Acasa » 10 motive de recunostinta

10 motive de recunostinta

Recunostinta este o virtute speciala. Si asa o defineste si André Comte-Sponville in al sau “Mic tratat al marilor virtuti”, denumind-o “cea mai placuta dintre virtuti si cea mai virutoasa dintre placeri”.

Dar ce este recunostinta?

„Recunostinta se bucura de ceea ce se intampla sau de ceea ce exista”, scrie acelasi autor. Astfel, recunostinta este puterea de a ne bucura de ceea ce avem – de copilul care ne zambeste, de o zi de soare sau de un pahar de vin bun.

Intr-un fel, este opusul… generozitatii. Daca generozitatea este placerea de a darui, recunostinta este puterea de a primi. Recunostinta nu are nimic de dat, ea nu ofera decat bucuria de a primi.

Dar recunostinta nu inseamna „serviciu contra serviciu”. Din contra, dupa cum ne spune La Rochefoucauld, “graba prea mare pe care o arata unii de a-si plati datoriile este un fel de nerecunostinta”. Recunostinta este o stare de gratie a prezentului. Pentru a fi recunoscator, nu pot fi decat in prezent, si ma bucur de viata mea aici si acum.

Importanta recunostintei

A fi recunoscator ne ajuta sa ne concentram pe lucrurile pozitive din viata noastra. Mai ales intr-un moment dificil, ne ajuta sa vedem “partea buna” pentru a merge mai departe. Recunostinta “topeste” emotiile distructive (frica, furie) si ne schimba starea.

Dar, deseori ne concentram pe ceea ce „nu merge”. Iar acest lucru se intampla deparece avem sentimentul ca „ni se cuvine”. Suntem des nemultumiti de faptul ca nu avem mai multi bani, un loc de munca mai bun sau ca nu avem un partener mai atragator. Suntem frustrati ca nu avem viata pe care noi credem ca o meritam sau pe care ar trebui sa o avem.

Recunostinta ne ajuta sa intelegem ca nimic nu ne este cuvenit de la sine. Nu e firesc sa avem o familie, sa avem prieteni, dragoste si sanatate in viata noastra – toate acestea sunt daruri pe care multi nu le au.

Mai mult, recunostinta ne fereste de a ajunge in situatia sa apreciem ceva decat dupa ceea ce pierdem. De exemplu, a ne aprecia sanatatea doar dupa ce ne-am imbolnavit sau a regreta fostul parterner dupa ce ne-am separat.

Cum exprimam recunostinta?

Recunostinta este mai degraba in registrul lui “a fi” decat “a face”. Recunostinta presupune a fi intr-o stare de deschidere pentru a primi lucrurile bune care ni se ofera.

Putem multumi in multe moduri. Multumim universului prin rugaciuni si meditatie, in functie de orientarea noastra spirituala. Multumim celorlalati printr-un… „multumesc”, spus sau scris, sub forma unui buchet de flori sau a unui cadou. Dar mai mult decat orice, multumim lumii prin starea pozitiva pe care o emanam atunci cand suntem recunoscatori.

10 motive de recunostinta

In final va propun un exercitiu, folosit mult in coaching.

In fiecare zi dimineata, notati cel putin 10 motive pentru care voi sunteti recunoscatori. Probabil la inceput va va fi mai dificil, dar sunt convinsa ca veti avea o lista lunga. Si iata cateva, pentru inspiratie: sunt viu, tocmai incep o noua zi, sunt sanatos, am o relatie armonioasa cu familia, am dragoste si prietenie in viata mea…

Cum continua lista TA cu 10 motive de recunostinta?

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

13 răspunsuri

  1. 1. am o sanatate perfecta (gratie unei nutritii naturale)
    2. sunt intreaga, ba chiar am o silueta perfecta (desi mananc de sparg, mai ales multa paine consistenta si ultradelicioasa facuta la fenomenala masinuta de paine)
    3. am inspiratie si creez
    4. sunt inconjurata de oameni extraordinari
    5. am atat de multe haine incat nu ma pot decide niciodata ce sa aleg sa imbrac inainte sa ies undeva :)
    6. am internet si ocazia sa citesc aceste articole utile :)
    7. reusesc (in sfarsit!!!) sa ma bucur de viata, de clipa prezenta, chiar daca nu am reusit sa-mi indeplinesc cele mai importante idealuri (ei, da’ reusesc eu cumva, importanta e starea interioara de pace si bucurie, nu?)
    8. laringita s-a vindecat si acum pot sa cant iar…ce mult am pierdut in ultima luna de raguseala, sa nu cant deloc…
    9. conduc zilnic o masinuta rosie si sunt recunoscatoare ca am scapat pe veci de tembelobuzele lu’ Mazariche :)
    10. in fiecare zi cand deschid fereastra respir briza proaspata si aromata a marii, iar pe ea o vad in toate toanele ei si nuantele ei de albastru in functie de starea vremii :)

