Acasa » Rescrierea schemelor. Cum te ajuti singur.

Rescrierea schemelor. Cum te ajuti singur.

Povesteam saptamana trecuta despre pozitiile de viata din Analiza Tranzactionala (AT): cum ne vedem pe noi si cum ii vedem pe ceilalti.

Nu m-am gandit sa fac si de data asta o trilogie, dar se pare ca asa imi va iesi. Cineva m-a facut sa vad, de curand, ca una dintre presupozitiile mele privind oamenii nu e tocmai conforma cu realitatea si are un mare potential de suferinta. Credeam ca lucrurile/relatiile, odata stricate, nu se mai pot repara si ca e musai sa renunti la ele. Sa incui usa cu cheia si apoi sa o arunci, ca sa poti continua.

Asa mi-a venit ideea sa scriu despre schemele din AT (in limbaj engleza se numesc „drivers”): in care credem fara a avea o explicatie, pe care le urmam orbeste in actiunile noastre si care, daca nu ne fac prea mult rau, ne limiteaza.

Fii perfect!

Omuletilor care au ca schema de viata perfectiunea le este de fapt teama (frica). Teama de esec, teama de cea mai mica greseala, teama de a pierde controlul, teama de incompetenta si lenea proprii dar si ale celorlalti.

Standardele pe care si le seteaza sunt dintre cele mai inalte iar cand nu le ating tendinta lor este de a se pedepsi. I-ai ghicit, sunt perfectionistii, aia carora le e greu sa se multumeasca si pe sine. O alta tendinta a omuletilor „fii perfect!” este amanarea: facem mai tarziu, cand o sa fim pregatiti si cand se vor alinia planetele. Atunci totul o sa fie per-fect. Cuvantul lor preferat.

Grabeste-te!

Cei care au ca schema de viata „grabeste-te!” simt ca viata trece pe langa ei. De-aia se misca rapid, au gesturi bruste, fac mai multe lucruri deodata si iti spun ca nu au timp nici sa respire. Le e teama de intarzieri, de pauze si de tacere. Omuletii „grabeste-te!” nu pierd timp. Punct.

Fii puternic!

Schema „fii puternic!” presupune ascunderea emotiilor. Omuletii „fii puternic!” au invatat ca exprimarea emotiilor si a slabiciunilor e inacceptabila. Baietii nu plang, cred ei. Mai nou, nici fetele nu mai plang.

O alta manifestare a acestei scheme este proiectarea sentimentelor proprii asupra celorlalti: daca nu o pot suferi pe iubita prietenului lor vor spune ca de fapt domnisoara respectiva se uita urat la ei. De fapt, si lor le e teama: teama ca nu vor fi acceptati si teama de a lasa garda jos si a se arata vulnerabili.

Fa-le pe plac!

Draguti cu toata lumea, omuletii „fa-le pe plac!” par a avea cea mai inofensiva si adorabila schema: zambitori, vor sa ajute, nu se supara niciodata. Teama lor este aceea de a fi respinsi, lucru mai putin probabil sa se intample daca se fac indispensabili.

Partea proasta este ca un astfel de comportament este energofag si genereaza frustrare. Cum exprimarea frustrarii este o solutie inacceptabila pentru ei, vor somatiza toate nelinistile. Deasemenea, adesea le este greu sa ia decizii de capul lor si in interesul lor; ii macina intrebarea „ce vor crede ceilalti?”.

Fa mai bine!

Foarte muncitori, omuletii „fa mai bine!” cer si preiau responsabilitati, vin cu idei, intreaba, persevereaza. De fapt, asta e cuvantul care ii defineste.

Si poate ca uneori e mai eficient sa renunti: teama lor cea mai mare este ca ceilalti sa creada ca nu muncesc suficient. O problema poate fi faptul ca ii preocupa mai ales procesul, efortul, perseverenta si mai putin rezultatul final. Muncesc din greu dar finalizeaza usor asemanator: greu.

Solutia: rescrierea

Surpriza: nu trebuie sa urmam intotdeauna aceste scheme pe care le-am deprins la un anumit moment al vietii noastre pentru ca atunci ne-au fost de folos. Schemele, ai vazut, sunt algoritmi de reactie la intamplarile vietii, atat de profund internalizate incat au devenit inconstiente. Sunt reactiile noastre automate: nu mai stam sa ne gandim de ce facem asa sau daca se aplica si de data asta.

In AT (Analiza Tranzactionala) se recomanda depasirea schemelor prin acordarea de permisiuni: adultul care esti acum acorda copilului (din tine) care reia de fiecare data o schema ce nu ii face bine permisiunea sa actioneze altfel.

Nespusa, in spatele schemelor sta ideea lipsei de valoare, neacceptarii, absentei dreptului la viata daca nu… De exemplu, „nu te iubesc daca nu esti perfect”, „nu ai ce cauta pe lumea asta daca nu esti puternic.”

