12

Sfatul inteleptilor

Cum ar fi daca marile genii si marii intelepti ai lumii ar conlucra sa-ti rezolve situatiile dificile cu care te lupti? Pare cam greu, sau chiar imposibil, dar va asigur ca nu este deloc asa!

Sfatul inteleptilor este un consiliu imaginar, format din mari personalitati ale lumii (ale istoriei, sau ale lumii prezente), din diferite domenii, care „analizeaza” problemele cu care ne confruntam si care ne ofera parerea lor (adica modelele lor de actiune) despre cum ar trebui sa procedam. Lucrarile Sfatului Inteleptilor decurg in felul urmator:

  • Initial stabilim care sunt mintile luminate ce fac parte din acest consiliu. Putem alege acele personalitati care sunt modele pentru noi, putem alege genii, filosofi si scriitori care au influentat gandirea omenirii, putem alege inventatori renumiti etc. Numarul marilor ganditori nu este batut in cuie. Pot fi 3, 4 si – la fel de bine – pot fi 10 sau 12, insa, trebuie sa tinem cont ca, pe masura ce numarul lor este mai mare, „dezbaterile” sunt si ele mai complexe.
  • Apoi stabilim lucrarile cu care fiecare intelept participa in cadrul Sfatului. Poate fi vorba despre o opera (o lucrare de arta, o carte, o poezie…), sau poate fi vorba despre o constructie, o inventie etc.

    In cartea lui „Jocurile Mintii”, Michael Michalko vine cu ideea ca inteleptii pot participa fiecare chiar (doar) cu cate un citat.

  • In ultima etapa, stabilim analogiile dintre cunoasterea, intamplarile, lucrarile, inventiile etc. cu care vin inteleptii si situatia pe care dorim sa o solutionam. In acest sens, analizam fiecare rezultat al muncii unui intelept si observam modelele de solutionare si optiunile care apar pentru noi si situatia noastra. Alegem cea mai buna solutie.

Marturisesc ca modelul Sfatului Inteleptilor mi-a fost inspirat in copilarie de Dune (de fapt, de un prieten care citea cartea si imi povestea ca mentatii se puteau intoarce mental pe linia timpului pentru a se consulta cu stramosii lor).

Oarecum asemanatoare, am regasit ideea la Michalko, in varianta cu citate. Cert este ca geniile, inventatorii si marii intelepti ai omenirii au lasat in urma opere care ne pot servi ca sursa de inspiratie. Ideile pot veni nu numai prin analiza sistematica a operelor si analogii cu acestea, ci si printr-un sir de asociatii libere.

Ar prinde bine sa avem si fotografii cu inteleptii, sa le fi studiat bibliografiile si sa avem notite, pasaje favorite, scheme, desene etc., luate de la fiecare dintre mintile luminate respective (pe cat posibil, grupate in cate un dosar cu numele inteleptului). Ar fi nemaipomewnit daca am surprinde si am avea sintetizate tehnicile creative pe care ei le-au folosit pentru a gasi solutii de rasunet.

Tehnica despre care vorbesc nu prea poate folosi daca nu ai puterea de a-ti imagina cam cum ar rezolva fiecare intelept problema ta, si/sau daca nu ai capacitatea de a analiza rezultatele remarcabile ale muncii lor, respectiv de a le extinde prin analogie la situatia ta.

Cum vi se pare ideea? Si-a stabilit cineva un Sfat al Inteleptilor? Daca da, cine face parte din el si care ati considerat ca sunt operele reprezentative?

Click Here to Leave a Comment Below 12 comments