Acasa » Suntem oameni – suntem la dispozitia mediului in care traim?

Suntem oameni – suntem la dispozitia mediului in care traim?

De-a lungul evolutiei am primit un dar remarcabil: lobul frontal care este situat in partea frontal-centrala a creierului nostru. Aceasta dezvoltare a anatomiei creierului uman – cea mai recenta – este realizarea noastra majora, cea mai evoluata zona a sistemului nervos uman. Lobul frontal este responsabil de alegerile si actiunile noastre constiente, voluntare, intentionale pe care le luam de nenumarate ori in fiecare zi.

Este casa „sinelui adevarat”. Cand am scris despre „sinele adevarat”, sfatuitorul meu in ale scrisului mi-a cerut sa explic ce inseamna sinele adevarat. Cum ne dam seama care e acela?

Ei bine, ce faci atunci cand trebuie sa explici asa ceva? Da, dai un search pe Google dar, inainte de asta, te gandesti la experientele tale, la ce ai vrut sa spui atunci cand ai scris „sinele adevarat”. M-am gandit la cunostintele mele din psihologie, la ceea ce mai stiu din religie, la putinele carti de meditatie pe care le-am rasfoit.

Apoi am gasit un articol al lui John Suller (Ph.D, autor al „Psychology of Cyberspace”). Asa ca m-am hotarat sa folosesc unul dintre exercitiile lui. Este un exercitiu usor, care dureaza doar un minut si presupune nitica meditatie.

Te rog acum sa te asezi comfortabil in scaun si sa inchizi ochii. Foloseste orice tehnica vrei ca sa-si golesti mintea putin… Relaxeaza-te si asculta cuvintele mele… Voi spune un cuvant, si, gandindu-te la acel cuvant, lasa orice imagine sau senzatie sa vina in constienta ta… orice imagine sau senzatie…

Cuvantul este SINE. Ce iti vine in minte cand auzi acest cuvant?

Asa cum spune John Suller, sinele este un cuvant care, la fel ca si „energie”, il folosim mereu, ne referim la el, dar nu stim niciodata cu siguranta ce inseamna. Nu stiu ce ti-a venit in minte cand te-ai gandit la acest cuvant dar cu siguranta merita efortul sa-ti iei un timp si sa te gandesti daca te reprezinta in vreun fel gandul acela, imaginea sau senzatia pe care ai trait-o.

Conceptul de sine este ca un ultim test proiectiv. Este o reflectie. Ca atunci cand te uiti in oglinda. Variaza intr-adevar intre indivizi si culturi. E normal sa fie asa.

Revin la lobul frontal

Spuneam ca acesta este casa sinelui adevarat. Gandeste-te la lobul frontal ca la un dirijor in fata unei orchestre imense. Are conexiuni directe cu toate celelalte parti ale creierului si, de aceea, controleaza modul in care restul creierului opereaza. Doar lobul frontal este capabil de tipul de functionare de nivel inalt necesar pentru a performa aceste sarcini de nivel inalt.

Daca va fi sa fim vreodata capabili sa invingem starile noastre mentale (inteleg prin stare mentala raspunsul tau atunci cand te intreb cum te simti si tu imi raspunzi: fericit, exasperat, entuziasmat, stresat, furios) si predispozitia noastra de a simti mai degraba decat de a gandi, vom avea nevoie sa devenim familiari cu lobul frontal si modul in care acesta functioneaza.

Ce inseamna toate astea? Lobul nostru frontal are instrumentele care ne pot face sa ne controlam emotiile, sentimentele, gandurile. Nu spun ca exista o licoare magica ce ne va face sa nu ne mai simtim iubiti, tradati sau gelosi. Nu. Spun ca putem sa ne utilizam circuitele din creier sa analizam daca a fost iubire sau doar serotonina.

Serotonina este un neurotransmitator prezent in variate organe incluzand creierul si care are un rol important in aparitia depresiei si a anxietatii datorita dereglarilor chimice pe care le produce. Daca e un dezechilibru minor, consumati paste, legume, cartofi si cereale, mai mult sau mai putin in functie de nivelul de serotonina pe care il secretati. :)

Bineinteles, ne intoarcem la sinele adevarat. De unde stii in ultima instanta daca a fost iubire sau doar serotonina? Reia exercitiul de la inceput fiind mai sincer cu tine.

