Acasa » Trei intelegeri

Trei intelegeri

Dupa atatia ani de cautari am inteles, in mod practic, un lucru.

Noi complicam lucrurile foarte mult. Mintea le complica, incercand sa gaseasca si sa aplice tot felul de strategii, tehnici, tipare etc – crezand ca astfel duce situatiile la rezolvare si problemele la bun sfarsit. Si le duce, sigur, dar pe drumul cel mai lung. :)

Esenta

Am creat in Occident un adevarat cult pentru problemele si rezolvarile ce tin de minte. Daca am invata sa simtim simplitatea vietii o intreaga industrie de dezvoltare personala (cu multiple ramuri) ar intra in faliment. :) Iar noi nu putem permite asta intrucat sunt ele parti din identitatea noastra asumata pentru aceasta viata – asa ca amplificam haosul problemelor si inventam tehnici noi de rezolvare.

Eficiente, fara indoiala, si valabile la nivelul mintii. Bune pentru Eu-l nostru temporar, de care avem nevoie totusi pana in momentul mortii.

Dar dincolo de personalitate, esenta noastra, necunoscuta sau uitata de cele mai multe ori, ne asteapta sa o exprimam. Esenta este mintea noua – forta universala, energia, spiritul – conexiunea cu ele, de care am mentionat data trecuta. Simtirea, trairea ei cat mai mult este cea care „atrage” si creaza viitorul – nu tehnicile sau strategiile de viata.

Simtirea

Am mai inteles ca nu exista lucruri noi… nimeni nu reinventeaza roata… sunt aceleasi concepte de mii de ani, exprimate in alt mod. Fiecare merge acolo unde ceva din aceste moduri de exprimare ii trezeste o „reamintire” a ceea ce are in el. Calea cea mai scurta pe care poate inainta. De aceea, orice discutie in contradictoriu referitoare la o anumita cale, doctrina, filozofie sau practica este absolut inutila.

Iar reamintirea a ceea ce avem in noi nu este exprimata prin cuvinte sau ganduri. Acesta este nivelul cel mai scazut, acolo unde intotdeauna vor exista contradictii. La acest nivel, pentru orice argument pro, cu usurinta se poate gasi unul contra. Aici este haosul lumii in care existam – nu un iad ci o provocare de a nu judeca si a trece cu intelegerea dincolo de aparente…

Putem urca mai sus, la starile exprimate prin „limbajul corporal”. Este un nivel mai avansat pe drumul cunoasterii de sine – corpul exprima intotdeauna starea in care se gaseste sufletul. A fi constient de ceea ce simti, clipa de clipa, e o provocare imensa. Practic, acesta e singurul domeniu in care chiar ai nevoie sa inveti „tehnici” de a ramane in prezent conectat la simtire, pana cand „simtirea clipa de clipa” se produce automat. Si nu e facil sa scapi de inconstienta… ai nevoie poate de o viata intreaga… dar despre astfel de tehnici – data viitoare.

Cand constienta clipa de clipa s-a instalat nu mai e nimic de spus. Amintiti-va acum binecuvantarea momentelor petrecute in afara mintii, in meditatie, si incercati sa va imaginati (simtind!) cum ar fi sa traiesti astfel absolut tot timpul. Fara ego, doar simtind clipa… Nu cred ca sunt multi maestri la acest nivel… cel putin, nu in societate… undeva pe un varf de munte, lucrand in constiinta pentru noi toti, probabil…

Sinele autentic

Si am mai inteles, practic, ceva, poate cel mai important. Situatiile exterioare nu conteaza – doar starea ta interioara in acel moment are importanta. Orice s-ar intampla in viata ta sau in jurul tau, acestea nu au de-a face cu cine esti tu cu adevarat, ci cu cine crede mintea ta ca esti.

De aceea, intr-un fel, nimic din ceea ce inveti nu ii este de folos sinelui autentic. Ce ar putea fi de folos este cum sa iti golesti mintea (si memoria corporala) de tot ceea ce ai invatat si sa lasi sa iasa din interior exact ce ai nevoie.

Meditatia reveleaza acest sine – care, paradoxal, nu poate fi „definit”. Poti spune ca e „liniste profunda si plina de vitalitate, clipa de clipa” insa cuvintele nu exprima esenta trairii. Daca poti fi linistit in mijlocul haosului vietii, ti-ai atins scopul interor al existentei… cel exterior de „devenire” si „evolutie” ramane in plan secundar.

Acum, bineinteles, nimic din ce am spus nu este nou. :) Exista nenumarate intelegeri majore asupra existentei… importanta e trairea si impartasirea lor. :)

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

4 răspunsuri

  1. Ai dreptate cu ascultarea sinelui. De obicei in meditatie iti vin mesaje din partea lui, sau prin rugaciune ii poti transmite ceva. Dar rugaciunea adevarata este lipsita de dorintele egoului.

  2. De cand am inceput sa citesc carti de dezvoltare personala pot spune ca viata mi s-a schimbat in foarte mult bine, dar ceea ce vreau sa punctez este faptul ca am inceput sa fiu mult mai prezent si constient in fiecare circumstanta in care ma aflu. Practic am inceput sa traiesc viata cu o intensitate mult mai mare.

    Am inceput sa ma detasez de fiecare situatie si sa o privesc din exterior pentru a o analiza ca o terta persoana.

    „Change is inevitable, but personal growth is a choice.” – Bob Proctor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!