13

Toleranta

Nu inteleg cum pot unii oameni sa aiba o personalitate atat de bine definita si din aceasta cauza sa respinga tot ceea ce nu este in acord cu ea. Stiu ca acest lucru este bun, ca ii individualizeaza, ca se focalizeaza pe anumite lucruri renuntand la altele, insa stiu ca este si rau pentru ca ii face sa aiba limite.

Religia

Poate ati observat ca atunci cand se scrie un articol, o recenzie, o carte, cand se face un film, cu tenta religioasa, in care cineva si-a exprimat o viziune proprie asupra subiectului, apar nenumarate comentarii si critici, mai multe decat la oricare alte teme. Oamenii, atunci cand este vorba de religie, pentru ca adera la ea inconstient din anumite motive personale si cred in ea cu tarie, tind sa nu accepte nici o alta parere.

Un crestin ortodox nu poate fi de acord cu un confucianist, un hindus nu poate fi de acord cu un protestant si nici un musulman cu un catolic. Inteleg ca au paradigme total diferite ce se exclud una pe alta ca si filosofie, insa oamenii insisi sunt diferiti, avand paradigme de viata diferite, provenind din clase sociale diferite. De ce nu ar putea accepta si religii diferite?

Stilul de viata

Vad in fiecare zi oameni cu un stil farte bine delimitat. Femei care se imbraca doar intr-un anumit fel, care prefera doar anumite locuri, care prefera muntele sau marea. Barbati care, la fel, au acelasi tip de activitati, de discutii, de locuri pe care le frecventeaza, de ziare pe care le citesc. Sunt oameni pe care daca ii cunosti si le pronunti numele, in minte ti se formeaza o imagine clara. Stii de unde si pana unde sunt, ce ii defineste, stii la ce sa te astepti de la ei, cum sa ii abordezi. Stii si ce cadou sa le iei de ziua lor, pentru ca stii cu precizie ce gen de lucruri le plac.

Iar oamenii de felul acesta, bine delimitati, am observat ca nu se inteleg aproape deloc cu cei care au alt stil. Fiecare ii cauta pe cei ca el si traieste in lumea lui, unde regulile sunt aceleasi pentru toti. Inteleg ca si ei au paradigme diferite care se exclud, insa si oricare doi oameni sunt diferiti, au alte temperamente, calitati si defecte diferite. De ce nu ar putea accepta si stiluri diferite?

Toate au o explicatie

Eu intotdeauna am incercat sa imi explic credintele, opiniile sau stilul unui om prin ceea ce este el ca individ si prin prisma vietii pe care a avut-o. Nu pot sa condamn un “fanatic” religios care are idei foarte fixe si incearca sa le transmita si altora, pentru ca sunt de acord cu el ca i s-a intamplat la un moment dat ceva grav in viata, religia ajutandu-l sa treaca peste acea problema si acum in mod evident, crede cu tarie in ea.

Nu pot sa condamn nici un ateu convins ca este ignorant, pentru ca il cred daca imi spune ca singur a trecut prin toate problemele si nu crede ca exista un Dumnezeu care l-ar putea ajuta in vreun fel. Iar diferentele dintre religii le pot accepta, pentru ca le vad ca filosofii diferite de viata. Unii oameni cred in viata de apoi, altii in reincarnare. Unii oameni se imbraca numai cu haine de firma si beau cocteiluri, altii se imbraca cu haine hand-made si beau ceai.

Unii oameni cred ca in viata tot ce e important sunt banii, altii dragostea. Unele femei cred ca toti barbatii sunt nesimtiti, unii barbati cred ca toate femeile la un moment dat te vor insela. Unii oameni sunt mai reci si se deschid mai greu, altii sunt mai calzi si mai prietenosi mai repede. Unele femei nu concep viata fara fustite si pantofi, unii barbati nu concep viata fara bere si fotbal.

Nu vad nimic rau in nici una dintre pozitiile adoptate. Sunt convinsa ca toate au o cauza, data de experientele prin care acei oameni au trecut, si ca altfel nu pot fi, nu pot gandi. Si nu se pot ierarhiza aceste stiluri. Nu se pot ierarhiza nici muzica clasica, jazz-ul, rock-ul, pop-ul si manelele. Sunt la fel de diferite, pentru oameni diferiti, fiecare cu lumea lui si stilul propriu.

Toleranta vine din cunoastere

Daca vom incerca sa le intelegem, le vom accepta. Nu va trebui sa le adoptam, daca nu sunt in acord cu personalitatea noastra, insa puteam sa nu luptam impotriva lor. Pentru ca de fapt asta inseamna democratia.

Optiuni. A treia cultura – nici a ta, nici a mea, ci a noastra cu elemente din fiecare, cele pe care le alegem pentru a ne intelege. Toleranta vine din cunoastere. Iar cunoasterea se poate realiza mult mai bine apoi daca suntem toleranti cu ceilalti si invatam de la ei. De la oricine.

Click Here to Leave a Comment Below 13 comments