Acasa » Secretul fericirii

Eram adunati intr-o seara cativa prieteni cu pretentii de dezvoltare personala si dornici sa aflam reteta fericirii – o tema care ma pasioneaza de o buna bucata de timp. Si tot disecand si analizand ideile care zburau prin aer, am avut o revelatie pe care este posibil sa o fi avut si voi deja: ca in viata, oricat de mult ne-am dori, de cele mai multe ori paharul nu o sa fie complet plin.

Si atunci cum poti sa fii fericit?

Asta e secretul! Ca depinde de noi pe ce ne focalizam: pe partea plina sau pe partea goala a paharului? Fericirea depinde de zona asupra careia ne concentram. Daca ne focalizam pe probleme, mentinandu-le perseverent in prim-planul atentiei noastre, este cat se poate de sigur ca ne reducem singuri sansele sa fim fericiti.

Critica, perfectionismul, depistarea cusururilor si a lucrurilor care nu merg ne asigura o doza serioasa de tristete si nefericire. Pentru ca pana la urma nu ceea ce ni se petrece in viata conteaza cel mai mult, ci felul cum reactionam la ceea ce ni petrece.

Fericirea? Depinde de tine si este alegerea ta

Eram studenta la medicina in primul an. Stresul Bucurestiului si toata nebunia cu laboratoare, sali de disectie si cursuri care incepeau la ora 8 si se terminau seara tarziu ma facusera sa slabesc foarte mult. La un moment dat, ma intalnesc pe strada cu un prieten bun, care a fost aproape consternat de felul in care aratam.

Plin de grija imi propunea tot felul de sfaturi si solutii practice cum as putea face sa nu mai stau toata ziua nemancata. La majoritatea sugestiilor lui pline de bunavointa, eu raspundeam linistita: „Aaaa nu pot sa fac asta, ca nu am timp… Da… poate, dar nu pot sa fac asta, ca nu am timp!”

Intr-un final, plin de compasiune ma intreaba: „Bine, am inteles. Dar sa suferi, ai timp?”

Mi s-a oprit mintea. Nu am rezolvat atunci problema cu slabitul, dar ceva tot s-a lipit de mine: ca fericirea este o optiune personala, este o stare de hotarare interioara cand spui: „Gata, m-am saturat, vreau sa fiu fericit/a!!!”

In fiecare moment din viata alegem. Alegem si atunci cand oprim masina sa dam o mana de ajutor batranei cazute in strada, dar si atunci cand ramanem nepasatori la hotiile celor din jur. Alegem chiar si atunci cand nu facem nimic. Da, alegem de fapt sa lasam lucrurile asa cum sunt…

Orientarea pe solutii

Alta modalitate de a fi fericit este sa ne orientam spre viitor, spre gasirea solutiilor la situatiile pe care trebuie sa le rezolvam:

  • Ce as putea sa fac sa depasesc obstacolul asta?
  • Ce am invatat din toata povestea asta?
  • Ce pot face ca data viitoare lucrurile sa mearga mai bine?
  • OK, acum am dat-o in bara. Cum as putea sa indrept lucrurile?

Cautarea solutiilor ne face sa devenim rapid pozitivi, optimisti si constructivi. Iar viata ne apare spontan mai frumoasa si plina de sperante.

Pentru ca orice situatie ne este trimisa in fond ca sa ne ajute sa crestem interior si sa devenim mai buni. Sa invatam din ea. Si acum, as vrea sa te intreb ceva: Care a fost pentru tine, cea mai valoroasa lectie pe care ai avut-o anul asta, in situatia generala de criza cu care ne confruntam?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

11 răspunsuri

  1. din pacate, de cele mai multe ori, pentru a putea fi fericit si pentru a putea aprecia bucuriile si frumusetile lumii, intai trebuie ca viata sa te cotonogeasca bine si sa stearga pe jos cu tine, pe urma vei intelege ca nu exista prea mari secrete ale fericirii, doar sa apreciezi si sa te bucuri de toate darurile pe care le primesti si pe care cu inexplicabila ingratitudine le ignori cand te vaiti

  2. Da Stefan, calea asta pe care-o spui tu se mai numeste si calea suferintei. Si de multe ori chiar asa se si petrece. Incepem sa apreciem si sa ne bucuram de lucruri mai ales cand nu le mai avem. de ex sanatatea sau o relatie cu care ne-am obisnuit.
    Dar mai este inca o cale, si deasta tot scriem aici pe Empower.
    Este Calea Intelepciunii, pe care o aplica doritorii de dezvoltare personala :)

  3. Foarte bine spus. E exact asa cum gandesc si eu. Fericirea este o alegere, la fel si suferinta. Sunt doua feluri de a-ti trai viata… Unul- de a crede ca nu exista miracole. Altul- de a crede ca totul este un miracol. Iarasi depinde de alegerea noastra…
    O povestioara care imi e tare draga….si edificatoare…
    Intr-o seara, un batran indian ii explica nepotului sau ce lupta teribila se da in interiorul fiecarei persoane. Si ii spunea asa: Exista in fiecare dintre noi doi lupi. Lupul Raului. El este furia, gelozia,invidia,tristetea,regretele, aroganta,vinovatia, inferioritatea, minciuna, orgoliul, superioritatea si egocentrismul.. Lupul Binelui. El este bucuria, pacea, iubirea,speranta, linistea, modestia, bunatatea, bunavointa, generozitatea, adevarul si compasiunea. Dupa o clipa de gandire nepotelul il intreaba: ”Bunicule si care lup castiga?” La care batranul ii raspunde simplu: “Cel pe care il hranesti”…

  4. Desi la un moment dat in viata mea am avut si eu cateva „sclipiri” legate de ideile enuntate de tine aici, jur ca acest articol mi-a oprit mintea in loc pentru cateva clipe. Adica, tu exprimi in cuvinte ceea ce sufletul meu gandea de multa vreme dar n-a vut curajul sa duca aceste ganduri pana la capat.