O sa enumar acum permisiunile corespunzatoare fiecarei scheme prezentate in parte:

  • schema „fii perfect!” – ai dreptul sa gresesti!
  • schema „grabeste-te!” – mergi in ritmul tau!
  • schema „fii puternic!” – ai dreptul sa-ti exprimi emotiile!
  • schema „fa-le pe plac!” – fa-ti pe plac tie, mai intai si mai intai!
  • schema „fa mai bine!” – fa cat poti!

Acestea sunt doar cateva exemple. Daca tu gasesti o alta schema de gandire care te limiteaza, rescri-o pe aceea.

Cum rescrii plus un secret

Mai tii minte cand povesteam despre bagheta magica? Ei bine, inainte sa rescrii gandeste-te putin: ce ti-ai spune daca lucrurile ar fi perfecte, daca ai avea o bagheta cu care sa te faci sa fii asa cum vrei tu?

De cele mai multe ori o orientare exact opusa e ceea ce iti trebuie. Eu asa mi-am spus, ca totul se poate repara, poate fi facut mai bun.

Un mic secret e cum folosesti noua ta abordare. Schema veche, pe care o inlocuiesti, a fost asimilata in timp si fara ca tu sa faci un efort constient pentru asta: a devenit treptat parte a modului tau de a gandi. Pentru ca acum o vezi ca pe ceva ce te limiteaza, vrei sa scapi de ea cat mai repede, ieri daca se poate.

Nu se prea poate. Ieri in niciun caz. Iar efortul pe care il faci gandindu-te la cat de mult vrei sa-ti schimbi schema te ajuta doar sa stai pe loc. In aceeasi schema. Asa ca adopta o modalitate usor lenesa si care sigur functioneaza: de fiecare data cand te prinzi cu ganduri ce tin de vechea schema schimba canalul. Muta pe canalul Noua Abordare. Aminteste-ti ca acum tu asa gandesti.

„Ideile se schimba nu prin vointa ci prin alte idei.”
– Dr. Maxwell Waltz

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

14 răspunsuri

  1. Asa e,Daniela cum scrii tu.In ENEAGRAMA fiecare”omulet” corespunde unei scheme,unui anumit tip de personalitate.Una principala,care il caracterizeaza in mare parte a timpului,existand 8 asemenea tipologii umane.Si fiecare isi are partile ei bune si mai putin bune.Acum depinde de fiecare om in parte pe ce nivel a ajuns din punct de vedere spiritual pentru a diminua partile negative .Intr-o zi poti fi la etajul 8 al evolutiei ca in doar o clipa sa cobori la subsol. Cu cat reusim sa traim mai mult la etajele superioare cu atat mai bine pentru noi si cei din jur.Va doresc o viata la inaltime tuturor si cat mai putine vizite la subsol.O vara de neuitat,prieteni!!!

  2. Si mie mi se pare geniala eneagrama :) Uite, mai e o astfel de tipologie care cred ca o sa-ti placa : „The Kiersey Temperament Sorter”. Si eneagrama si testul asta au fost niste revelatii :)

    Eu cred ca subsolul e doar o etapa din evolutie. Si-apoi, coborarea in subsol e uneori o luare de avant :) Iti aduci aminte ca e cam intuneric acolo jos.

  3. daniela, ce se intampla cand un omulet „fii perfect!”, care amana pentru a ajunge la momentul perfect, se intalneste cu o omuleata „grabeste-te!”, care nu vrea sa piarda nici o oportunitate? :) cum pot avea ei o relatie? :) mai ales cand stilul fiecaruia de viata functioneaza
    :D

  4. Eu cred destul de mult in atractie, Gia, asa ca raspunsul meu are acest filtru. Cand un omulet „fii perfect!” da de o omuleata „grabeste-te!” si exista atractie intre ei s-ar putea ca cei doi sa uite de schemele lor pentru o perioada, in special omuleata :)

    Pe de alta parte, nu se stie niciodata daca nu cumva tocmai acum s-au aliniat planetele per-fect! :) Schemele sunt etichete care se dezlipesc tare usor in situatii speciale.

  5. Multumesc,Daniela am facut testul ”Kiersey” si sunt tipul Idealist.Si sa stii ca asa ma consider si eu .Poate mai sunt si altii intaresati! The Kiersey Temperament Sorter.

