Acasa » Te temi ca vei fi concediat?

Te temi ca vei fi concediat?

In urma cu cateva zile citeam despre un sondaj de opinie realizat in Romania:

  • 28% din romani au o ruda sau un prieten apropiat care si-a pierdut slujba din cauza crizei financiare;
  • 35% din romani se tem ca vor fi concediati;
  • 41% din romani se tem ca partenerul lor de viata va fi concediat;
  • 50% considera ca punctul cel mai grav al crizei nu a fost atins.

(sursa)

Aceasta este starea de spirit a romanilor. Intrebarea care se pune este: Ce poti sa faci?

Inainte de a raspunde, va voi expune conceptia lui Stephen R. Covey, cunoscut mai ales prin intermediu cartii The Seven Habits of Highly Effective People, tradusa la noi sub titlul Eficienta in 7 trepte sau un abecedar al intelepciunii. El spune ca omul poate trece, de-a lungul vietii sale, prin trei stadii:

  • dependenta;
  • independenta;
  • interdependenta.

Desigur, unii vor ramane toata viata in stadiu de dependenta, in timp ce altii vor cunoaste evolutia in sensul indicat de cele trei concepte. Nu voi intra in detalii, cei care au citit cartea le cunosc iar cei care nu au citit-o le vor cunoaste dupa lectura (este o carte pe care v-o recomand din tot sufletul).

Privita prin aceasta prisma, daca esti angajat(a) si te afli printre romanii care se tem ca va fi concediat, ai trei posibilitati:

Continua dependenta

Straduieste-te sa iti consolidezi pozitia in firma pentru a reduce la minim sansele de a fi concediat(a). Nu ma voi lansa in a face recomandari pentru ca nu este domeniul meu de expertiza. Sunt sigur ca vei gasi resurse, in limba engleza dar si in romaneste, pe net, cu articole pe aceasta tema.

Ce iti pot spune este ca daca vei continua sa te cramponezi de slujba ta, indiferent cat de bun(a) esti in domeniul de activitate in care activezi, nu vei putea controla ce se intampla cu firma la care lucrezi. Managementul prost sau pur si simplu situtia tot mai dificila care va apare in cazul adancirii crizei te va „pune pe liber” fara ca sa poti face ceva, deoarece esti dependent(a) in totalitate de acel angajator.

Cauta independenta

a. A doua slujba (independenta partiala). Am abordat acest subiect intr-un alt articol deci nu voi mai reveni asupra lui.

b. Incepe o afacere. Si acest subiect, strict legat de perioada pe care o traim, a fost abordat in alt articol scris de mine.

Continua spre interdependenta

Poti porni spre aceasta tinta, interdependenta, numai dupa ce ai obtinut independenta. Nu poti fi implicat intr-o relatie cu alta persoana (sau afacere), care aduce o plus-valoare in parteneriatul cu tine decat daca la randul tau esti independent si ii poti aduce avantaje partenerului.

Criza actuala este propice pentru a trece de la independenta pe care ai dobandit-o la o noua stare, in care succesul tau va ajuta parteneri sau colaboratori care, la randul lor, te vor ajuta pe tine sa cresti. Aliantele strategice, promovarea reciproca si pornirea de proiecte comune sunt doar trei dintre metodele pe care le vei putea folosi pentru a crea o legatura cu cei care impartasesc aceleasi idealuri ca si tine, pentru dezvoltarea comuna.

E timpul sa lasi la o parte gandirea limitativa, concurentiala. Cauta oameni sau afaceri cu care poti relationa pozitiv, alaturi de care sa cresti ca un egal, pe care sa ii influentezi in bine si care sa te ajute pe tine. Vremurile deosebite cer masuri speciale care sa se ridice la nivelul provocarilor.

Treci de la independenta la interdependenta si vei reusi nu numai sa supravietuiesti crizei, dar vei prospera. In plus, viata ta va fi mai bogata in contacte si oameni pe care stii ca te vei putea baza, la nevoie.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!