Acasa » 7 pași pentru a închiria apartamentul perfect

7 pași pentru a închiria apartamentul perfect

Ai fost delegat să te muți într-o altă filială a companiei în care lucrezi sau poate că ești student într-un oraș nou. Indiferent că te muți cu jobul sau începi viața de student, provocarea inițială este găsirea unei locuințe cu chirie.

Chiar dacă este un loc unde vei sta o perioadă temporară, locuința de închiriat trebuie să-ți ofere confort, odihnă și o stare de bine, de preferință la un preț onest.

Să presupunem că te muți la Constanța. Orașul este minunat pe timp de vară, chiar dacă în weekend se umple de turiști. Iarna este mai frig decât în restul țării, pentru că apa mării păstrează temperatura scăzută. Acest detaliu este relevant, de exemplu, atunci când faci estimările facturilor la căldură pe timp de iarnă. O cercetare realizată pe un site specializat cu anunțuri imobiliare te va ajuta să îți faci o imagine de ansamblu asupra prețurilor, atunci când cauți apartamente de închiriat în Constanța.

Indiferent de zona țării în care te muți, fie Bucureștiul, Clujul, Iașiul, Brașovul sau Constanța, ține cont de câțiva pași pentru a închiria apartamentul potrivit.

1. Calculează-ți bine bugetul

Dacă ai la dispoziție un buget limitat, caută doar locuințe în limita prețului pe care ți-l permiți. Este un criteriu esențial, pentru că la prețul chiriei se vor adăuga utilitățile și suma finală va fi mai mare. Este bine ca o chirie să nu depășească 20-30% din salariul tău. Dat fiind acest aspect, vei vizita numai apartamentele ce se înscriu în buget și nu vei pierde timp cu cele tentante, poate mai frumoase, dar care costă cu mult peste ceea ce îți permiți.

Închiriază într-o perioadă a anului convenabilă pentru tine. Constanța este oraș de litoral, oamenii vin în toate lunile calde și mulți închiriază apartamente pe termen lung. Acest lucru înseamnă că este mai convenabil pentru tine să negociezi o chirie în lunile reci, când prețurile mai scad.

Ia în calcul costurile asociate zonei. Ca peste tot, sunt zone mai scumpe și mai ieftine, centrul este scump, dat fiind apropierea de o serie de zone de interes. Dar poate găsești un apartament mai îndepărtat de centru, la un preț mult mai bun, din motiv că nu este foarte bine legat la infrastructura de transport, iar proprietarul este dispus să lase la preț.

2.  Stabilește clar ce cauți

Vrei un apartament doar pentru tine sau și pentru familie? Ai animale de companie (care nu sunt acceptate de către toți proprietarii)? Vei dori să primești oameni în vizită ori este doar un loc unde te retragi să te odihnești? Scopul spațiului ce urmează a fi închiriat te ajută să limitezi opțiunile.

3. Fii organizat/ă în căutări

Ține evidența apartamentelor văzute, cu fotografii, plusuri și minusuri, prețuri aferente. Vei dori după suficiente vizite, să faci un bilanț și vei risca să constați că ai uitat care era apartamentul acela unde robinetul părea ruginit, unde vecinii aveau copii mici și zgomotoși sau în care canapeaua părea cam veche pentru prețul cerut.

  1. Fă proba obiectelor din casă

Verifică prize, întrerupătoare, canapele sau alte obiecte des folosite din locuință. Nu de puține ori chiriașii s-au trezit că nu merge aragazul sau că hota nu a funcționat de ani buni, deși locuința era splendidă.

5. Negociază

De cele mai multe ori, proprietarul „pune pe masă” un preț mai mare, un preț-ancoră, de la care se așteaptă să înceapă negocierea în jos. Dacă nu îi faci o ofertă mai mică, te poți trezi că plătești la chirie mai mult decât face, doar pentru că nu ai avut curaj să întrebi cât lasă din preț.

 

6. Consultă un jurist

Neapărat, dacă te-ai decis la o locuință și ai primit un draft de contract, să rogi un avocat să se uite peste contract. Dacă simți nevoia, adaugă condițiile tale în acel contract. Există termeni legali pe care tu poate că nu îi înțelegi, iar contractul respectiv te leagă pentru următoarea perioadă de locuința respectivă. Și poate că te trezești cu fiul din America al proprietarei, care vine să stea câteva zile la tine în casă, pentru că nu ai fost atent la ce înseamnă „uzufructul” sau „dreptul de creanță”, termeni strecurați în contract.

Așadar, dacă urmează să petreci câteva luni într-un oraș nou, asigură-te că noutatea experienței nu se transformă în coșmar din pricina unor defecte ascunse ale apartamentului de închiriat. Nu te grăbi și adună informație, fii hotărât/ă pentru negociere și nu ceda când vine vorba de lucrurile importante pentru tine (cum ar fi dreptul de a primi prieteni, de exemplu), dar fii maleabil/ă la lucruri mici și lesne reparabile. Dacă un robinet nu are presiune, nu este un motiv să refuzi apartamentul. Până la urmă, îl repari tu și îi duci chitanța proprietarului, ca să scadă din chirie.

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările! 10 metode simple și la îndemâna oricui prin care să crești exponențial vizibilitatea și engagement-ul postărilor tale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


litera.ro
10 metode simple și la îndemâna oricui

Descarcă Gratuit Ebook-ul: ”A murit Facebook-ul?”

Descoperă cum funcționează Algoritmul Facebook în 2024 și cum să-l folosești pentru a-ți crește exponențial vizibilitatea și vânzările!