    Corect, paharul nu va fi niciodata plin, mereu vom gasi neajunsuri. Sa incercam sa ne indreptam atentia inspre partea plina a paharului si sa ne bucuram de ceea ce avem.

    Cam aceleasi lucruri le propovaduieste si budismul :eliberarea de dorinte, care duce la eliberarea de durere, de suferintele cauzate de absenta obiectului / fiintei dorit/e si, in final,detasarea vazuta ca o cale spre atingerea pacii interioare. Detasarea ca intelepciune. Eliberarea de dorinte. Eliberarea de suferinte. Poate ca la un nivel mai profund, la aceleasi lucruri se refera si eliberearea de pacate pe care o propovaduieste crestinismul.

    Inca mai „rumeg” ideea acestui articol…..Si ma gandesc la un mod concret si eficient de a o pune in practica. Pentru confortul psihic si linistea interioara, evident.
    In fond si la urma urmei, totul tine de perceptie si de felul in care alegem sa reactionam la situatiile din viata noastra, nu?

  5. @Eleonora, ma bucur mult ca ti-a produs un insight acest articol. Si pentru mine a fost un moment important cand am realizat asta.
    Da, asa este noi nu putem „controla” ceea ce ni se petrece in viata, dar putem controla modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla… Si cum ceea ce ni se petrece este doar 10%…din viata, wow..avem foarte multa liberatate sa ne traim viata asa cum ne place :)

  6. „Durerea e inevitabila, ne prinde pe toti in viata. Suferinta insa, e optionala”

    „Fericirea e o decizie pe care o iei in fiecare zi”

  7. Un articol care se potriveste perfect cu ultima perioada de cautari din viata mea. Cea mai valoroasa lectie in cautarea Fericirii este cea a momentului prezent. De ce? Pentru ca e chiar momentul in care Viata ne ofera permanent ocazia unui nou inceput, o permanenta sansa de a deveni mai buni.
    Ca si pasii unui dans – oricand putem sa invatam noi pasi sau sa ne perfectionam exersand, din nou si din nou: atentie, intentie – pas, cauta urmatorul punct de sprijin – pas, respira adanc – pas, verifica-ti tinuta, echilibrul – pas, opreste-te si… zambeste :)!

  8. In acord cu ce-a zis Dan, si cu Eckhart Tolle, asta e urarea mea de sarbatori pentru voi:

    „Experiment!”

    Ce-ar fi ca incepand din momentul asta si pana de Revelion inclusiv, sa mentinem in noi o stare de fericire, bucurie, si energie extraordinara. Sa ne simtim pur si simplu excelent, in fiecare clipa plini de energie si chef de viata. Sa pastram in fiecare zi din aceasta perioada un zambet larg pe fata (chiar si fortat), sa radem din orice, sa observam curiosi orice situatie care iese in cale si sa nu o luam prea in serios. Sa ne comportam ca si cum am fi perfect impliniti si multumiti de viata si toate nevoile noastre ar fi deja satisfacute. Cum ar fi sa ne SIMTIM in felul acesta doar asa, de amorul artei, sa vedem ce s-ar intampla daca toate problemele nu ar fi existat niciodata, decat in capul nostru!

    Oare ce stare am avea daca am sti ca nu exista trecut, si nici viitor, ele fiind doar o creatie a mintii, si exista numai MOMENTUL PREZENT, numai AICI si ACUM. Sa ne punem intrebarea asta: “Ce-mi lipseste in momentul asta, aici si acum? Cum ma simt, ce ma doare? Sufar de ceva exact in clipa de fata? Oare care va fi urmatorul gand care imi va trece prin minte, va fi pozitiv, sau negative, ia sa vad?” Ce-ar fi sa acceptam pe deplin PREZENTUL cu oricare forma pe care o ia in fiecare moment, si sa nu ne opunem deloc? Cum sa ne opunem la ceva ce exista deja? Ar fi absurd!

    Ce-ar fi sa spunem in gand sau cu voce tare, in fiecare zi, din ora in ora: „Cat ma bucur ca traiesc, ce frumoasa poate fi viata, extraordinar, si ce bine ma simt in pielea mea, am un chef nebun sa fac ceva interesant, as compune un cantec de veselie, chiar acum!”

    –– si totul GRATIS, numai in promotia de sarbatori, numai cu S.C. „EU INSUMI” S.R..L ––

    >>> START EXPERIMENT !!! <<<

  9. @Adrian, este SUPER propunerea ta. Va fi un experiment mai tare ca experimentul Philadelphia :) Va „reloca” sute de constiinte :)
    O sa folosesc cu clientii sugestiile tale, mai ales ideea „ce bine ma simt in pielea mea” ! Multumesc.

  10. In vara anului 2009 cautind in internet secretele vetii spusele celor mai cunoscuti oamenii am gasit un film ce ma facut sa-mi schimb genul de veata pe care il traeam gindurile , faptele , visele ….. Este vorba de filmul „Secret” din 2006 . Un lucru pe care am inteles este ca merita sa ma simt fericit !!! cind imi doresc ceva caut solutia de a optine ceia ce-mi doresc !!! Sfatul meu esta sa priviti acest film !!! Multumesc tuturor si succese voua !!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!