Acasa » Training-urile de dezvoltare personala?

Am ales acest titlu pornind de la intrebarea: „La ce ajuta un curs de dezvoltare personala?”. Titlul final e insa altul pentru ca notiunea de curs risca sa ne duca catre o sala de clasa si o lectie formala.

In primul rand, marele avantaj al training-urilor de dezvoltare personala este ca apeleaza la metode de invatare non-formale sau chiar informale care sunt mult mai apropiate de modul natural de invatare al omului. In multe cazuri se apeleaza chiar si la invatarea experientiala. In al doilea rand, relatia care se stabileste intre participanti este una de colaborare, si nu una de competitie asa cum este in scoala.

Acum, ca am lamurit partea cu training-ul, sa ne uitam si la dimensiunea importanta de fapt si de drept: „dezvoltarea personala”. Din punctul meu de vedere aici se incadreaza orice training sau sesiune care urmareste dezvoltarea unei abilitati sau aptitudini, sau constientizarea unor valori personale.

In Romania, aceste experiente sunt cu atat mai importante, cu cat ele lipsesc in marea majoritate a cazurilor si din educatia data de parinti si de cea facilitata de scoala.

Experientele de dezvoltare personala ne ajuta de fapt:

In a dobandi noi deprinderi. Avantajul acestor experiente este ca ele ne ajuta sa constientizam, acceptam si experimentam noi abilitati, aptitudini si valori. Pe acestea le putem integra ulterior in comportamentul de zi cu zi din orice dimensiune a vietii noastre: atat personal cat si profesional.

In a constientiza directiile potrivite de dezvoltare personala. Un training tine de regula de la cateva ore, la cateva zile. Este aproape imposibil sa spunem ca plecam de la un training cu un comportament nou deja asumat. De aceea, munca adevarata vine dupa training. Acesta este unul dintre motivele pentru care trainerul ne ajuta sa ne dezvoltam si propriile mecanisme de a constientiza nevoile de dezvoltare personala.

In a identifica nevoia de invatare continua. Noi, ca indivizi, suntem intr-un continuu proces de schimbare. Intr-o lume in care tehnologia se schimba de la o zi la alta si unde avem acces la aproape orice informatie si tara din lume, suntem obligati sa ne adaptam cu rapididate la orice schimbare.

Pentru a face asta, un training de dezvoltare personala, pe langa tema abordata, ne insufla si aceast obicei de a invata continuu si din orice.

Un training de dezvoltare personala ne poate ajuta din multe puncte de vedere. Pe langa training-ul efectiv, insa, un rol foarte important il jucam si noi. Si acest rol este important in trei momente: inainte, in timpul si dupa training. In fiecare dintre aceste etape noi trebuie sa fim atenti la noi insine. Trebuie sa constientizam propriile nevoi si sa ne mobilizam intreaga atentie si energie catre a invata ceva si a deveni mai buni.

Astfel, experienta de training de dezvoltare personala ne poate oferi lucrurile de mai sus, si multe altele. Depinde de fiecare dintre noi.

Tu ce alegi?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

5 răspunsuri

  1. as avea o intrebare:

    majoritatea argumentelor (constientizarea directiilor, identificarea nevoilor etc) de mai sus sunt perfect valabile si pentru a citi carti (si a studia alte materiale) de dezvoltare personala, nu neaparat pentru a participa la trainguri

    dincolo de partea de networking, DE CE este totusi bine si important sa participam SI la sesiuni de traininguri de dezv personala, pe langa cartile pe care probabil oricum le citim?

    multumesc :)

  2. Stefan, eu cred ca marele avantaj este chiar networking-ul, pentru ca ai ocazia fizica sa simti emotia autentica a interactiunii cu ceilalti oameni in timp ce sorbi informatia. La urma urmei, scopul suprem al dezvoltarii personale este de a te face mai bun pentru ceilalti, pentru lume, pentru interactiune, comuniune si contributie.

  3. Pentru unii oameni exista nevoia de networking, pentru altii nu. Pentru unii oameni exista si carti si training-uri, pentru altii doar una sau alta, sau nici una.

    Am expus o parte din beneficiile unui training si cred ca mai exista multe altele. Deasemenea, si pentru carti (nu doar de dezvoltare personala) exista multe alte beneficii.

    Oricine este binevenit sa completeze aceste randuri cu propriile concluzii din experienta personala :)

  4. Este foarte adevărat că beneficiile oferite de un training le putem extrage și din cărți, materiale, articole și site-uri de dezvoltare personală.
    Dincolo de beneficiul Networking-ului, care pentru unii poate reprezenta chiar și un dezavantaj, consider ca un avantaj al participării la training-uri este cel al primirii un feedback. Un trainer bun oferă și un feedback după fiecare activitate practică, în plus ne putem decoperi mai bine – prin intermediul activităților de grup putem să descoperim calități, să analizăm cum ne raportăm noi la ceilalți sau cum se raportează ceilalți la noi.
    În concluzie, la training poți afla informații care se regăsesc și în cărți/reviste/site-uri, însă avantajul nu constă în acumularea de informații ci în aplicarea acestora!
    În plus, marele avantaj al participării la un training este cel de entuziasma, de a inspira, de a interacționa cu persoane care împart aceleași viziuni, temeri și speranțe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!