Acasa » Tabagismul: cum renuntam la fumat (I)

Tabagismul: cum renuntam la fumat (I)

Stiu si cred ca o sa cititi cu greu acest editorial dragi fumatori, insa ma exprim ca un glas salvator al trupului pe care il “detineti” si o sa incerc sa vorbesc la fel ca un fumator care s-a lasat de fumat desi nu am facut niciodata acest lucru.

Insa sunt implinita pentru faptul ca i-am putut determina pe cei din jurul meu sa renunte la acest viciu nociv. O sa va rog sa-mi acordati cateva momente din viata pe care o traiti si sa cititi, sa va ganditi si daca va convingeti sa si puneti planul in aplicare. O sa realizez un plan de terapie (tratament) cognitiv-comportamentala, de renuntare la fumat, in trei pasi.

Va invit impreuna cu mine sa-l exploram si sa-i descoperim beneficiile. Acest tip de terapie reprezinta o componenta esentiala a oricarui program de tratament.

Cum putem scapa de anii chinuitori in trei pasi

Fumatul este o “epidemie” cu care se confrunta lumea moderna si care produce anual mai multe victime decat SIDA, alcoolul, abuzul de droguri, accidentele de circulatie, crimele, tentativele de suicid si incendiile la un loc.

Primul pas spre vindecare: faza de pregatire

Acest pas este cel in care psihoterapeutul isi face simtita prezenta si alaturi de el descoperiti cateva dintre motivele pentru care ar fi bine sa “expulzati” inamicul din viata voastra. In aceasta faza sunt revazute motivele pentru abandonarea fumatului si gradul de dorinta pentru a intrerupe fumatul.

Tabagismul sta la originea unor boli foarte grave, indeosebi cancer, boli cardiovasculare si boli respiratorii cronice. Se apreciaza ca el este cauza a 2 milioane de morti pe an in tarile industrializate, dintre care aproximativ jumatate din decese survin inaintea varstei de 65 de ani. Daca majoritatea fumatorilor cunosc faptul ca tutunul contine nicotina, putini stiu ca, in afara de aceasta, in fumul de tigara se mai afla si alte aproximativ 4.000 de substante chimice, din care peste 300 sunt toxice pentru om si 43 sunt cancerigene.

O sa va prezint in programul nostru de terapie cateva complicatii medicale, considerate motive sigure de renuntare la fumat. Afectiunile legate de tabagism sunt foarte multe, compusii toxici din tutun afectand practic toate organele.

Frecventa imbolnavirilor in randul fumatorilor este, per ansamblu, de 3,5 ori mai ridicata decat in cazul celor care nu fumeaza. Aerosolii din tutun vin in contact direct cu mucoasa cavitatii bucale, a faringelui, laringelui, esofagului si cu mucoasa arborelui pulmonar, substantele toxice din componenta lor depunandu-se la aceste niveluri. Afectiunile cele mai frecvente sunt cele pulmonare, reactiile acute manifestandu-se prin iritatia si inflamatia mucoasei bronsice, responsabila pentru aparitia unei expectoratii excesive, tuse si dezvoltarea edemelor pulmonare.

Reactiile tabagice cronice sunt reprezentate de bronhopneunmopatia obstructiva cronica (manifestata prin bronsita), emfizem pulmonar si fibroza. Afectiunile respiratorii care ating fumatorii sunt reprezentate, in principal, prin bronsita cronica. Aceasta poate evolua spre emfizem si insuficienta respiratorie cronica.

Fumatul poate provoca o serie de cancere: cancerul de plaman, acesta crescand o data cu intensitatea tabagismului; cancerele gurii, de rinofaringe, de laringe si de esofag, insa exista o asociere a tutunului cu alte tipuri de cancer si anume cancerul de col uterin, cancerul vezicii, al faringelui, si pancreasului.

Deasemenea si bolile cronice sunt provocate tot de nicotina si de oxidul de carbon care perturba oxigenarea tesuturilor, antrenand o crestere a riscului bolilor coronariene (angor, infarct miocardic), a aterosclerozei aortei (anevrism) si a arterei membrelor inferioare. Astfel exista un mare risc de a face accident vascular cerebral.

Alte afectiuni legate de consumul de tutun sunt, in principal, ulcerul duodenal, ulcerul gastric, boala lui Crohn, osteoporoza si herniile (legate de tusea fumatorilor). Alte efecte ale fumatului sunt: impotenta pentru barbati si infertilitatea in cazul femeilor, deprimarea sistemului imunitar, cresterea riscului de aparitie a osteoporozei, accentuarea ridurilor faciale, carente de vitamine A, C, si E.

Fumatul altereaza simtul gustativ si olfactiv, iar ulcerele digestive sunt mai dese si mai greu de tratat in cazul fumatorilor. In cazul femeilor insarcinate, poate afecta stabilitatea sanatatii fatului si mai apoi a nou-nascutului care poate suferi mult de pe urma parintilor.

Trebuie evitat si fumatul pasiv

In cazul nefumatorilor care inhaleaza fumul tigarilor efectele sunt asemanatoare cu cele ale fumatorilor.

Chiar daca este mai bine sa nu incepi niciodata sa fumezi, datele epidemiologice arata ca exista avantaje enorme si daca se renunta la fumat. Urmatoarea etapa a fazei de pregatire o presupune stabilirea datei precise pentru intrerupere, realizandu-se un jurnal cu numarul de tigari fumate zilnic si cu motivele pentru care a fost fumata fiecare tigara.

Dar despre urmatorii doi pasi in articolul de maine…

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!