Acasa » Viata la tara: ciclurile vietii

Viata la tara: ciclurile vietii

Un taran se ruga la Dumnezeu in fiecare toamna ca sa ii dea recolta bogata. Se ruga cu o ardoare mare ca Dumnezeu sa ii dea o recolta la fel de frumoasa ca a vecinilor sai. Intr-o seara pe cand taranul se ruga foarte tare, Dumnezeu i-a dat un semn. „Ioane!”, l-a strigat Dumnezeu pe taran. “Cum sa-ti dau o recolta, cand tu nu ai plantat nicio samanta in primavara?!”

Ciclurile de activitati

In natura, ciclurile de activitati sunt foarte simple si vechi, de cand lumea: iarna te decizi ce vrei sa cultivi pe terenul tau, primavara pui in pamant semintele pentru plantele pe care te-ai decis sa le cultivi, vara le ingrijesti, toamna le culegi si pregatesti terenul pentru primavara. Si incepe un nou ciclu.

Acum, cand citesti acest articol, este timpul sa te pregatesti pentru recolta din anul acesta si imediat sa le cultivi.
Care sunt roadele/rezultatele pe care vrei sa le culegi la toamna?

Daca stii unde vrei sa ajungi, vei gasi si un mod de a ajunge acolo

Vremea recoltei seseste oricum, indiferent ca esti pregatit sau nu. Lucrurile sunt simple la tara! Stii ce ai de facut si cand trebuie sa il faci. Ciclurile vietii sunt simple: o faza de crestere, expansiune (primavara, vara) si o faza de contractie, retragere (toamna, iarna). Nimic nu este static, totul este in miscare.

Te invit sa te gandesti la viata ta. In ce faza esti acum? Uita-te la diferitele arii ale vietii tale. Ce este in expansiune si ce se contracta?

Daca esti intr-o faza de expansiune, atunci profita de energia aceasta si provoaca-ti limitele. Daca esti intr-o faza de retragere, profita de linistea si pacea din tine si ia-ti o pauza pentru reflectie. Viata este un sir constant de cicluri: expansiune, contactie, expansiune, contractie… Fiind constienti de faza in care ne aflam, putem alege “sa mergem cu valul si nu impotriva valului”.

Intr-o faza de contractie, s-ar putea sa fii interesat sa te dezvolti, sa citesti cat mai mult, sa mergi la scoala, sa iti dezvolti competentele, sa petreci mai mult timp alaturi de cei dragi. Intr-o etapa de expansiune, s-ar putea sa fii interesat sa cunosti oameni noi, sa faci proiecte ambitioase, sa iti asumi noi responsabilitati. Si este important sa simti ca le faci la momentul potrivit.

Ai timp pentru toate

La tara s-a nascut credinta si este un citat frumos despre timpul pentru fiecare lucru in Biblie.

Toate isi au vremea lor si fiecare lucru de sub ceruri isi are ceasul lui.

Nasterea isi are vremea ei, si moartea isi are vremea ei; saditul isi are vremea lui, si smulgerea celor sadite isi are vremea ei.
Uciderea isi are vremea ei, si tamaduirea isi are vremea ei; daramarea isi are vremea ei, si zidirea isi are vremea ei;
plansul isi are vremea lui, si rasul isi are vremea lui; bocitul isi are vremea lui, si jucatul isi are vremea lui;
aruncarea cu pietre isi are vremea ei, si strangerea pietrelor isi are vremea ei; imbratisarea isi are vremea ei, si departarea de imbratisari isi are vremea ei;
cautarea isi are vremea ei, si pierderea isi are vremea ei; pastrarea isi are vremea ei, si lepadarea isi are vremea ei;
ruptul isi are vremea lui, si cusutul isi are vremea lui; tacerea isi are vremea ei, si vorbirea isi are vremea ei;
iubitul isi are vremea lui, si uratul isi are vremea lui; razboiul isi are vremea lui, si pacea isi are vremea ei.
– Ecleziast 3:1-8

Dar ce se intampla cand deciziile pe care le ei sunt impotriva fazei in care te afli? Care sunt indicatorii pe care ii ai pentru asta?

Problemele pot sa apara cand esti blocat prea mult timp intr-o faza. O faza prelungita de contractie te poate afunda si mai mult in frustrare iar o faza prelungita de expansiune genereaza stres si frustrare.

Care este nevoia pe care simti ca o ai acum? Este una de expansiune sau una de retragere?
Este timpul sa te reinventezi in viata personala sau sa te exprimi in viata profesionala? Sau invers?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

4 răspunsuri

  1. 2in1 : simt ca ma aflu si faza de reinventare de viata personala si incea de exprimare in viata profesionala. Cu tendinta spre a doua mai mult :)

  2. Excelent acest articol si f mult adevar exista in el!Excelenta ideea de a atinge acest subiect!Bravo,Rodica,asteptam in continuare subiecte interesante ca acesta.O zi minunata iti doresc!

  3. @Gabi, Elisa – mutumesc pentru feedback. Ma ajuta suportul vostru!
    @ Eleonora – ma bucur pentru tine ca ai constientizat acest lucru si poti sa fii specifica cu fiecare din ariile vietii tale. Din experienta mea, constientizarea este ca atunci cand iti ei „valul” de pe ochi si incepi sa vezi…si cand vezi, poti sa si decizi ce vrei sa faci cu ce vezi. Felicitari Eleonora!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!