Acasa » Slow food: 10 avantaje

Daca pana acum cateva luni eram toti foarte ocupati, prinsi in agitatia zilnica a responsabilitatilor profesionale si personale, iata ca, odata cu incetinirea ritmului economiei, am ajuns sa ne acordam mai multa atentie si mai mult timp.

Criza economica a determinat trecerea de la consumism la cumpatare, dar si de la fast food spre slow food.

Conceptul de slow food a fost adus in atentia publica in 1986 prin protestul unui jurnalist italian in ziua inaugurarii la Roma a unui restaurant de tip fast food binecunoscut in intreaga lume.

Trei ani mai tarziu a fost infiintata si miscarea slow food care la ora actuala are aproximativ 100.000 de membri in peste 50 de tari. Insemnul miscarii este melcul.

Ce inseamna slow food si ce isi propune miscarea?

Conceptul face referire la satisfacerea placerilor alimentare cu responsabilitate si constiinta, sustine biodiversitatea, dar si agricultura cu impact redus asupra naturii.

Intamplator sau nu, miscarea a pornit tocmai din Italia, tara adepta a stilului “la dolce vita”.

Slow food este de fapt pledoaria pentru intoarcerea la placerile simple ale vietii, la valorile esentiale ale umanitatii si la micile rasfaturi zilnice, fie ele de natura culinara sau de alta natura.

Care sunt avantajele slow food?

  1. savurarea alimentelor si a bauturilor in liniste, relaxati, fara stres
  2. bucuria mesei luate cu familia, rudele sau prietenii
  3. bucuria unei conversatii impreuna cu savurarea mancarurilor
  4. o mai buna digestie datorita mestecarii indelungate a mancarii
  5. cresterea arderilor si implicit accelerarea metabolismului
  6. mentinerea sau modelarea siluetei
  7. castigarea unui mod de viata mai sanatos, mai natural
  8. apropierea de natura
  9. protejarea naturii
  10. incurajarea unui stil de viata sanatos

Conceptul de slow food isi gaseste tot mai multi adepti peste tot in lume, inclusiv la noi in tara functioneaza asociatii sub acest patronat.

Iata in continuare cateva trucuri pentru a te bucura mai mult de hrana:

  1. Aloca 5 minute micului dejun, 15 minute pranzului si 20 pentru cina.
  2. Cele 5 minute pentru micul dejun sunt suficiente pentru a prepara un suc de fructe, o cafea sau un sandvich sau pentru a-ti pregati un bol de lapte cu cereale integrale.
  3. Pranzul va cuprinde circa 5 minute pentru savurarea fiecarui fel de mancare, inclusiv partea de conversatie cu un coleg, partener, prieten.
  4. Cina, desi este masa cea mai usoara a zilei, poate beneficia de cel mai mult timp, deoarece nu mai esti presat de responsabilitatile zilei, ci te poti relaxa.
  5. Este bine ca mesele sa fie servite stand asezat la masa, nu in picioare.
  6. In momentul in care mancam in picioare avem senzatia ca am mancat cu circa 30% mai putin decat daca eram asezati, de aceea tentatia de a manca din nou va aparea curand.
  7. Unii nutritionisti recomanda ca fiecare bucata de mancare sa fie mestecata de circa 16 ori, in acest fel ameliorand digestia.
  8. Este indicat sa bei lichide doar la sfarsitul mesei.

Tu ce stil de nutritie alegi ca sa fii sanatos?
Tu cate mese iei pe zi?
Cat timp aloci, in medie, fiecarei mese?
Care masa este mai importanta pentru tine: micul dejun, pranzul sau cina?

Astept de la tine comentarii mai jos.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. „5 minute pentru micul dejun…” Nu sunt de acord aici. Micul dejun este cea mai importanta masa din zi si trebuie sa fie si cea mai consistenta.

    Iar in intervalul unei zile, cel mai sanatos este sa mancam des si putin, cam de 6-7 ori pe zi. Astfel nici nu ne ingrasam si nici nu avem starea de oboseala.

  2. Salutari

    Doresc sa va povestesc ceva. Eu sunt de mai bine de un an in Italia si vreau sa va spun ca am copiat modelul de a manca al italienilor. E minunat, are doar efecte benefice. Sunt mult mai atenta la ce introduc in corpul meu,si chiar descifrez mesajele corpului meu si stiu cand am nevoie de un anumit aliment,cand nu mi prieste un aliment.Dimineata beau un pahar de suc de portocale pe stomacul gol, mananc biscuiti integrali, o cana de cafea cu lapte sau ceai.La 10 mananc fructe sau legume fierte daca am timp sa le fac sau salata verede cu rosii si ton sau ceva dulce-un rulou cu vanilie,briosa de ciocolata etc.La pranz traditionala pasta italiana care e cu adevarat delicioasa,cu pesto sau suc de rosii sau sos ragu,iar al doilea fel legume, salate,carne-eu prefer peste sau pui gatita la abur.fara paine sau ma rog depinde,o feliuta doua.Desert obligatoriu fructe.Beau apa naturala,incet incet renunt la cea carbogazoasa.Acum stiu cand se digera mancarea si am inteles de ce in timpul digestiei scade energia, ptr ca toata energia se canalizeaza spre stomac in timpul digestiei.Din acest motiv stau dupa pranz in fotoliu ptr 20 minute FIX si nu fac nimic,doar ma observ,e ca un fel de meditatii.Nu am cuvinte sa va spun cata energie proaspata ai dupa aceste douazeci de minute.
    Pe la 16 mananc ceva dulce gen ciocolata,beau cafea,biscuiti-o gustare,
    La cina consum o supa de legume si ceva specialiati de branza usoare,acum chiar fara paine.Fructe si apa.
    Cele douazeci de minute nu mi lipsesc nici seara si in felul acesta sunt prompta pentru o seara in care fac ce imi place.
    Mancarea are gust,am energie,dorm minunat.Nu privesc stiri la tv cand mananc,ma delectez cu mancarea si chiar din ceva extraordinar de bun nu mi trebuie cantitati industriale ca sa ma simt satisfacuta,ajunge putin. Corpul meu vorbeste eu il ascult si impreuna facem o echipa grozava. De cand procedez astfel am renuntat la o gramada de a produse gen napolitane,biscuiti cu crema, fripturi,prajeli in ulei, sucuri din comert,etc -si asta fara regrete. Acum sunt incantata daca sunt produse biologice si am inceput sa imi cumpar integratori alimentari.Deja ma indragostesc si de acesti integratori pentru ca ma fac sa ma simt in forma. Si conversatiile din timpul mesei sunt benefice, in general orientate spre generalitati sau povestiri.
    Si un alt obicei bun si sanatos e ca fac sport.Ciclism.
    Si ma intreb cum de ani de zile am ignorat aceste lucruru simple? Si ma mai intreb ce alte lucruri minunate vor atrage in viata mea aceste obiceiuri bune? Probabil o specializare in benessere. Chiar ador sa fac asta,buna idee.
    As reduce totul la mancare naturala,aer curat,contact cu tine insuti, cu natura, cu oamenii, somn odihnitor si o viziune sanatoasa.
    Azi imi merge totul din ce in ce mai mult din bine in foarte bine!-…repet eu mereu

  3. Draga Cristina Toma, articolul acesta este interesant. Completarile foarte practice ce i-au urmat, au avut darul de a pune punctul pe „i”. Felicitari!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!