Acasa » Sa renuntam la scuze

Sa renuntam la scuze

Toti ne gasim diverse scuze si nu actionam in directia pe care ne-o dorim. Pe unii dintre noi lucrurile evidente ne iau prin surprindere, poate la fel ca prima ninsoare desi stim ca vine iarna.

Multi dintre noi ne-am complacut in diverse situatii de viata, am zis ca e bine si asa, dar viata, in contextul de azi, ne ofera o lectie cam dura. Ce putem face pentru a nu ajunge aici? Pentru a nu ajunge la limita cand nu ai de ales, cand trebuie sa o iei de la capat, ca vrei ca nu vrei?!

In primul si in primul rand e important sa constientizam realitatea in care traim. Ar fi bine sa fim sinceri, ar fi bine sa recunoastem ce probleme avem in viata noastra si sa nu le tot aruncam undeva sub pres, ar fi bine sa fim constienti ca schimbarea porneste intotdeauna din noi.

Ce va propun eu este sa incercati sa vedeti viata detasat – ca si cand ai privi un film in care tu ai rolul principal. Ce parere ai despre acel actor? Ce parere ai despre scenariu? Iti place ceea ce vezi? Ce simti vazand acel film al vietii tale? Ce sentimente traiesti in acele momente? Poate ti-e mila de personalul principal care a ramas fara locul de munca, dar tu crezi ca ai nevoie de mila sau de incurajare?!

De ce e important sa constientizam situatia in care suntem?

E ca si cand mergi la medic si nu ii spui medicului tau care sunt adevaratele tale simptome. Medicul nu are cum ghici si te poate trata pentru altceva. Tot asa daca nu recunoastem problemele noastre nu avem cum sa le rezolvam. Pentru a le recunoaste insa avem nevoie sa nu mai fim asa de „asociati”, de a nu fi asa lipiti de acele probleme.

Dar noua ne place sa ne mintim, chiar si daca omitem anumite lucruri, tot de minciuna e vorba. Refuzul de a recunoaste adevarul: ce nu merge, ce nu ne place din viata noastra, duce la uciderea viselor noastre.

Uite ce simplu ne ucidem sperantele de a avea o viata implinita… asta daca unii ne mai intrebam de ce ne invartim in acelasi cerc vicios. Oare ce adevar nu vrei sa il recunosti?

Asta ar fi o alta intrebare pe care trebuie sa ti-o pui.

Spre exemplu: Stii unde gresesti in relatia actuala? Oare ce ai adus din relatiile trecute in relatia actuala si iti afecteaza viata de cuplu? Iti recunosti greselile?

Ai invatat ceva din experientele trecute?

Aveti cu siguranta persoane in jurul vostru care au fost parasite de sotul/sotia lor, semne erau demult dar despartirea a fost cu siguranta pentru ei o surpriza. E doar un exemplu cum reusim sa ne mintim si sa ne gasim scuze pentru viata pe care o avem.

Daca duci o viata comoda, daca simti ca viata ta e plata, fara sare si piper atunci e necesar sa incepi procesul de constientizare. Daca e prea multa liniste intreaba-te de ce, daca e prea multa agitatie intreaba-te de ce si actioneaza in sensul dorit. Nu mai amana! Eu am sa ma tot repet: viata noastra e una singura.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

6 răspunsuri

  1. Delia,
    unii chiar stiu ca viata noastra nu e chiar una singura :) Si poate ca ei au dreptate. Asta nu inseamna ca tu nu ai dreptate cu celelalte idei din articol, pe care dealtfel le sustin si eu. :)

  2. Dureros dar adevarat….Asa este, Delia. Foarte greu ajungem sa constientizam ca viata noastra nu e deloc ce ne-am dori, pentru ca nu admitem ca – pur si simplu – nu ne place ce facem, sau ducem o relatie in care nu mai credem. De regula, cand ne e greu, cand necazurile isi pun amprenta asupra noastra, suntem siliti sa ne analizam, lucid si fara compromisuri. Abia asa avem sansa sa fim impliniti, sa ne bucuram de viata asta terestra.

  3. Pacat ca sistemul de educatie nu ne invata nimic despre aceste lucruri. Poate ca n-ar fi rau sa vedem cateva idei despre o posibila modificare a acestuia. Daca noi ne-am dat cu capul de pereti, nu ar trebui sa pateascu la fel si copii nostrii.

  4. Imi primul rand imi cer scuze ca raspund atat de tarziu. Multumesc tuturor pentru comentarii.

    @Mihail – Am mai scris ei eu ceva similar pe blog acum ceva vreme. http://pursisimpludespreviata.blogspot.com/2008/03/power-of-choice.html

    @Gabriela – Asa e, poate avem mai multe vieti… eu ca Delia Muresan stiu ca am una si as vrea sa fac ceva cu ea. Merci pentru sustinere si aprecieri.

    @ Marius Stan – Constientizarea este partea cea mai grea dar de multe ori si dureroasa. Nu intotdeauna mutandu-ne atentia spre noi aflam lucruri care ne plac, asa ca preferam sa stam in zona noastra de confort, avem controlul situatiei deci mai bine amanam. :)

    @ Daniela – Da, avem multi factori care ne distrag atentia de la noi si e foarte usor sa ne complacem. Oricum ar fi teoria, practica ne omoara, nu?
    Nu intotdeauna cand ne e greu facem ceva ci cand nu mai avem de ales.

    @ Ghidutz – Ar fi minunat sa putem face ceva pentru copii. Eu am inceput o serie de workshop-uri pentru adolescenti, dar si pentru parinti, dar din pacate interesul e mic. Aceste informatii extrem de utile pot fi furnizate doar persoanelor care au o anumita deschidere si vor sa faca ceva pentru ei. Altfel nu functioneaza.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!