11

Abilitatea de a zbura

Soimul

O povestioara spune ca un imparat a primit doi soimi. Unul a fost antrenat, despre celalalt i s-a spus ca refuza sa se dezlipeasca de creanga pe care statea. Unul dintre slujitori trebuia sa se catere in fiecare zi in copac sa-i duca de mancare. Dupa ce a incercat in fel si chip sa faca soimul sa zboare de pe creanga, imparatul si-a rugat supusii sa-l ajute.

Un batran intelept s-a oferit sa faca el asta si, a doua zi cand s-a trezit, imparatul a vazut soimul zburand de colo-colo.

– Cum ai facut? si-a intrebat supusul.
– A fost foarte simplu. Nu a trebuit decat sa ii tai craca de sub picioare.

Vulturul din Anzi

Se pare ca pe cele mai inalte culmi ale muntilor Anzi, in conditii dificile, isi are salasul o specie de vulturi care, in ciuda dificultatilor de mediu, traieste cel mai mult – pana la 70 de ani. Secretul supravietuirii lor consta intr-o enzima emisa la baza fulgilor care ii protejeaza in conditiile aspre unde vietuiesc.

Insa pentru a ajunge la aceasta varsta, la 40 de ani trec printr-un proces. Cu unghiile slabite, ciocul incovoiat, aripile imbatranite si ramasi fara enzima protectoare, vulturii fie mor fie… se transforma. Gasesc o crapatura pe un pisc inalt unde isi incropesc un adapost. Si, dupa 150 de zile, practic intineresc.

Cu un efort imens, insa. Mai intai, isi distrug ciocul imbatranit, lovindu-l de stanca. Asteapta apoi sa creasca un cioc nou pentru a-si putea smulge unghiile. Dupa ce cresc cele noi, cu ciocul si unghiile isi smulg penele imbatranite si asteapta din nou sa creasca unele puternice, ce aduc cu ele si enzima protectoare. In acel moment sunt o alta pasare, la fel ca la inceput… si mai traiesc astfel inca 30 de ani.

Sa zburam!

Multi dintre noi avem uneori in viata momente in care ramanem fara “craca de sustinere” de sub picioare tocmai pentru a ne putea aduce aminte ca avem “abilitatea de a zbura”. Si probabil chiar acela e momentul potrivit in care avem cea mai mare nevoie sa ne reamintim asta.

De multe ori avem senzatia ca ramanem „in aer” cand inca n-am invatat sa zburam. In caderea noastra catre sol ne gasim insa puterea de a ne redresa – si chiar in secunda in care parem ca ne prabusim, ne inaltam. La fel ca si vulturul, in mod miraculos ne recapatam abilitatea de a zbura maiestuos catre viitor renuntand la trecutul nostru.

Sa ne cultivam aceasta abilitate in noi cat mai mult, in anul care vine. Sa ne reinnoim celulele, gandurile, emotiile, viziunile inalte in armonie cu natura si cu legile ei. Si sa dobandim puterea de a duce lucrurile bune la bun sfarsit pentru noi, pentru oameni si pentru univers.

Click Here to Leave a Comment Below 11 comments