Acasa » Tu cu cine dormi noaptea? (I)

Tu cu cine dormi noaptea? (I)

Am auzit in ultima vreme atatea lucruri legate de etica, principii si altele de genul asta incat nu puteam sa nu scriu la un moment dat pe tema asta. Fiecare din noi se crede mai etic si mai principial decat celalalt. Ne judecam unii pe altii dupa te miri ce reguli de viata ne-am facut. Mi se pare ciudat tocmai faptul ca aproape niciodata doua persoane nu inteleg acelasi lucru cand spun principii, valori sau etica. Le interpretam, le filtram, asa cum facem cu religia sau cu politica.

Fara indoiala, fiecare dintre noi ne ghidam dupa niste valori sau principii in viata. Imi place totusi sa cred ca suntem suficient de intelepti incat sa nu luam lucrurile mot-a-mot. Nimic nu e alb sau negru. La partea asta ma astept sa am destul de multi oponenti…

Dostoievski spunea ca “daca Dumnezeu nu ar exista, totul ar fi permis”. Gandeste-te pentru un moment ce ai face tu daca ti-ar fi permis sa faci totul. Orice. Sigur, te vei intreba cine sau ce iti poate permite totul. Despre asta e vorba pana la urma: cine sau ce iti dicteaza valorile, principiile, viata.

Dar cum stii care sunt valorile tale, principiile care iti dicteaza viata?

Care sunt acele lucruri care te fac sa dormi bine sau nu noaptea (in functie de cat de mult le-ai respectat intr-o zi, o luna, o viata)? Esti singura/singurul care poate sti care sunt valorile tale.

Gandeste-te la acele lucruri care iti ghideaza actiunile in viata personala, la munca si in interactiunile pe care le ai. Le folosesti pentru a lua decizii in legatura cu prioritatile din viata ta. Obiectivele pe care ti le-ai impus sunt inradacinate in valorile tale. In niciun caz nu e vorba de ceea ce declari. Nu – cu totii am auzit declaratii frumoase despre valori personale care nu se regasesc mai niciodata in actiune, in comportamente, in decizii.

Constiinta noastra

In fine, cine sunt eu sa judec asta? Pana la urma fiecare din noi dormim cu constiinta noastra – poate cea mai in masura sa ne lase sau nu sa dormim.

Valori, valori, valori

Daca am fi trait acum 120 de ani nu am fi auzit substantivul plural “valori” semnificand credintele si atitudinile morale ale unei societati. Aceasta acceptiune a fost utilizata pentru prima data de catre Nietzsche.

Peste ani conceptul de valori a fost absorbit inconstient si fara rezistenta in ethosul societatii moderne in aceeasi masura in care cuvantul valori a fost absorbit in vocabular. Valorile au devenit treptat orice alege un individ, grup sau societate, cu orice motiv. Vechile virtuti (dreptate, frumos, adevar) au fost de-moralizate si personalizate pentru a deveni valori.

Valorile, asa cum le stim noi, pot fi preferinte sau principii care reprezinta polii opusi ai spectrului moral. Valorile care sunt preferinte, ca orice preferinte, fie ca sunt pentru ceai sau cafea, pentru par scurt sau pentru par lung, sunt alegeri personale care sunt subiective si se pot schimba oricand. Pe de alta parte, valorile care sunt principii, cum ar fi onestitatea si compasiunea, sunt consecvente, universale, transculturale si obiective.

Cea mai mare diferenta intre cele doua tipuri de valori este ca valorile care sunt preferinte sunt ceva ce vrei sa ai, in acelasi fel in care cineva poate avea un skateboard sau un sac de marmura, in timp ce valorile care sunt principii sunt ceea ce esti (onest, bun, responsabil).

In articolul viitor vom vedea si cateva aspecte practice despre valori si credinte.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

11 răspunsuri

  1. Foarte bun.

    Deci tot mai bine e sa dormi cu constiinta ta (impacata, bineinteles) hihi Nu stiu cum se face insa ca din pacate multi dorm bine si cu ea neimpacata…

  2. uneori prea incarcata constiinta,,greu de adormit atunci,,,,,alteori o lasam in living si dormim singuri,,,,,o zi deosebita tuturor

  3. Absolut totul este relativ, inclusiv actiunile de care vb mai sus, sau valorile pe care incerci sa le „explici” insa nu reusesti sa le cuantifici.
    A cuantifica inseamna ca incerci sa asignezi o unitate de masura si o valoare/marime fenomenului masurat, ceea ce este simplu sa o faci daca folosesti 100 de miliarde de neuroni si cateva zeci de trilioane de sinapse.
    Insa daca extrapolezi la 7 miliarde de oameni, ajungi sa intelegi ca totul este relativ, nu doar spatiul si timpul … „nu-i frumos ce e frumos, e frumos ce-mi place mie” !

    Singura valoare eterna care ramane invariabil neschimbata este infinitul. Timpul, spatiul si gravitatia sunt percepute ca efecte, adica in principiu ele nu exista in mod direct, sunt un efect al dinamicii universului, al expansiunii „infinitului”.

    E greu de inteles, e greu de crezut, e greu de inchipuit ca ceva de care ne „impiedicam” in fiecare zi, de timpul dintre dimineata si seara, de greutate picioarelor noastre, de spatiul dintre doua buze … NU EXISTA. Da, este o iluzie , dar e frumosa :)

    „Ce-a fost de spus, am spus
    Iar de n-am spus, voi spune
    Ce-o fi, voi spune maine,
    Iar ce n-o fi, nespus ramane.”
    (Emilian Robert Vicol – Un adevar sublim)

    HOUGH!

  4. Sublim… Daca e sa aleg intre aritmetica si sa ma ‘impiedic’ in fiecare zi, aleg partea a doua. Multumesc pentru versuri …sublim

  5. @Sergiu , apai chiar de vrem sau nu, intoteauna ne alegm cu partea a 2-a. Exista insa si exceptii: visele. Locul unde din cand in cand, materia cenusie (putera gandului) pare ca invinge legile universului: gravitatia … zburam impreuna cu Frank Sinatra http://srt.bz/5nj Fly Me To The Moon !

  6. frumos!!!…..intrebare: ce faci (cum faci ) cand peste noapte , descoperi ca toate sau aproape toate principiile tale de o viata sunt GRESITE!!!!?…descoperi asta la 38 de ani…de la unul , de la altul, de la multi,maestri spirituali sau persoane obisnuite…onest??….doar fata de tine insuti mai fato, unde ti-a fost mintea atata timp?….sincer?…daca adevarul raneste, doare, nu il spune!!!…responsabila?….hei traieste-ti clipa, e tot ce ai!!!!….profunda??..socializarea superficiala e „fun”!!! nu ai stiut?…:)…doar experienta mea de viata…as pune semnul egalitatii intre principii si preferinte si as lasa energia creatoare din mine sa lucreze libera de orice conditionare…multumesc!!! .semnat:o ex miss seriozitate si principialitate!!

  7. daca ai fi in intuneric cu „viitorul” tau, cum l’ai alege, dupa ce criterii : Miros, forme sau voce ?

    in functie de raspuns o sa stii daca dragostea este mai mult decat „chimie” ;)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!