17

Sa nu facem economie! Intr-un altfel de oras (III).

Mie imi plac mult formele rotunde, cercurile, spiralele… Oferi ceva si, pentru ca pamantul este rotund, ceva frumos ti se intampla. Inveti un copil sa spuna intotdeauna ceea ce-i place la ceilalti si tocmai ai oferit lumii un punct de echilibru, naturalete si frumusete. Zambesti si ti se zambeste, saluti si esti salutat, iti deschizi bratele si esti imbratisat.

Iti spuneam saptamana trecuta ca azi o sa facem un exercitiu. Chiar un exercitiu facem saptamana asta, dupa cum iti spuneam. (Ai vazut? Inca un cerc…)

Stroke City

Asa se cheama exercitiul de azi. Autorul lui e acelasi Claude Steiner (care, apropos, are deja cam 75 de ani. Un batranel venerabil!). Steiner a inventat acest joc folosit in cadrul workshop-urilor de Analiza Tranzactionala pornind de la premiza ca a da si a primi afectiune e ceva ce se poate reinvata, de catre oricine, intr-un mediu sigur.

Singura regula a jocului este sinceritatea: nu spui decat ceea ce crezi cu adevarat, din suflet si iti asumi faptul ca celalalt are voie sa nu primeasca stroke-ul pe care vrei tu sa i-l oferi.

Stroke City presupune ca, pentru o bucata de timp prestabilita (de la 15 minute in sus, ca oricum nimeni nu mai vrea sa se opreasca!), fiecare sa darame miturile economiei de stroke-uri despre care vorbeam saptamana trecuta si sa:

  1. ofere celor din jur stroke-uri, care pot fi zambete, imbratisari, mangaieri, complimente, cuvinte de apreciere, si asa mai departe;
  2. accepte stroke-urile oferite din suflet. Fara (false) modestii, fara teama de a parea sentimental si cersetor de complimente. Doar cu un zambet, variabil de larg.
  3. laude! Chiar asa. Sa se urce pe un scaun si sa spuna tuturor, cu voce tare, de ce e el/ea atat de special/a.
  4. se bucure de tot acest experiment, de reactiile sale si ale celor din jur, de intreaga atmosfera de deschidere, de afectiune si de daruire.

Am avut fabuloasa ocazie sa particip la cateva astfel de exercitii Stroke City. Ca sa iti pot exprima clar cum a fost ar trebui sa ma si ai in fata ochilor, sa pot gesticula, sa pot face grimase fericite, sa-ti arat, ca monstruletii de 4-5 ani, “uite-atat de mare” cu bratele larg deschise.

Pentru ca asta nu se intampla, am pregatit o interpretare aproximativa: spargi, in cateva secunde, bariere sociale si educationale, prejudecati, obstacole emotionale personale. Ai curaj sa faci ceva ce, poate, nu ai mai facut. Sau de care iti e frica. Si… surpriza! Celalalt iti raspunde cu zambet, cu drag, cu deschidere, cu vorbe frumoase.

Chiar ca surpriza. Lumea, uite, e altfel decat credeai tu. Sau, daca preferi sa-ti spui “realist”, lumea poate fi si altfel. In functie de cum te uiti tu la ea si in functie de ce-i oferi.

Energia si sinergia create de exercitiul Stroke City sunt nemaipomenite. O fierbere vesela pune stapanire pe toata lumea si probabil ca in starea respectiva, daca nu ar avea altceva mai bun de facut (adicatelea, sa auda si sa primeasca lucruri bune despre sine), participantii ar putea muta si vreun munte.

Pentru trainer e mai greu: poate spune adio programului sau, pentru ca e tare complicat sa-i mai scoti pe participanti din starea respectiva si sa-i faci sa se aseze iar pe scaune. Toata lumea pare ca tocmai a descoperit Graalul sau secretul de mult ascuns al fericirii.

Orasul tau

Stiu, nu e chiar fezabil sa-ti aduni toata familia, prietenii si persoanele importante din viata ta la un loc si sa le spui “dragilor, azi jucam un joc mai special”.

Ce poti face este sa testezi cum e vremea in Stroke City pe… feliute. Azi un zambet sau, daca te tin balamalele, chiar vreo cinci. Maine, un compliment in plus iubitei/ iubitului, colegei sau domnului vesel, cu ras contagios, de la etajul doi. Poimaine ai putea incerca, daca vrei si daca iti place, o imbratisare.

Si tot asa, in cantitati si cu ingrediente variabile, in functie de cum iti place si cum te simti.

Nu ar trebui sa te surprinda zambetele si privirile sclipitoare si fericite pe care le vei genera. Sa te surprinda insa contagiozitatea comportamentului tau si atmosfera de poveste care se va crea in scurt timp. Sa te surprinda si sa te bucuri mult de ea, oricat ar dura.

Cam asa e in Stroke City! Cam asa poti incerca si tu, daca vrei, sa faci in orasul interactiunilor tale cu ceilalti.

Click Here to Leave a Comment Below 17 comments