereu, la doar un telefon distanta.

Asta inseamna plafonare. Te-ai multumit cu stabilitatea pe care ti-a oferit-o (pe termen scurt) acest job si aceasta relatie, iar acum te regastesi in pragul colapsului: nu mai ai pe cine saruta dimineata cand te trezesti, fiindca iubita ta s-a saturat sa doarma intr-o camera friguroasa, nu mai ai o masina de care sa te folosesti, fiindca benzina s-a scumpit, iar SUV-ul ala cu care te laudai tu, nu e chiar atat de economic. Nu-i prea placuta imaginea, nu?

Si, ce-i de facut?

Sunt de parere ca atunci cand ti se face o oferta „de nerefuzat”, trebuie sa-ti pui niste intrebari: o sa am acest salariu acum, dar oare pe viitor voi putea progresa? Eu stiu ca sunt o persoana serioasa, stiu ca pot sa ma achit de indatoriri si sa progresez, insa mi se va oferi aceasta sansa?

Ce voi reusi sa obtin alaturi de ea, care mi-a aratat in seara asta cat e de frumoasa? O sa-mi fie alaturi si atunci cand „va ploua” sau isi va cauta o alta „umbrela” ? Chiar se merita sa ramanem impreuna doar de dragul anilor sau al vreunui copil, daca noi nu ne mai intelegem? Ce lectie o sa-i dam pustiului/pustoaicei, cand ea ne va vedea mereu dormind in camere separate sau de mana cu altcineva pe strada?

Fie ca renunti la o slujba de doi ani de zile care ofera cateva avantaje (si iti ingusteaza orizonturile) sau ca renunt la o relatie de doi ani de zile care nu mai e ca la inceput, fa-o daca balanta se inclina in favoarea acestei decizii. Fii obiectiv, deoarece viata rareori iti ofera si a doua sansa. Lasa putin la o parte sentimentele si foloseste ratiunea pentru a decide. Minciunelele pe care le auzeai in copilarie cu „asculta-ti inima sunt povesti de adormit copii.

E viata de zi cu zi, nicidecum un Disney Land.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

13 răspunsuri

  1. Bine ai venit printre noi si ca autor, Gabriel…
    Doar chestia cu ‘Nu-ti asculta inima!’ m-a racait al naibii!!!
    Asa ca… :) ‘despre partea inchinarii insa Doamne sa ne ierti !!! :)
    Mai citeste si ce i-am scris Roxanei..

  2. Gabriel,bine te-am gasit!`Ti-am citit articolul cu placere si ma bucur sa te avem printre noi.Dar……ce-ai zice sa-ti „asculti inima”fara sa gandesti ca acest lucru ar fi ceva „neproductiv”?Numai bine!

  3. În primul rând, vreau să-i mulţumesc lui Ionuţ pentru sprijinul acordat.
    Acum, pe rând:
    Marius Stan, într-adevăr, chestia de mai sus e inspirată din realitate. Un prieten a renunţat foarte uşor la o slujbă care îi mânca timpul liber, însă la o relaţie absolut idioată (el a recunoscut-o), nu renunţă nici în ruptul capului. Deşi în fiecare zi spune acelaşi lucru…
    Cristiana, mulţumesc pentru primirea călduroasă. Aş dori un link direct, dacă se poate.
    Elena, bine te-am găsit şi eu. Aş „asculta inima” dacă tu mi-ai da nişte argumente solide care să mă facă să fiu de acord cu tine :)

  4. Am raspuns Roxanei la comentariile la articolul ‘Tu si luna plina’ al lui Ovidiu, pag 2. Chiar am facut referire la tine in text, a propos de faptul ca ‘inima’ inseamna ‘suflet’ pana la urma, adica ceea ce ne poate produce emotii, in partea de placere. Legat de acea fraza a ta de la final.

    Restul denota talent la scris si bogatie de perceptie, precum si faptul ca nu stai deoparte in fata necazurilor omenesti. Ceea ce este foarte mult!!

    EI BINE TOCMAI ASTA INSEAMNA ASCULTA-TI SUFLETUL, INIMA!!

    Nu neaparat sa faci ceva din inrobirea momentana, poate inerenta pentru noi, oamenii, de cineva: fie ea vorba despre orice fel de partener (din categoria prietenilor, amantilor, sotilor, parintilor).
    Este un fel de a fi care se descopera – drept e – pe parcursului vietii, mai devreme sau mai tarziu. Adica chiar si foarte tarziu, atunci cant romanul spune: ‘Imi vine sa-mi dau cu pumnii in cap!!’
    Dar cred eu ca niciodata nu este prea tarziu !!

  5. Foarte bun articol pentru cineva cu varsta mai inaintata! Dar la 17 ani…. am pretentia la mai mult optimism. Recomandare personala: daca nu ai facut-o inca, vizioneaza filmul „The secret”.
    Ai 17 si toata viata inainte, merita sa gandesti pozitiv si sa atragi in viata ta toate lucrurile bune din jur.
    Din cate am citit eu,(ultimele tale articole sau comentarii pe alte blogu-uri), cred ca treci printr-o perioada mai grea, discutii interminabile cu parintii, sfarsitul liceului, luarea unor decizii „grele” si asta te face pesimist. Toate vor trece!
    Cei de la Dire Straits au niste versuri, foarte potrivite pentru tine:
    „…It will be sunshine, after rain
    It will be laughter, after pain…”

    Mult succes!

  6. Foarte frumos insa de ce doi ani ? :)

    Eu as zice 3 luni… 6 luni… un an… max un an jumate :D mereu dupa peioadele astea am cautat altceva daca nu era bun si nu ma motiva ceea ce aveam :D

  7. Suna destul de dur la prima citire, insa sunt de acord ca in timp e bine sa analizezi si o relatie cat si un job.Chiar daca in timp entuziasmul se duce, este bine sa ramana beneficii, sa apara imbunatatiri, care sa faca timpul petrecut sa merite, atat in relatie cat si la munca;)

  8. Minunat acest post! Felicitari! Adevarat este ca la un job care dupa o vreme nu se mai ridica la nivelul asteptarilor tale, s-ar putea sa renunti, asta chiar de-ar fi sa se prabuseasca toata lumea in jurul careia te-ai obisnuit sa traiesti; la fel se intampla si cu o relatie. De obicei iubirea iarta si uita totul, insa nu la nesfarsit. Si atunci trebuie sa ia curajul sa uiti de atasament si sa sti sa spui „adio” pana nu este prea tarziu. Respecte

  9. Foarte bun articolul. Mereu trebuie sa cauti un job care iti satisface toate nevoile: evolutie, bani, crestere personala. E greu sa le gasesti pe toate.
    Daca insa te plafonezi, inseamna ca trebuie sa schimbi jobul, sau poate chiar domeniul.

    Totusi. A nu iti urma inima, nu cred ca este un sfat bun. Deciziile din viata, in general, ar trebui sa fie o medie intre rationament si sentimente.

    Daca elimini sentimentele ca si factori de decizie, inseamna ca ai devenit un robot, care face totul logic. Inseamna ca ti-ai pierdut partea umana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!