Abia atunci cand ne impunem vointa prin utilizarea lobului frontal:

  • Putem dobandi tipul de liniste si control necesare pentru a evada din ciclul raspunsurilor neurologice si chimice care domina si dicteaza cea mai mare parte din personalitatea noastra, alegerile pe care le facem si reactiile pe care le declansam.
  • Daca nu vom face asta, vom fi la mila factorilor din mediul nostru, nevoilor sau reactiilor corpului nostru si amintirilor din trecutul nostru.
  • Daca nu putem gandi mai presus de ceea ce simtim, atunci traim dupa ceea ce mediul dicteaza corpului nostru.
  • In loc sa gandim, sa inovam si sa cream cu adevarat, doar descarcam amintiri in alte zone ale creierului din trecutul nostru genetic sau personal. Instigam aceleasi reactii chimice repetitive care ne-au adus in starea de supravietuire. Pe scurt, suntem la mila efectului in loc sa fim initiatorul cauzei.

Lobul frontal este zona creierului care schimba toate aceste asa-numite „trasaturi umane normale”: a gandi mai mult decat a simti solicita o vointa care e manifesta doar in lobul frontal. Aceasta vointa si abilitatea lobului frontal de a ne ajuta sa ne concentram atentia este ceea ce ne separa primordial de alte specii.

Nota sau pledoarie pentru creier

Nu stiu daca acest articol e o pledoarie pentru a fi mai mult rational si mai putin sentimental. Nu cred asta. Cred in schimb ca viata, destinul, soarta, numiti-o cum vreti, sta in mare masura in mainile noastre.

Din pacate sau din fericire fiecare din noi este predispus genetic la cate ceva: unii iubesc mai mult, unii mananca mai mult iar altii beau fara sa simta ca au baut. Aici cred ca intervine rolul nostru in a ne controla diferite impulsuri. Nu pe toate, nu in totala masura, ci in special pe cele care ne fac sa ne simtim mizerabil, pe cele care stau in calea fericirii din fiecare din noi.

Continuarea? Iubirea, motivatorul number one, intr-un articol urmator!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

8 răspunsuri

  1. Lobul frontal, dupa cum ai spus, are rolul de a ne ajuta sa alegem in mod constient.

    Impulsul este un avant, un imbold, in mare parte cauzat de sistemul nervos.

    Asadar, impulsurile nu se pot controla, doar gandurile constiente.

  2. Bun articol, bune idei.

    Doar o ‘completare’ – ai spus ca noi avem o predispozitie spre a simti decat spre a gandi – si astfel mediul ne influenteaza. E adevarat in masura in care ‘simtirea’ e data de perceptia celulara, cum demonstra biologul Bruce Lipton. ‘A gandi’ presupune aducerea elementul constient, de ‘a nu reactiona imediat’ ci a-ti lua un timp pentru a reflecta inainte de a face ceva (acel ‘Numara pana la 100 inainte de a lua o decizie’ – timp in care iti linistesti emotiile initiale). Iar ‘elementul constient’, Constiinta tine de activarea ‘creierului energetic’ dincolo de mintea rationala…

  3. Ai citit ceva anume legat de „creierul energetic” si mintea rationala? Interesant…
    Merci de completari :)

  4. Sergiu – am ‘studiat’ niste chestii teoretice si practice din ‘programa’ IAC – http://www.iacworld.org/ . Ei vorbesc mult despre astea – dar nu numai ei, intr-o forma sau alta si alte practici energetice au de-a face cu subiectul. ‘Capacitatile paranormale’ tin de activarea acestui ‘creier’.

  5. Am gasit Iulia!: Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.
    Viktor E. Frankl

    Marius, merci pentru informatii. Suna interesant!

  6. Sergiu – exact. Frankl a intuit foarte bine – daca nu-ti iei timp sa percepi acel ‘spatiu’ vei reactiona inconstient ca un robotel. In acel spatiu devii constient si poti alege, poti iesi in afara programarii. Cum am zis mai sus, ‘Numara pana la 100 inainte sa iei decizii’.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!