6

Vin vremuri grele sau… pline de provocari

In ultimul timp, indiferent ce canal media deschizi, tv, radio, internet, esti din ce in ce mai bombardat cu stiri care induc teama, stiri care suna mai degraba a amenintari decat a avertismente. Oamenii par din ce in ce mai agitati si mai ingrijorati lovindu-se asemenea orbilor de aceiasi pereti. Da, vin vremuri grele peste noi, cam aceasta pare sa fie traducerea oricarui mesaj care ni se transmite.

Si ma gandesc la reactia omului simplu care s-a straduit o viata sa fie cinstit in primul rand cu el insusi si cu cei de langa el, daca are vreun motiv intemeiat sa-i fie frica. Unora le este frica sa piarda ceea ce cred ca au, altora le este teama ca nu vor dobandi niciodata, astfel incat daca facem o medie, se rezuma la frica de a nu avea.

Imi vine in minte acum personajul din filmul La vita e bella. Oare cati nu ati plans la un asemenea film? Acel personaj il reflecta de minune pe omul simplu la care ma refeream mai sus, omul curat care a stiut dintotdeauna ca o atitudine demna si chiar „sfidatoare” fata de vremurile grele poate salva vieti. Pentru fiul sau, el a ramas un exemplu de viata, tradus prin verbul a fi si nu prin a avea.

Detasare

Cand te simti coplesit de dificultatea evenimentelor din viata ta, nu-ti ramane decat sa te indepartezi putin de acesta si sa te apropii mai mult de tine. Orice problema privita din afara iti ofera mult mai usor o solutie decat daca ramai blocat in ea.

Istoria omenirii e mai veche decat am crede. Dintotdeauna au fost cicluri care au pus capat unei civilizatii, unei ere, dintotdeauna sfarsiturile au fost inceputuri. Nu trebuie sa studiezi istoria pentru a sti acest lucru, e indeajuns sa te uiti la copacul din gradina, la frumusetea frunzelor sale uscate, la schimbul anotimpurilor. Natura nu a facut niciodata exceptie de la legile universului, de ce am crede ca noi vom face?

Totul ce e pe lumea asta are sens si viata, adica suflu divin. Oare nu e de ajuns sa ne umplem cu viata si sa o lasam sa-si urmeze sensul chiar daca acesta depaseste nivelul nostru de intelegere? Natura, prin tot ceea ce este, ne da stirile de care avem nevoie pentru a trai si chiar pentru a ne bucura de viata in circumstante mai putin prielnice. Natura nu imparte vremurile in bune si grele, ci doar ne transmite ca urmeaza o schimbare.

Vremurile se anunta grele pentru cei care se opun schimbarii, pentru cei care tin cu dintii de orice forma de atasament, in schimb sunt vremuri pline de provocari pentru cei care vor sa exploreze, sa se deschida vietii cu tot ce inseamna aceasta, fara frica de durere, pentru ca acestia din urma vor avea mereu la indemana niste instrumente de baza – lucrurile simple.

In cele din urma, la sfarsitul vietii nu mai conteaza ca ai trait in vremuri bune, rele sau grele, ca ai avut sau n-ai avut parte de confort, oricare ar fi acesta, nici macar cate experiente ai avut, ci doar ce ai invatat, ce ai devenit din samanta pe care cerul a plantat-o pe pamant.

Click Here to Leave a Comment Below 6 comments