  2. Sunt sanatos, primesc un zambet, imi pune sotia masa, se lipeste cainele de mine, imi da cineva un mail de feedback, imi lasa cineva un mesaj, sunt viu, mesteresc, bucataresc, aduc gogonele gustoase din pivnitza, imi spune un prieten ca mai are putin si si-a facut planul, citesc o carte noua din care invat ceva, sunt naiv, sunt vulnerabil, sunt pe fatza, n-am nimic de pierdut, comentez pe blogul de la empower, vad cat de frumosi si stralucitori sunt altii, sorb fiecare gura de cafea si o simt cum imi patrunde fiecare atom, visez frumos, dorm neintors, respir, e soare, e ploaie, e cald, e frig, beau un pahar de vin, stau de vorba cu o taranca adevarata in piata, ma joc cu prietenii de pe empower, am speranta, am credinta, imi spun rugaciunea, gresesc, invat, judec si iar invat, daruiesc, primesc, iubesc, dansez, zbor, ascult muzica universului.

    il iert pe cel de langa mine, ma iert si pe mine.

    Cu cat suntem mai multi, aici, acum, putem sa fim recunoscatori mai usor, mai tare, mai mult.

    Unii spun ca e criza. Eu spun ca e oportunitate de recunostinta.

    Ralu’ esti fabuloasa si stralucitoare si-ti sunt recunoscator pentru ce-am scris mai sus.

    i

  3. Imi privesc acum, cu ochii fizici, mainile care scriu si ma bucur ca pot face asta. M-am umplut de bine citind articolul tau, draga Raluca. Binele asta a crescut si poate s-ar rupe, spart in mii de stele – dar inca mai incape – cand vad pe Vero si pe Ioan respirandu-si bucuriile. Imi creste inima si ma umplu de bucuriile astea, atat de vii. Ma simt atat de bine si multumesc Gratiei ca ne aduce impreuna in respirul asta.

    Pentru mine, recunostinta e ca o … pompa de sifon. Unii mai stiti cum e sifonul… Apesi pe maner si tragi din fundul sticlei lichidul plin cu bule.
    Ca sa trag apa asta spumoasa, mai intai imping.
    Ca sa sorb bucuria vietii, mai intai dau vietii ceva din mine. Bucurie, dragoste, recunostinta plina de uimire in fata miracolului. Asta vine spontan, pe masura ce invat sa vad ce minuni are viata pentru mine. Simt fiorul bucuriei de a fi un om viu, intreg, sanatos, daruit cu atatea fiinte stralucitoare pe drumul meu in viata. Cand vad toate astea, expir cu dragoste, cu dulceata, cu cald, si automat se face reversul, inspirul, cand toate intra in mine, prin tot, peste tot.
    Expir si simt bucuria primirii atator daruri. Expirul trage dupa el inspirul, umplerea cu darurile vietii.
    Insasi descoperirea acestui “mecanism” firesc, a naturaletii acestui proces in care suntem in lume respirand viata, mi se pare un dar. Nu am dat eu de el, ci el a venit peste mine.
    Pentru toate astea, pentru ca sunt acum, aici, cu voi, in bucuria noastra comuna, multumesc!
    Grazie, Gratiei!

  4. Vero, Ioan si Mikka,

    Va multumesc mult pentru aprecieri dar mai ales pentru „listele” voastre. Am regasit multe din motivele mele de recunostinta dar sunt si cateva noi, pe care abia astept sa le includ in lista mea!

  5. Esti recunoscator pentru:
    – ceea ce esti
    – ceea ce vei deveni
    – ceea ce ai
    – ceea ce primesti
    – ceea ce iti doresti.

    Esti recunoscator pentru trecutul din care ai invatat, pentru prezentul pe care il traiesti si pentru viitorul pe care il construiesti pe baze sanatoase.