  6. Eu am iesit Counsellor la Kiersey :) Cica terapeut sau profesor scrie pe mine :) Adevarul e ca ma cam regasesc, numai ca eu nu ma si consideram…

    Si, Gia, sa stii ca m-am mai gandit si peste noapte si inca schema perfectiunii mi se pare mai greu de depasit decat cea a grabei. Clar omuleata lasa de la ea :)

  7. Mie mi se pare ca in viata e mult mai important sa fii tu insuti in orice imprejurare, sa nu-ti pierzi niciodata parti din tine dupa care sa plingi mai tirziu si sa incerci sa le regasesti. Stiu, viata poate fi uneori dura si uneori esti tentat pt.a avea liniste sa faci compromisuri, dar gindeste de 2 ori inainte de a le face. Mai ales pt.femei e frustrant. Daca ramii tu insati si nu pierzi nimic din fiinta divina pe care a creat-o Dumnezeu, iubind si nejudecind pe nimeni, nu se poate sa ni fii senina si bucuroasa in orice imprejurare. Daca stii ca Dumnezeu te iubeste asa cum esti si te protejeaza intotdeauna, de ce ti-ai face griji inutile. Fa o lista cu grijile tale si da-I-o lui Dumnezeu si roaga-L pe El sa le rezolve pt.tine. Vei fi mirata de ce se va intimpla. Cu iubire,

  8. Personalitatea este ceva dinamic, nu ceva batut in cuie. Driverele din analiza tranzactionala nu surprind aspecte ale personalitatii asa cum este ea conceputa prin prisma rigida a psihologiei clasice, tocmai in acest sens, aceste drivere pot fi schimbate, iar asta o spun si din proprie experienta. Tipologiile de personalitate sunt instrumente ce ajuta tendintei noastre de a lipi etichete celorlalti, iar tocmai ca alternativa la aceasta perspectiva, exista programarea neuro-lingvistica, analiza tranzactionala, analiza grafologica, etc.
    Oricum, eu va recomand celor interesati sa cititi si materialul ceva mai extensiv pe driverele din AT la link si link 2 si sa va faceti si chestionarul disponibil la http://www.eficienta.com/driversquestionnaire.doc

  9. Ideea e sa fii FLEXIBIL in gandire sa privesti din mai multe perspective/unghiuri si sa accepti ca nu totul e roz bonbon – perfect, astfel va veni eliberarea de convingeri negative si va veni o viata mult, mult mai frumoasa
    :)
    In fiecare om se afla si bun si rau , important e cum ne scoatem in evidenta acel bun si cum acceptam partea mai intunecata din noi :)… perfectiunea nu cred ca exista -e ceva rigid sa privesti asa dupa parerea mea.

    Si da unele femei chiar cauta perfectiunea :))

    Atunci cand cauti perfectiunea, vei gasi doar DEZAMAGIRE. Nimeni si nimic nu este perfect in aceasta lume. Trebuie in schimb sa fim pregatiti sa ne lovim de imperfectiune,
    atat a noastra insine cat mai ales poate a celor din jurul nostru.

  10. Eugenia, tu spui cuvinte foarte intelepte acolo :) Adevarul e ca majoritatea mai avem mult de lucrat pana sa ajungem la o astfel de detasare de lucrurile care ni se intampla. Uite, eu de exemplu nu ma indoiesc ca Dumnezeu imi va rezolva problemele intr-un sfarsit, insa nu ma pot abtine sa nu impulsionez si eu lucrurile. Sa-l ajut :) Multumesc pentru comentariul cu multa liniste :)

    Stefan, multumesc tare frumos pentru completari :) Cat despre oameni, nimic nu este batut in cuie. Poate doar insemnat, prin toate constructele, ideal-tipurile si instrumentele care ii analizeaza si impart.

    Manuel, mai ales a noastra :) Cand o acceptam pe a noastra nu o sa mai cautam zei in jurul nostru. Total de acord cu flexibilitatea, schemele astea sunt doar ideal-tipuri.

    Multumesc, Ovidiu :) Sa mai pastrez din felicitarile astea si pentru articolul viitor sau atunci voi primi unele proaspete? :P

  11. F tare articol…niciodata nu m-am gandit la mine in felul asta,dar acum ca am facut-o mi-am dat seama ca eu sunt”fii puternic” si „fa=le pe plac” iar prietenul meu…e doar f inteligent dar extraordinar de lenes si cand nu reuseste ce si-a propus are niste reactii de tip anxios si depresiv(a fost crescut hiperprotejat ,intr-o familie cu neintelegeri intre parinti).cum si-ar putea schimba el scemele?

  12. Multumesc, Mihaela. Sigur ti-ar placea si articolul de saptamana trecuta, cu pozitiile de viata: cum ne vedem pe noi si cum ii vedem pe ceilalti :) Ar fi de folos inclusiv ca parte a raspunsului la intrebarea ta.

    Vad ca te preocupa mai binele vostru ca echipa si de-aia te analizezi si il analizezi pe prietenul tau. Schemele se pot schimba in momentul in care sunt acceptate si constientizate ca ceva care limiteaza, pentru ca, altminteri, ele s-au dezvoltat ca mecanisme de aparare… Ce poti face tu este sa incerci sa intelegi caror nevoi corespund schemele fiecaruia dintre voi. Sa privesti si sa intelegi :)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!