Acasa » Scurt tratat de (ne)procrastinare

Scurt tratat de (ne)procrastinare

Gata. E cazul sa nu mai negam si sa recunoastem deschis.

Tuturor ni se intampla sa mai amanam lucruri, adica sa procrastinam, si de fiecare data cand o facem, invocam motive, care de care mai colorate, mai ingenios „crosetate” si mai ales bine intemeiate din punctul nostru de vedere. Fie nu suntem suficient de determinati sau nu ne consideram suficient de pregatiti sa actionam, fie ne temem ca am putea gresi, fie tindem catre perfectiune. Ori, pur si simplu, alegem sa facem altceva mult mai placut si mai la indemana cu timpul nostru.

Indiferent de pretexte, dupa o perioada de amanare prelungita, vocea noastra interioara se autosesizeaza si ne intampina cu ochi critici. „A mai trecut o zi, stimabile!” ne taxeaza ea.

Si uite asa, odata ce sentimentul de vinovatie, dublat de insatisfactie si oboseala, ne copleseste, realizam ca trebuie sa schimbam ceva. Iar solutia cea mai buna e „sa luam taurul de coarne” cum spune o vorba din batrani sau „sa mancam broasca”, asa cum ne sugereaza Brian Tracy in cartea domniei sale, „Eat that Frog”.

Altfel spus, alegem sarcina care ni se pare cea mai grea si respingatoare, apoi, inarmati cu calm, hotarare si autodisciplina, o ducem pana la capat. Restul activitatilor vor parea, dintr-o data, mult mai usoare si mai apetisante. :)

Important este sa incepeti, dupa care sa finalizati ceea ce ati inceput. Fiecare actiune inceputa si incheiata va spori increderea in voi insiva si va va stimula sa mergeti mai departe.

8 idei

Pentru a reusi, iata cateva idei:
1. Intocmiti o lista de activitati, stabiliti un termen limita pentru fiecare, prioritizati-le si actionati!

2. Luati una bucata activitate noua, mare si infricosatoare, portionati-o cu mult curaj in bucati mai mici si mai prietenoase, dupa care purcedeti la rezolvarea fiecarei bucatele.

3. Creati-va un spatiu de lucru confortabil care sa va reprezinte. Un mediu familiar, inconjurat de energii pozitive, va stimula creativitatea si va creste randamentul.

4. Faceti pauze scurte si rare. Pauzele prea dese si lungi va vor scoate din starea de concentrare.

5. Renuntati la activitatile pe care obisnuiti sa le faceti, dar care va intrerup ritmul de lucru. Daca nu le puteti elimina din programul vostru, stabiliti un set de reguli pentru aceste activitati si nu va abateti de la ele.

6. Stabiliti-va obiective si nu le neglijati. Straduiti-va sa lucrati in fiecare zi la ele, chiar si atunci cand simtiti ca nu aveti dispozitia pentru asta.

7. Recunoasteti fiecare succes pe care il aveti, nu uitati sa va recompensati si mergeti mai departe catre urmatorul succes.

8. Schimbati-va perceptia asupra nereusitelor si incercati sa vedeti in ele doar o alta cale spre evolutia personala si invatare. Astfel, veti depasi teama de esec si va veti concentra pe a face lucruri, in loc sa le ocoliti sau sa le taraganati pentru a nu gresi.

Imi place sa inchei pe un ton optimist, asa ca iata si o veste buna: procrastinarea nu este doar rea. Ea poate fi chiar buna si utila atunci cand o facem in favoarea altor sarcini mult mai importante si mai apropiate in timp decat cele pe care le amanam.

Aveti rabdare cu voi, apreciati-va, incurajati-va si priviti-va cu ingaduinta ori de cate ori se mai intampla sa „rataciti” drumul. Continuati cu incredere si NU (VA) ABANDONATI. Asa veti afla inca ceva despre voi si veti mai scrie un capitol in cartea dezvoltarii personale.

Iar asta merita tot efortul, nu credeti?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!