  6. Am intalnit urmatoarea situatie: a fi recunoscator pentru ceea ce ai se confunda de multe ori cu a fi multumit de ceea ce ai, multumire urmata de plafonare.

    A spune cuiva ca esti multumit si ca te bucuri de realizarile tale inseamna pentru celalalt ca evolutia ta (in orice domeniu) a luat sfarsit.

    De multe ori puterea de a continua vine tocmai din recunostinta, din multumirea pe care le ai cand te bucuri de drumul parcurs pana atunci.

    Raluca, tu ai intalnit asemenea oameni (care confunda recunostinta cu multumirea urmata de plafonare)?

    Daca da, cum ai procedat in asemenea situatii?

  7. 1.am un copil minunat, exact asa cum l-am vrut;
    2.am avut un bebelus;
    3.am niste parinti minunati
    4.am casa;
    4.am un servici bun;
    5.voi fi sanatoasa;
    6.voi fi fericita;
    7.am prieteni adevarati;
    8.voi trece de examene;
    9.citesc;
    10.cint.

  8. Iata 10 motive pentru care sunt recunaoscator:

    1- sunt sanatos, si imi pasa de sanatatea mea, avand o stare fizica
    ce-mi permite sa muncesc, sa invat, si sa ma bucur de viata;
    2- invat din greselile mele, si sa devin responsabil;
    3- am o familie care ma accepta, si care ma sustine asa cum ei pot;
    4- exista oameni care apreciaza darul meu pentru ei;
    5- am in preajma mea prieteni dispusi sa ma ajute, cu un sfat,
    o directie, in problemele mele;
    6- am locul meu acasa, ordonat si dragut, unde ma simt excelent,
    inconjurat de lucrurile practice pe care mi le doresc;
    7- am multe parcuri in jur, unde ma simt deosebit de bine cand ies;
    8- am o relatie care imi satisface nevoile si sunt liber;
    9- am avut o activitate profesionala interesanta din care am avut
    destule de invatat si destule provocari;
    10- am avut si continui sa am pasiuni si hobby-uri care imi plac,
    si imi dau voie buna.

    Pe langa faptul de a scrie dimineata de ce sunt recunoscator
    si pentru ce as mai avea o intrebare:
    Ptr ca starea de armonie sa fie permanenta, cum procedati in a
    exprima recunostinta? Eu cred ca o poti face, astfel:
    – intr-un moment de cumpana, cand e de dorit sa continui
    o activitate, un proiect;
    – seara la culcare;
    – dimineata la trezire;
    – cand esti in natura, si ai ocazia sa-i admiri frumusetea.

    Va rog, exprimati si alte sugestii.

  9. Draga Gabriel,

    Tare faina lista ta de motive! :)

    Bun inceput in a fi recunoscator.

    Daca te va „prinde”, iata un ghid aproape complet de incursiune in Recunostinta :

    „Naikan” de Gregg Krech, editura For You. Arta japoneza a introspectiei, adancindu-ne in noi insine, inaltandu-ne si marindu-ne marginile catre suuuuus-suuuuus… :)

    Domo arigato gozaimashitaaaaa!

  10. 10 Motive pentru care sunt recunoscatoare lui Dumnezeu:
    1. Dumnezeu mi L-a descoperit pe Fiul Sau,
    2. L-am acceptat pe Iisus Hristos ca Domn si Stapan in viata mea,
    3. Pot sa spun tuturor despre cat bine mi-a facut intalnirea cu El,
    4. Ceea ce sunt, sunt datorita mortii si invierii Lui pentru mine,
    5. El a luat asupra Sa toate greselile mele,
    6. Pentru biserica, locul unde pot sa ma inchin Lui,
    7. Pentru prieteni, relatiile sunt foarte importante,
    8. Mi-a dat o familie care se lupta si traieste permanent pentru Dumnezeu,
    9. Pentru locul in care m-am nascut, asta inseamna ca El are un plan cu mine aici unde m-a asezat.
    10. Pentru purtarea Lui de grija ce mi-o arata zi de zi prin sotul meu :D

  11. In primul si in primul rand recunostinta inseamna sa stii cand si cui sa-i multumesti.Recunostinta este puterea de a ne bucura de persoanele dragi prezente in viata noastra , de lucrurile marunte care ne fac viata minunata.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!