Acasa » Tri-unghi de… privire

Tri-unghi de… privire

Un joc folosit destul de mult in training presupune grupuri de cate trei, in care se discuta ceva sau se spune o poveste. Dintre cei trei, cineva povesteste, altcineva asculta si cel de-al treilea ii observa pe primii doi. Se schimba apoi rolurile pana cand fiecare a trecut prin cele trei pozitii. Pasul urmator este discutia despre acest joc si cum s-a simtit fiecare, ce a vazut, ce a observat. Sa mai precizez ca discutiile sunt foarte animate si trebuie oprite mai mult de nevoie decat de voie?

Cand fragmentam informatia in parti separate o intelegem mai usor si mai clar.

Povestitorul, ascultatorul si observatorul

Cand tu spui povestea esti povestitorul: pozitia ta, in care spui lucrurile asa cum le vezi, cum le percepi, cum le simti. Ca si cand ai exista doar tu, vorbesti numai despre tine, despre ceea ce cunosti mai bine caci nu e nevoie decat sa te uiti inauntrul tau. In NLP, din care este inspirat acest joc, se numeste pozitia perceptuala unu.

Cand asculti treci in a doua pozitie perceptuala. Il observi pe celalalt, il asculti si iti imaginezi cum se simte, poate si empatizezi cu el. Aceasta pozitie, desi se refera la altcineva, nu este una a judecatii ci a descifrarii, a intelegerii celuilalt. Ca doar de-aia se cheama pozitie perceptuala…

Cea de-a treia pozitie, a observatorului, este pozitia perceptiei neutre. Cand esti observator ai o privire neutra: constati ce se intampla si evaluezi faptele. Avantajul tau este desprinderea de actiunea propriu-zisa, care iti ofera o privire de ansamblu.

Moneda cu trei fete: cum aplici

Acest triunghi folosit in training este o grozava metoda de analiza a situatiilor cu care ne confruntam. Ai mai auzit probabil persoane spunand ca orice moneda (a se citi orice intamplare, orice situatie) are doua fete.

Ei bine, de acum are trei: avantaje, dezavantaje si ansamblul logic si rational al situatiei. Probabil ca este o metoda de analiza pe care o foloseai deja, empiric, in luarea deciziilor bune-bune.

Empatie si relatii mai frumoase. Cand exersezi aceasta metoda in gestionarea relatiilor cu ceilalti si te plasezi in pozitia perceptuala doi, a “celuilalt”, intr-o maniera sincera si autentica, fara a judeca, iti dezvolti o importanta abilitate de inteligenta emotionala, empatia.

Cautand sa intelegi sentimentele, motivatia si comportamentele celuilalt elimini o necunoscuta din ecuatie. Asa cum si tie iti place sa fii bine inteles fara garnitura de judecata, si lor le place. Ca tot vorbeam de garnitura, tocmai am enuntat un ingredient de baza al relatiilor interumane frumoase.

Creativitate, introspectie, analiza, flexibilitate. Daca iti imaginezi acest triunghi desenat cu creta pe o podea si pe tine topaind din pozitie in pozitie, crezi ca toata aceasta agitatie se intampla degeaba? Raspunsul este ca nu.

Avantajul pe termen lung este imbunatatirea gandirii. Devii mai creativ cand incerci sa te pui in papucii celuilalt si sa intelegi ceva exterior tie.

Prin exercitiul introspectiv pe care il faci in pozitia unu iti afli motivatiile, tiparele, fricile si mai ales calitatile si reactiile. Din pozitia observatorului esti analitic si centrat pe fapte, abiltati de care ai nevoie de fiecare data cand ai de luat decizii… adica zilnic de cateva ori. Tot mutandu-te mental dintr-o pozitie in alta devii mai flexibil per ansamblu, te adaptezi mai usor la modificarile de input. Si se pare ca traim vremuri schimbatoare…

Saptamana viitoare povestim despre un alt triunghi: Triunghiul Dramatic.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

13 răspunsuri

  1. Multumesc pentru template-ul de felicitari :P Ar fi dragut sa-mi spui si de ce ma feliciti, Ovidiu, sau ce anume ti-a placut tie :)

  2. Ovidiu,zic si eu ca tine.Era pe vremuri in almanahul”Cinema ”un comentariu la un film de-al lui Sergiu Nicolaescu .Suna asa; ”un film de-al lui Sergiu Nicolaescu,si cu asta am spus totul”. Un articol de-al Danielei David si cu asta am spus totul!!! Felicitari celor care au gasit-o si au chemat-o la Empower ca sa ne faca zilele minunate. Multumim,Daniela esti o minune de om!!!

  3. Stimata colega, Daniela :P .

    Pozitia perceptiei neutre poate duce si la inactivitate si rautate :) . Probabil ca asa fac aruncatorii de pietre de pe net si din viata in general. Se afla intr-o eterna pozitie neutra.

    Si apoi vin cu pretentii de experti si de practicieni :) .

