Acasa » Un alt fel de… eleganta

Un alt fel de… eleganta

Dictionarul defineste eleganta ca fiind legata de croiala hainelor, de bunul gust si o a treia explicatie vine sa completeze sensul cu ideea de gratie, distinctie in maniere, bune maniere. Ce legatura au manierele cu eleganta? Bunele maniere dau eleganta sufletului. V-ati gandit ca si sufletul are eleganta? Poate nu e dantela, mastase sau borangic insa cred cu tarie ca are o curgere asemanatoare.

In zilele astea suntem mai mereu pe fuga, alergam, ne alergam unul pe altul… si in toata alergatura asta poate am uitat usor intredeschisa usa, si, tiptil-tiptil s-au evaporat o parte din maniere, bunele maniere.

Am observat o deschidere mare pentru dezvoltarea personala astfel ca avem solutii, planuri de bataie. Ne luam antrenor personal pentru sport, apelam la coachi, analisti economici sau poate chiar designeri si nutritionisti. Si e bine sa fie asa, insa din cand in cand ar fi bine sa aruncam o privire si peste cateva idei de maniere. Sa ne deschidem asadar si in fata bunelor maniere, sa le facem loc sa iasa la suprafata pentru ca ele sunt in noi, au uitat doar traseul spre actiune.

M-ar incanta sa vad interes pentru asa ceva si nu, nu sunt reguli sau obligatii, ci doar niste unelte care dau noblete sufletului. As vrea sa vad ca ne bucuram ca suntem impreuna, noi toti oamenii, fara invidii, lupte, incrancenari si orgolii.

Mi-e dor de complicitatea bunicilor care isi exersau manierele din priviri cateodata. Aveau complicitatea aceea, a lor, erau multumiti ca sunt domni, domni prin gesturi, atitudine si caracter si nu prin grosimea portofelului sau a contului din banca. Desigur, au si ele rostul lor, dar nu asta inseamna bune maniere.

Cateva exemple banale care nu costa bani insa fac toti banii

Un „Multumesc!” din suflet poate descreti frunti si lumina ochi. Nu trebuie sa ai sange albastru ca sa-ti pregatesti un mic dejun incatator, invaluit de muzica lui Bach sau Beethoven sau cine vrei tu. Un servetel ce acompaniaza tacamurile nu necesita foarte multi bani.

Buna dimineata! Da, un „Buna dimineata!” spus cu zambetul pe buze nu goleste portofelul insa aduce altele in schimb, fiindca un zambet nu e construit sa fie singur.

Punctualitatea. Imi place mult punctualitatea. Nu-mi place sa astept si nu-mi place sa intarzii, cred ca nici voua. Desi e arhicunoscuta, punctualitatea e o sabie cu doua taisuri. Mai exact se spune ca nu e politicos sa intarzii si am fost de acord cu asta mai devreme – primul tais al sabiei. Un al doilea e acela cand ajungi prea devreme si-i rapesti celuilalt din timpul destinat pentru altceva/altcineva. Ar fi potrivit sa glisam usor intre cele doua taisuri si sa avansam pe treptele manierelor.

Acestea au fost doar niste exemple banale care pot da acea eleganta sufletului. Bunele maniere au nenumarate delicii care asteapta sa fie sterse de praf si asezate in vitrina sufletului. Sa le scoatem la suprafata, zic!

Test: Cat de manierat esti?

Exista un mic test pe care-l poti face in initimitatea casei tale si care-ti spune cat de manierat esti. E foarte simplu, trebuie doar sa te privesti. Se spune ca adevaratele maniere sunt cele pe care le ai atunci cand esti singur, cand nu te urmareste nimeni cu privirea, atunci cand nu trebuie sa impresionezi pe nimeni. Incearca si vei vedea daca ai sau nu de imbunatatit.

Candva, „un cineva”, Joseph Joubert, spunea ca „politetea este floarea umanitatii”. Asadar ramane sa alegem ce fel de petala asortam costumului elegant al sufletului.

Alegerea ne apartine!

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

2 răspunsuri

  1. Complectarea acestui articol ar fi STIMA DE SINE si RECUNOSTINTA, care automat declanseaza manifestarea naturala a stimei pentru ceilati si pentru tot ceea ce exista, cat si zambetul, voia buna si acel imi pasa de mine dar si de tine, oferindu-mi mie dar si tie tot ceea ce este mai bun si minunat prin gand, cuvant, atitudine si fapta.Iar ca final de articol as scrie cam asa: Fie ca tu cititorule sa ai parte de o zi minunata, plina de bucurii si realizari, exact asa precum chiar tu iti doresti.
    cu drag….
    Multumesc Anca pentru articol. Ai perfecta dreptate. Si sufletul e bine sa ni-l imbracam cu cele mai minunate haine, nu doar trupul fizic.

  2. Eleganta sufletului!…. ce ideal, in vremea noastra, si totusi se cauta, si stiti de ce, parerea mea, un motiv ar fi ca unii se simt tristi pentru ca nu sunt impliniti, chiar de au bani multi, iar ceva acolo in carapacea de otel trezeste picul de constiinta incipienta la acestia, iar pentru altii, grijile si lipsa banilor, ori imposibilitatea de indeplinire a visurilor (statut modest!) face ca sa acceada pe calea dezvoltarii personale, a inobilarii sufletului. Insa pot afirma cu certitudine ca cine nu are putinul necesar ca sa poata sparge carcasa de metal….fa fi greu sa-si descopere/redescopere eleganta sufletului!
    Dar insasi judecata aceasta nu face parte din eleganta spirituala, nu credeti?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!