Acasa » Ritualuri financiare la inceput de an

Ritualuri financiare la inceput de an

De cativa ani buni am un ritual legat de sfarsitul unui an si inceputul celui nou. Acest ritual are o componenta de finante personale pe care o vad ca deosebit de importanta:

 • imi centralizez bugetul de venituri si cheltuieli realizat in toate lunile anului trecut si imi calculez balanta (care poate iesi pe plus sau pe minus);
 • analizez aceste date si trag concluziile;
 • imi revad lista cu tintele financiare pentru anul care a trecut, analizez care s-au realizat si care nu, tragand concluziile de rigoare;
 • imi creez lista cu tintele financiare pentru anul viitor.

Bugetul

Sunt un promotor fervent al bugetului de finante personale care consta in urmarirea veniturilor si cheltuielilor personale (sau familiale, de la caz la caz). Stiu cu exactitate care au fost veniturile membrilor familiei, pe surse de venit. Am o evidenta clara a cheltuielilor, pe categorii. Fac statistici lunare la venituri si cheltuieli iar odata pe an, la trecerea de la vechiul la nou an, fac analiza acestor date.

Acest ritual imi da posibilitatea sa cunosc in detaliu cum se misca banii (circuitul banilor sau cash flow) in cadrul finantelor personale. Acest lucru inseamna ca pot sa analizez ce s-a intamplat, sa gasesc ce nu merge bine si sa propun modalitati de rezolvare a problemelor financiare.

Daca vreti sa aflati cum se face un buget personal si sa beneficiati de un fisier excel cu care sa va puteti urmari veniturile si cheltuielile (fisier inspirat din cel pe care il folosesc eu) puteti descarca gratuit cartea in format electronic Bazele finantelor personale de aici.

Tinte

Nu poti obtine ceva daca nu stii cu exactitate ce vrei. Cand e vorba de bani, e nevoie sa-ti faci tinte clare care contin suma pe care vrei s-o obtii si durata de timp in care vrei s-o obtii.

M-am obisnuit sa fac acest lucru o data pe an, in ziua de Revelion. Atunci analizez tintele propuse pentru anul care a trecut si imi stabilesc tintele pentru noul an.

Tintele mele sunt variate, legate de proiecte si dorinte personale. Voi detalia in continuare tintele financiare:

 • cat vreau sa castig din activitatea profesionala medicala pe care o desfasor;
 • tinta mea de venituri din activitatile online pe care le desfasor (milionarulmioritic.com, fapturbo.ro);
 • tinta mea de profit din investitiile la bursa (in procente);
 • tinta mea in domeniul investitiilor imobiliare (vanzari, achizitii, profituri obtinute);
 • valoarea donatiilor pe care le voi face (aici intra sustinerea financiara a proiectelor mele gratuite, in special Avantaj la start);
 • tinta mea de vanzari a cartilor pe care le scriu (acesta este un capitol nou, tinand cont ca incepand cu 2010 voi vinde prima mea carte, Iesi din labirint);
 • lista cu cheltuielile mari pe care planific sa le am in anul care vine (fie ca e vorba de achizitia de lucruri, cum este un automobil, investitii in casa personala sau concedii in diferite destinatii).

Aceasta lista de tinte imi permite sa am clar in fata ochilor atat veniturile pe care doresc sa le obtin cat si lista cheltuielilor majore pe care vreau sa le fac. De-a lungul anului, deschid aceasta lista cu tinte si analizez daca sunt pe drumul cel bun pentru a obtine ceea ce vreau.

Voi ce ritualuri asemanatoare aveti de Anul Nou?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

4 răspunsuri

 1. excelent Luca, ca de obicei..
  Si eu am un ritual asemanator la final de an numai ca putin simplificat. Ma concentrez cu precadere asupra veniturilor pe care le am, cum sa le potentez si cum sa adaug eventual altele. Din pacate din pricina specificului activitatii mele zilnice nu prea sunt obisnuit sa caut si surse de venit pasiv dar .. sunt constient de asta. In ce priveste 2010 tot in legatura cu veniturile am ceva planuri, destul de ambitioase chiar, printre care si crearea unui portofolui de venituri pasive astfel incat pe parcursul urmatorilor 2 sau 3 ani sa reusesc sa-mi acopar cheltuielile personale integral cu ele. In ce priveste chelutuielile, planul e sa fie mici :D .

 2. ZONA,

  este foarte bine ca te vei concentra pe sursele de venit pasiv. ele iti vor permite sa obtii independenta financiara, care inseamna sa iti intretii standardul de viata ales (fara sa fie nevoie sa muncesti, daca asta vrei), numai din surse de venit pasiv :)

 3. Felicitarii Luca!
  Faci parte dintrun mic grup de oameni care mai indraznesc sa aiba planuri, de fapt fara planuri, nici o data nimic nu se va realiza raman doar vise.Un asemena ritual pote sa fie un bun inceput de a inbunatatii situatia financiara oricui. Eu sper ca mulii vor citi mesajul tau si vor analiza in profunzime, MERITA!!!
  Mult SUCCESS .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!