  4. Elena, doar doua diferente intre mine si Sergiu Nicolaescu, in rest cam semanam, adevarul e ca si mie mi se parea… Prima ar fi ca, desi fac scenografia, regia, sunetul si ce-o mai fi pentru articolele mele, niciodata nu sunt si calul :) Iar a doua ca eu inca ma tin bine :)

    Multumesc mult-mult pentru vorbele tale frumoase, pe una dintre ele o sa mi-o scriu pe un post-it ca sa o citesc in zilele cu innecat de corabii…

    Ovidiu, nu poate duce pentru ca ne asezam in aceste pozitii pe rand, pe masura ce analizam o problema si incercam sa luam o hotarare. Si intotdeauna e nevoie de rationalitate pentru asa ceva. Or pozitia perceptiei neutre tocmai asta ofera: distantare si rationalizare.

    Cat despre aruncatorii de pietre, apar cam des cand nu avem capacitatea de a accepta tot ce inseamna alteritate. Adica, exista opinii si gusturi diferite punct. Tind sa cred ca sunt mult mai putine cazuri de dezechilibru psihic agresiv decat de sensibilitati exagerate. :)

    Multumesc pentru comentarii, imi plac mai mult decat template-urile :P

  5. Felicitari pentru articol (sa nu ocolim template-urile, mai ales daca sunt Ok,) Conceptul suna extraordinar de bine si la propriu si la figurat (povestitor, ascultator, observator, sau moneda cu 3 fete) si rezultatele pe termen lung cred ca sunt foarte mari, cum realizezi insa acest lucru practic? Si nu ma refer la training. Crezi ca e posibil intr-o situatie (discutie) sa poti sa te pui in timp real in cele 3 pozitii/posturi? Noi barbatii cel putin suntem „limitati” sa ne gandim la un singur lucru odata; Crezi ca prin antrenament e posibil sa reusim? Sau cele 3 pozitii se refera la o situatie virtuala sau pe care o analizezi inainte sau dupa ce s-a intamplat?

  6. Mihai, se poate. Pe rand, exact asa cum e si jocul din training. Pentru ca asa ne sunt lucrurile mai clare. :) Imi iau putin timp si imi dau seama cum ma simt eu cu ce mi se spune, apoi ma gandesc la celalalt si ce il determina pe el sa imi spuna respectivele lucruri, cum se simte… Pozitia trei, cea rationala, presupune sa facem, in plan mental, un pas inapoi sa vedem „the big picture”.

    Cred ca prin antrenament ne e din ce in ce mai usor. De fapt, noi ne jucam deja cu acest fel de triunghi dar nu il constientizam ca atare, ca schimbari de pozitionare. Si asta e grozav, toate lucrurile bune sunt naturale, vin din instinct.

    Atunci cand ne folosim si de avantajele constientizarii putem sa fim siguri ca ne va iesi de fiecare data, eventual putem sa ne construim o strategie folosind aceste jocuri daca stim ca una dintre pozitii ne pune probleme in mod special.

    De ce spui tu , Mihai, ca barbatii ar avea probleme cu ganditul la mai mult de un singur lucru?

  7. Multumesc mult pentru lamuriri. Ai dreptate. Trebuie sa exersam deliberat „pozitiile” respective. Excelenta idee.
    Referitor la barbati am citit undeva, nu stiu daca e demonstrat stiintific, dar se pare ca barbatii se pot concetra la o singura problema odata; adica nu pot avea doua ganduri simultan, spre deosebire de femei care se pot gandi simultan la mai multe lucruri. De aici si greutatea de a te pune intr-o alta pozitie „in mind” si sa sustii si pozitia „fizica”. Dar cu siguranta ai dreptate, totul se rezolva prin exercitiu. Si daca nu putem „gandi” in acelasi timp o putem face alternativ :)

  8. Daniela cred ca orice om este zilnic povestitor ascultator si observator.Dar partea cea mai interesanta este cand constientizezi asta.E super amuzant sa reusesti sa -l intelegi pe cel de langa tine,sa stii sa ”citesti printre randuri”.Dar si mai placut e sa faci asta cu tine insuti,sa te controlezi si sa faci cu totul altfel decat ai fost tentat sa faci la primul impuls.Atunci incepe cu adevarat lucrul cu prejudecatile si falsele conceptii cu care ai fost ”hranit”ani la rand..Avem mare nevoie de reprogramarea ”soft-ului”.

  9. Mihai, :) amuzanta perspectiva despre inabilitatile barbatilor… Eu aleg sa nu o cred. E adevarat ca la femei corpum callosum, partea aceea care uneste cele doua emisfere e ceva mai mare deci femeile pot imbina mai bine cele doua tipuri de gandire.

    Cred ca toti putem sa ne gandim la prea multe lucruri in acelasi timp si tocmai de-aia ne tot invata expertii sa le separam, ca sa si obtinem rezultate, ceva mai mult decat efervescenta uneori fara rezultate a ganditului si-atat… :D

    Elena, si eu ma gandesc exact la acelasi lucru: ca avem nevoie de multe reprogramari ca sa trecem peste cateva dintre lucrurile invatate. Cei care ne-au invatat au facut tot ce au putut ei mai bine dar, surpriza! acum exista un bine si mai bun si noi vrem mereu un bine si mai bun :P

  10. Felicitari! Super articolul!!!

    … „functioneaza” foarte bine!!!
    La multe constientizari…pentru fiecare dintre noi…

    la mai multe alte articole faine!!!;)

    PS „…Important nu este ce se modifica in interiorul tau,
    ci ceea ce se modifica in ceilalti prin faptul ca ceva s-a modificat in interiorul tau!”:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!