Acasa » Tehnici de hipnoza: concepte fundamentale (I)

Tehnici de hipnoza: concepte fundamentale (I)

V-am promis cu ceva timp in urma ca veti avea posibilitatea sa aflati cateva tehnici hipnotice in urmatoarele articole. Am avut placerea sa aflu, la ultima intalnire Empower Connect, ca interesul pentru hipnoza si aplicatiile hipnozei se afla la cote inalte, fapt ce m-a determinat sa scriu ceva mai mult decat ceea ce imi propusesem initial.

Sa incepem cu inceputul, si anume cu definirea si explicarea conceptelor fundamentale (abecedarul hipnozei daca vreti).

Modelul mintii

Pentru a putea sa intelegem cum funtioneaza hipnoza, este necesar sa avem un model al mintii. Acest model ne explica modul in care functioneaza mintea umana in contextul hipnozei.

Voi discuta despre cele 3 aspecte ale mintii: Inconstient, Subconstient si Constient si despre Factorul Critic. Pentru a intelege mai bine modelul mintii trebuie sa tinem cont de faptul ca aceste elemente prezentate sunt considerate ca fiind functii ale mintii si nu parti fizice ale creierului.

Mintea Subconstienta

Mintea Subconstienta este acea parte a mintii care ne defineste intreaga noastra personalitate.

La nastere, Mintea Subconstienta este goala (din aceasta cauza este numita tabula rasa). Din primele momente ale vietii noastre incepe sa adune informatii din experientele pe care le traim si in special trairile emotionale asociate cu lucrurile care se intampla in jurul nostru.

Aceste informatii sunt pastrate in memoria permanenta. Memoria permanenta contine toata informatia pe care am adunat-o de-a lungul vietii noastre si poate fi comparata cu o baza de date a unui calculator. Spre deosebire insa de memoria calculatorului, memoria permanenta este nelimitata atat in cantitatea de informatie pe care poate s-o pastreze cat si ca durata (poate sa pastreze informatia de-a lungul intregii noastre vieti).

O parte din aceasta informatie din Mintea Subconstienta este transformata in obiceiuri. Obiceiurile ne fac sa reactionam automat la intamplari si persoane pe care le intalnim in viata noastra.

Aceasta informatie de asemenea se transforma si in credinte. Credintele sunt acele concepte pe care le consideram valide din punctul nostru de vedere, cu toate ca s-ar putea sa nu avem o dovada foarte clara in acest sens.

Mintea Subconstienta rezista la schimbari, lucru care ne este benefic pentru ca astfel se conserva o mare parte din energia mentala. Ne ajuta sa pastram o personalitate consecventa in timpul vietii dar de asemenea ne poate crea probleme atunci cand dorim sa facem o schimbare in felul in care gandim, simtim sau ne comportam.

Mintea Subconstienta lucreaza intotdeauna pentru a ne protejeza de lucrurile pe care le simtim periculoase sau le intuim a fi periculoase. Emotiile sunt elemente generate de Mintea Subconstienta si rezulta din interactiunea credintelor despre cum “ar trebui” sa fie realitatea cu perceptiile noastre.

Rolul emotiilor este de a ne semnala ca anumite nevoi pe care le avem nu sunt satisfacute si de a ne determina sa actionam pentru a le satisface. De exemplu, atunci cand Mintea Subconstienta percepe ceea ce crede ca ar fi o situatie periculoasa, genereaza teama. Teama ne determina sa actionam pentru a evita pericolul potential. Atunci cand percepe ca ai fost tratat incorect, subconstientul va genera mania. Mania ne determina sa actionam pentru a restabili corectitudinea intr-o anumita situatie.

Puteti afla mai multe despre emotii din cele 2 articole precedente – Limbajul secret al sentimentelorpartea I si partea II.

Mintea Inconstienta

Mintea Inconstienta este constiinta corpului. Aceasta apare inainte de nastere si este programata sa stie cum sa foloseasca toate acele lucruri pentru a mentine organismul in stare de functionare. Stie cum sa respiram, cum sa ne protejam impotriva infectiior etc.

Mintea inconstienta este inteligenta si poate invata. Acest aspect a fost descoperit de dr. Ivan Pavlov. El a demonstrat ca raspunsurile automate ale corpului, cum ar fi salivarea, pot fi modificate cupland acest raspuns automat al salivarii cu alti stimuli, ca de exemplu sunetul unui clopotel.

Uneori Mintea Inconstienta ne va programa sa facem lucruri care nu sunt in interesul nostru, cum ar fi cazul unui copil care invata sa se simta bolnav pentru a evita sa mearga la scoala. Mintea Inconstienta poate atunci sa invete sa genereze simptomele (cum ar fi dureri de cap sau de stomac) pentru a ne proteja de situatiile stresante.

Mintea Inconstienta lucreaza intotdeauna ca sa ne protejeze, nu doar impotriva infectiilor sau a ranilor, ci si impotriva unui pericol iminent prin reflexe de aparare.

In misiunea ei de a ne proteja, ne poate face sa dorim sa folosim substante nesanatoase daca va crede ca acestea ne pot ajuta sa ne relaxam sau sa facem fata unor situatii dificile (stres).

In articolul viitor vom vorbi despre Mintea Constienta si despre Factorul Critic.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!